Junioři porazili ve vypjatém utkání Třinec

07.12.2006, Vladimír Vronka

Junioři Sarezy přivítali v dalšík extraligovém zápase na svém ledě třinecké Oceláře, kteří bojují o čelo tabulky. Hosté přijeli do Ostravy s minimem hráčů. Hosté nedokázali postavit ani tři komletní formace. Sareza dokázala vsítit dva rychlé góly ve druhé části, ale na jejím konci se vlastní nedisciplinovaností o vedení připravila. V tvrdé bitvě nakonec dokázala Sareza zvítězit nad Třincem 4:3. Hvězdou utkání byl Ivo Mocek, který jeden gól dal a na další přihrál.

- 27.kolo čt 7.12.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Oceláři Třinec
4:3(0:0, 2:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 32. Belanec (Šofer), 34. Mocek (Vajda). 47. smeták (Mocek, Měkýš), 51. Svačina (Vajda, Tejkl). Rozhodčí: Klapetek -Brada, Hanzlík. Vyloučení: 10:13, navíc Vydra a Škatula (Třinec) 10 min. OT., Škatula (Třinec) OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 30:41.
HC Sareza Ostrava: Iláš – Tinka, Tomis, Palík, Měkýš, Lyčka, Vajda - Šofer, Svačina, Belanec, Tejkl, Dušek, Adámek, Mikula, Smeták, Kopáč, Jelšík, Sluštík, Mocek.
HC Oceláři Třinec: Daneček – Hoďa, Rangl, Vydra, Jurdič – Grofek, Dvorčák, Haas, Capcara, Vrba, Hinďoš, Petrek, Hampl, Škatula, Samiec.

Sareza začala utkání útočněji. Tomisova rána od modré z první minuty zahájila soutěž v neproměňování šancí. O chvíli později najel Sluštík od hrazení před Danečka, ale zakončit nedokázal. Ve třetí minutě se do šance dostal Tejkl, ale jeho střela z mezikruží minula cíl. Hosté se nezakopali do obrany, ale chtěli také skórovat. Vydrova rána zpoza kruhů minula bránu jen o kousek. Nádhernou akci předvedla z protiútoku Sareza. Kopáč nahrál před bránu Belancovi, který trefuje pouze tyč. Sareza byla jasně lepší než jejich protivník, ale své gólové šance nedokázali ostravští hráči zakončit. Tlak ukončila Vrbova šance, ale tváří v tvář Ilášovi třinecký útočník selhal. Podobně jako Hampl, který se objevil před osamoceným Ilášem. Šofer se již nemohl dívat jak si třinečtí vytvářejí šance, vybojoval puk, přebruslil obranu, ale zakončit již nedokázal. Běžela čtrnáctá minuta, když Vrba zkoušel své štěstí znovu, tentokrát z mezikruží míjí ostravskou bránu. Třinec se mohl ujmout vedení o čtyři minuty později, ale skvělou přihrávku Samiece netrefuje před prázdnou bránou Hinďoš. Poté opět Šofér nepřekonal Danečka kličkou. V poslední minutě první třetiny sebral puk na modré Svačina, prodral se před třineckého gólmana, ale ani jeho střela v síti nekončí. Po první třetině byl stav 0:0.

Ve dvacáté druhé minutě najel před Danečka Tejkl, ale jeho pokus v síti nekončí. O tři minuty později najížděl na Iláše Haas, ale beton gólmana byl na místě. Sareza hrála v pásmu Třince, dokonce i v přesile dvou mužů, ale k brance to nevedlo. V čase 31:49 vyslal Šofer navštívenku před Danečka, do přihrávky vložil hůl Michal Belanec a Sareza vedla. O dvě minuty později vedli ostravští 2:0, když se nádherně trefil Ivo Mocek, když zakončil střelou z kruhu pro vhazování svůj únik. Poté zahrozili třinečtí, ale Rangl ani Capcara neuspěli. Ostrava začala být velmi nedisciplinovaná. Když zamířil na trestnou lavici Belanec, hráli hosté přesilovou hru, kterou ještě znásobilo vyloučení Duška se Svačinou, ale vyloučen byl také třinecký Dvorčák, což znamenalo dvojitou přesilovku Třince, který ji dokázal využít. Puk za Ilášova záda Marek Haas. O chvíli později dostal trest ostravský Tomis a hosté hráli další přesilovku 5 na 3 a opět ji dokázali proměnit. Pěknou kombinaci zakončil Petr Škatula. To vše se odehrálo v posledních dvou minutách druhé části. Po druhé třetině byl stav 2:2.

Na začátku třetí třetiny ubránila Sareza zbytek oslabení a vrhla se ho útoku, ale pokusy Měkkýše, Palíka či Sluštíka končí u třineckého gólmana. Z tlaku vytěžila Ostrava přesilovou hru, ve které se dlouho nemohla pořádně dostat do pásma, ale nakonec se v ní dokázali domácí dostat do vedení. Mocek najel do pásma, puk se dostal k Martinu Smetákovi, který propasíroval kotouč za Danečkova záda. Ve 48. minutě zahrozili hosté, Petrek uháněl sám na Iláše, ale ostravský gólman dokázal dát puku do cesty beton. Utkání se začalo přitvrzovat. Rozhodčí přestal utkání oboustranně zvládat. Šofer se snažil dojet zakázané uvolnění, což se mu nepovedlo. Po odpískání ho nešikovně a nevybíravě narazil na hrazení třinecký Rangl a mohl být rád, že obdržel pouze dvouminutový trest. Po jedné z ostravských šancí v přesilovce se strhla šarvátka, po které dostal třinecký Vydra desetiminutový trest a oslabil tak svůj tým, neboť Třinec dorazil do Ostravy jen se čtrnácti hráči. Za minutu si šel sednout třinecký Hoďa. Ostravští dostali šanci na reparát ze nevydařenou přesilovku 5 na 3 ze druhé části. Dlouho si mezi sebou vyměňovali puk, ale střelba chyběla, nakonec se uvolnil Vladimír Svačina, dostal pas od Vajdy, vypálil a trefil se přesně pod víko Danečkovy brány. V 52. minutě mohla vést Ostrava o tři branky, ale Smetáka v samostatném úniku vychytal Daneček, ihned z protiútoku mohl Třinec snížit, ale Škatula svůj nájezd, díky dobré práci obránce Palíka, nedokázal zužitkovat. Hosté měli další šance ke korigování výsledku v 56. minutě, ale Petrek nedokázal dostat pak přes ležícího Iláše. Při další třinecké akci přikryl puk Iláš lapačkou, ale byl atakován, což se nelíbilo ostravskému Měkkýšovi, který strhl na zem třineckého Hoďu a velmi důrazně mu vysvětloval, že toto si nesmí dovolovat. Ze souboje vyšel vítězně ostravský hráč, což přijala domácí lavička s nadšením. Oba hráči si to již směřovali do kabin, neboť velmi správně očekávali trest do konce utkání, ale museli se vrátit a usednout na trestnou lavici, jelikož dostali pouze dva dvouminutové tresty. V 57. minutě hákuje třinecký Škatula, ale vyloučení nese nelibě a tak dostává desetiminutový trest, ale ten jej neuklidňuje a dostává trest do konce utkání. Hosté si v závěru vzali oddechový čas, odvolali brankáře, což přineslo své ovoce. Tomáš Grofek dokázal s pořádnou dávkou štěstí utkání zdramatizovat. Puk se po teči dostal do brány velkým obloukem. Po gólu si vzal oddechový čas také domácí kouč. Další gól již v utkání nepadl. Sareza Ostrava vítězí nad Třincem 4:3.