Juniorku Sarezy deklasovalo Brno 0:5

21.10.2006, Lukáš Bajgar

V 16. kole extraligy juniorů hostila ostravská Sareza Kometu Brno. Očekával se souboj předposledního s posledním týmem. Hosté se ujali vedení brzkou brankou kapitána Martina Zábranského na počátku 5. minuty. A následovala smršť dalších gólů Brna, které do poslední části nastupovalo již se čtyřbrankovým rozdílem ve skóre. V ní bylo šancí jako šafránu a až trefa Rastislava Deje z poslední minuty rozhodla o zaslouženém vítězství Komety Brno 0:5.

- 16.kolo so 21.10.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
0:5(0:1, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Zábranský (Vincour), 21. Staša (Štěpánek), 26. Vincour (Sokolovský, Horáček), 37. Petružálek (Koma), 60. Dej (Sokolovský). Rozhodčí: Mikula – Ondra, Vengřín. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 70. Střely na branku: 29:37. Průběh utkání: 0:5.
HC Sareza Ostrava: Gleich – Tinka, Parma, Tomis, Lyčka, Lopukhov, Vajda, Mikulík, Šiška – Freiberg, Šofer, Kasalík, Tejkl, Dušek, Adámek, Mikula, Kopáč, Mikeš, Kalina, Jelšík, Sluštík
HC Kometa Brno: Hubačka – Koma, Vejvar, Dufek, Horáček, Kudláček, Sokolovský, Ekl, Reschowsky, Staša, Zima, Kozárek, Kočan, Zábranský, Vincour, Petružálek, Grmela, Němec, Dej, Kundrátek

Do utkání vstoupila Sareza aktivněji, když Vajda a následně Freiberg lehce prozkoušeli pozornost brněnského Hubačky v bráně. Přesto byla prvá třetina velice skoupá na střely z holí obou celků, ale v této statistice byli přeci jen lepší hosté, i zásluhou přesilové hry, v níž Petružálek nadvakrát přinutil Gleicha zasahovat. V čase 4:18 kapitán Komety Martin Zábranský po individuální akci vymetl ostravskou bránu ránou nad vyrážečku muže v masce. A mohlo být s domácími hůře, kdyby Kočan v 9. minutě zblízka měl o něco více štěstí při pohotovém zakončení na hranici brankoviště. Také Dej mířil mezi betony Gleicha, jenže ten je měl včas u sebe. Ostravský tým chtěl pozvednout Dušek, který se vydal do úniku přes polovinu hřiště, ale na bekhendový blafák vyzrál brněnský gólman pohotovým štírem. A když se v samotném závěru opět střelou do lapačky neujal Duškův pokus, odcházela Kometa do kabin s jednobrankovým vedením.

Do prostřední části vstoupili hráči Komety drtivým náporem, který jim vydržel až do druhé sirény. Již ve třiapadesáté vteřině Roman Staša po Štěpánkově vybídnutí nenechal vyjít krasojízdu od červené naprázdno a nalezl skulinu mezi Gleichovými betony. Brno svého soupeře přehrávalo a čekalo se jen, kdy padne další branka. Té se diváci dočkali o pět minut později z hole Tomáše Vincoura, který do úspěšného konce dotáhl akci dvou borců na jediného obránce Sarezy. Domácí se ke kloudné akci dostali až ve 27. minutě zásluhou obrovitého Freiberga, jenž se natlačil na bránu hostí. Ale toto neměnilo nic na faktu, že hosté trávili v útočném pásmu většinu z celkového času: Kozárek donutil Gleicha k rychlému vytasení lapačky a Kudláček mířil těsně vedle tyče. Na čtyřbrankový rozdíl ve skóre navýšil Martin Petružálek, který jako druhý přesně poslal kotouč mezi betony.

Poslední třetina byla ve znamení dohrávání utkání, možná i proto se Sareza natlačila do obranného pásma hostí, ale střelám bránila pozorná obrana v modrých dresech hrajících hokejistů. I tak do pětibrankového vedení se mohlo Brno dostat ve 41. minutě, když duo Staša – Štěpánek z mezikruží napálilo jen Gleicha. Ostravští zahrozili jen dvakráte Tejklem, ale domácím nebylo přáno ohrozit čisté konto Ondřeje Hubačky. V samotném závěru utkání Rastislav Dej upravil na konečných 0:5. Souboj předposledního s posledním vyzněl lépe pro Kometu Brno a ta se dotáhla na Ostravu na rozdíl pouhých tří bodů.