Junioři na Olomouc nestačili

12.10.2006, Jan Škarpa

Sareza nastoupila ve 12. kole juniorské extraligy proti olomouckým Kohoutům. První třetina se ostravským nadějím vůbec nepovedla, Sareza ji prohrála 3:0. Ani ve druhé části nebyli domácí hráči příliš úspěšní, olomoučtí přidali dva góly a vedli před závěrečnou třetinou již 5:0. V té se Ostrava dočkala alespoň čestného gólu z hole Martina Smetáka, který tak sebral hostujícímu Turkovi čisté konto.

- 12.kolo čt 12.10.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Olomouc
1:5(0:3, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 50. Smeták (Ferenc) - 9. Venkrbec (Koktan), 18. Šula (Kovalovský, Luňák), 19. Frieb (Šula, Musil), 31. Hrbatý (Frieb), 34. Coufal (Spurný, Šula). Rozhodčí: Kusý - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 12:11. Využití: 0:3. Diváci: 100. Střely na branku: 22:39. Průběh utkání: 0:5, 1:5.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Pokora, Mikulík, Tomis, Tejkl, Mikula, Lopukhov - Dušek, Jelšík, Kopáč, Kasalík, Ferenc, Šofer, Sluštík, Smeták, Vajda, Lyčka, Freiberg, Kalina.
HC Olomouc: Turek - Janáček, Ryšánek, Koktan, Musil, Horník, Prinke, Spurný, Kovalovský, Tobiáš, Luňák, Frieb, Šula, Venkrbec, Coufal, Skácel, Menšík, Hrbatý.

Do zápasu vstoupila Ostrava oslabením, díky kterého se dostali olomoučtí do tempa. V přesilové hře se hosté neprosadili, nejblíže gólu byl Coufal, který puk za Gleicha ale nedotlačil. Po Olomouci dostali početní výhodu i domácí, ve které pěkně přihrával Dušek Pokurovi, kterému v poslední chvíli puk uskočil. Ostravská přesilovka pro Olomouc příliš nebezpečí ale nepřinesla, naopak Sareza mohla inkasovat po střele Kovalovského, který zkoušel Gleicha nejčastěji právě při oslabeních vlastního týmu. Deváté minutě uzavřeli Kohouti Sarezu před Gleichem, Koktan se Šulou se sice neprosadili, ale při další střele Koktana neudržel Gleich puk a volný Matouš Venkrbec tak puk poslal za záda domácího brankáře. Domácí se snažili kontrovat, ale ani střela Duška ani Mikulíkův pokus k vyrovnání nevedli. A tak trestali hosté – při přesilové hře si nejprve duo Kovalovský Šula kombinaci zkoušeli nanečisto, aby za chvíli po stejné kombinaci dával Ondřej Šula puk do prázdné brány. Ostravský Kasalík pokoušel svou střelou štěstí neúspěšně, jak správně skórovat tak předvedli domácím hráčům opět hosté – ležícího gólmana překonal po akci Šuly Aleš Frieb. Těsně před závěrečnou sirénou měli na holích čtvrtý gól Musil a Koktan, leč neuspěli.

Zatímco Olomouci v první třetině přesilová hra pomohla do tempa, Sareze se podobný kousek v části druhé nepovedl. V oslabení o sobě dal opět vědět hostující Kovalovský, ale byl stejně neúspěšní, jako domácí střelci. Ve 24. minutě zavezl Dušek puk do pásma, kde se k němu dostal Sluštík, jeho střela ale úpravu skóre nepřinesla. Na obou stranách se často vylučovalo a hra se tak kouskovala. To se změnilo na počátku 31. minuty, kdy Filip Hrbatý střelou do růžku Gleichovy brány využil po 12 sekundách přesilovou hru. Poté hrála přesilovou hru opět Sareza, ve které se více než Turek zapotil Gleich. V oslabení se totiž do další šance dostal pro velký úspěch Kovalovský, který najížděl sám na brankáře Sarezy, ten však blafák olomouckého útočníka vystihl. O poznání hůře si vedl Gleich v dalším oslabení, když se po střele Spurného dostal puk k Viktoru Coufalovi, jehož dorážka se doslova došourala za záda bezmocného gólmana. V dalším oslabení předvedl Gleich v bráně veleskok, kterým zlikvidoval tečovanou plachtící střelu Prinkeho od modré čáry. Vsítit první gól Sarezy mohl vsítit Kasalík, který se při návratu z trestné lavice dostal k puku a zamířil si to rovnou za Turkem, který si však s blafákem domácího hráče poradil. Domácí gólman se naopak vyznamenal proti duu Luňák – Kovalovský a tak odcházeli hráči do kabin za stavu 5:0 pro Olomouc.

Do závěrečné třetiny vstoupili hosté aktivně, k čemuž jim pomohla přesilová hra. Při té uzavřeli olomoučtí Sarezu před Gleichem, ale Kovalovský, Hrbatý ani Spurný se neprosadili. Postupně ale přebírali iniciativu domácí, kteří se snažili vsítit alespoň čestný gól. Blízko k němu byl blízko Mikulík, jeho střele se však postavila v cestě do brány tyč. Chvíli nato střílel pro průniku Kasalík Jelšík, ale byl stejně neúspěšný jako Dušek a dorážející Mikula. Na druhé straně střílel nebezpečně Tobiáš. Přesně v čase 50:00 se domácí hráči konečně dočkali, první gól Ostravy vstřelil Martin Smeták, který se prosadil střelou mezi betony. Domácí gól navnadil, navíc pomohla přesilová hra, ve které měl Turek co dělat. Největší šanci měl Dušek, který tečoval střelu Pokory od modré čáry, ale olomoucký strážce svatyně zastavil puku cestu svým ramenem. V 54. minutě o sobě dal opět vědět olomoucký „útočník do oslabení“ Kovalovský, který prověřoval domácího brankáře. O chvíli později střílel nad Šula a na druhé straně jen do brankáře Kasalík. v závěru se mohl podruhé mezi střelce zapsat domácí Smeták, v nejméně vhodnou dobu mu však přeskočil puk hokejku a tak Sareza odešla poražena 5:1.