Junioři Sarezy podlehli Kometě

11.01.2007, Jan Škarpa

Dva dny před zápasem mužů Kometa Brno - Sareza Ostrava přivítali junioři Ostravy na svém ledě stejně staré hráče Brna. Brňané se v průběhu první části dostali do dvoubrankového vedení, Sareza však dokázala ještě v úvodní části snížit. Ve třetí třetině Sareza vyrovnala z hole Jakuba Duška, brněnský Martin Petružálek ale svým druhým gólem v zápase přiřkl v 57. minutě všechny body Kometě za výhru 3:2.

- 34.kolo čt 11.1.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
2:3(1:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Belanec (Vajda), 48. Dušek (Jelšík) - 7. Kočan (Přikryl), 8. Petružálek, 57. Petružálek (Staša). Rozhodčí: Jeřábek - Poruba, Jureček. Vyloučení: 7:12. Využití: 1:1. Diváci: 90. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC Sareza Ostrava: Iliáš – Tinka, Tomis, Palík, Lyčka, Vajda, Mikulík – Hanke, Kasalík, Belanec, Tejkl, Dušek, Smeták, Kopáč, Kalina, Mikula, Jelšík, Sluštík, Mocek
HC Kometa Brno: Eršek (od 21. Hubačka) – Bakoš, Vejvar, Žalud, Horáček, Sokolovský, Fišera, Přikryl, Kocián – Staša, Zima, Kočan, Vincour, Petružálek, Němec, Dej, Svoboda
Vstup do zápasu měli lepší domácí, kteří již na konci první minuty uzavřeli Kometu před Hubačkou, který se posléze vyznamenal při zásahu proti střele Sluštíka, kterému dobrou pozici připravil Smeták přihrávkou zpoza brány. Po této akci si šel již ve druhé minutě zápasu odpočinout na trestnou lavici brněnský Přikryl. Sareza v průběhu přesilové hry dobývala bránu střeženou Erškem, ale neujala se ani bekhendová střela Hankeho, kterou zblokoval jeden z obránců Komety. V páté minutě se naskytla početí výhoda jednoho muže také hostům, kteří ji 2 sekundy před koncem využili. Střela Přikryla vypadla Ilášovi před volného Jana Kočana, který otevřel skóre zápasu z první akce Brna. Druhá akce Komety znamenala druhý gól – střelou z prostoru mezi modrou čarou a kruhy prostřelil Iláše Martin Petružálek, od první branky zápasu ukrojila časomíra 19 sekund. Ve druhé přesilové hře mohla Ostrava inkasovat potřetí, akci 2 na 1 však vyřešil Iláš, který se vyznamenal proti blafáku Horáčka. Na druhé straně mohl snížit Mocek, jeho střela ale skončila pouze na betoně Erška. Na druhé straně se pokoušeli o zvýšení Sokolovský od modré a Kočan z blízka. Zatímco Brno nezvýšilo, podařilo se domácím snížit. Z obdobné pozice jako Petružálek se prosadil Michal Belanec po přihrávce Vajdy. Krátce po gólu se naskytla domácím další přesilová hra, ve které sice Brno uzavřela před Eršekem, ale vyrovnání se nekonalo. Stav 2:1 se příliš nelíbil brněnskému Kociánovi, domácí brankář mu ale nepovolil zvýšit. Závěr třetiny okořenil vjezd Fišery do domácího gólmana, po kterém se chvíli brněnský obránce pošťuchoval s domácím Mockem.

V úvodu druhé části hráli domácí delší dobu přesilovou hru, chvíli dokonce 5 na 3. Ostravě se podařilo uzavřít Kometu před Hubačkou, který nastoupil do brněnské brány do prostřední třetiny. Jednu z šancí v přesilové hře měl Tejkl, který vyzkoušel svou prudkou ranou brněnského gólmana. Na druhé straně se blýskl svou střelou Staša. Ve 27. minutě našel Sluštík přihrávkou Belance, jehož střelu ale Hubačka vytěsnil lapačkou. Chvíli po této akci střílel pouze do břicha Iláše Kočan a domácí Mikula nad horní tyč. Ve 33. minutě zavřela Sareza Brno v obranné třetině, střely Smetáka, Tejkla ani Belance však ke góly nevedly, stejně jako rána Fišery, která se zastavila o spojnici tyčí. V čase 34.45 se sice hosté radovali ze třetího gólu, ale jelikož byl docílen až po odpískání, samozřejmě neplatil. Poté se snažil u tyče Ilášovy brány čarovat Dej, jeho pokus dopadl stejně neúspěšně jako střela Kociána v závěru třetiny, kterou zlikvidoval přesouvající se Iláš.

V závěrečné části si jako první brankář osahal puk brněnský Hubačka, který tak ukončil cestu puku za jeho záda. Zatímco Kometa využila jednu z přesilových her již v první třetině, domácí si museli počkat do části závěrečné. Střelou do prázdné brány se o využití početní výhody zasloužil Jakub Dušek. Sarezu gól nabudil, do vedení ji mohla poslat střela Tinky od modré čáry, proti dalšímu gólu se ale rázně postavila Hubačkova lapačka. V průběhu 50. minuty se Ostravě naskytla vhodná šance ke skórování v podobě přesilové hry, byla to však Sareza, která mohla inkasovat – brněnský Fišera i s pomocí odrazu puku od rozhodčího ujel domácí obraně, jeho střela ale nenašla svůj cíl. Tak jak se nezdařilo skórovat v přesilové hře Ostravě, nepodařilo se to ani Brnu o pár minut později. V 57. minutě přišla pro domácí tvrdá rána – po neúspěšném dobývání brány Komety poslal Brno do vedení svou druhou trefou Martin Petružálek. Ostrava se sice v závěru zápasu odhodlala ke hře bez brankáře, ta však nepřinesla gól žádnému ze soupeřů a tak si Brno odváží z Ostravy všechny body za výhru 3:2.