Střelecké hody v nájezdech pro juniory Sarezy

05.10.2006, Vladimír Vronka

Sareza Ostrava přivítala na svém ledě vedoucí celek moravské části juniorské extraligy Vsetín. Jakmile jeden tým vsítil branku, která znamenala vedení, soupeř velmi rychle kontroval. Útočný zápas nakonec rozhodly samostatné nájezdy, v nich se jako jediný prosadil Vladimír Svačina. Sareza přehrála Vsetín 7:6 po samostatných nájezdech.

- 10.kolo čt 5.10.18:00
HC Sareza Ostrava
VHK ROBE Vsetín
7:6sn(2:2, 2:2,2:2 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Tomis (Svačina), 14. Šiška (Freiberg, Smeták), 22. Šofer (Smeták, Freiberg), 37. Tejkl (Vajda), 43. Dušek (Svačina, Vajda), 60. Svačina (Vajda, Dušek), RN. Svačina.- 5. Ciupa (Plachtovič), 13. Kapr (Plachtovič), 23. Ciupa (Švaňhal), 40. Fabián (Hrňa), 45. Vrdlovec, 60. Švaňhal (Plachtovič), Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:8. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 41:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4, 5:6,7:6.
HC Sareza Ostrava: Čaňo - Tinka, Tomis, Pokora, Lyčka, Lopukhov, Vajda, Mikulík, Šiška - Freiberg, Šofer, Svačina, Kasalík, Belanec, Tejkl, Dušek, Smeták, Jelšík, Sluštík.
VHK ROBE Vsetín: Verlič - Fabián, Stříteský, Mikuláštík, Kapr, Lukeš, Haschka - Knebl, Podešva, Varga, Hrňa, Mičulka, Plachtovič, Ciupa, Šupák, Švaňhal, Vrdlovec.

Oba týmy začaly útočně, ale Varga po chybě Vajdy nedokázal zakončit přesně. Sareza odpověděla záhy. Svačina se rozjel u obranné modré a skončil až před Verličem ve vsetínské bráně, ale s kličkou neuspěl. O malou chvíli později hráli ostravští první přesilovku. Petr Tomis v ní napřáhl od modré a nedal Verličovi šanci. Běžela pátá minuta, když si šel odpočinout domácí Šofer. Za dvacet čtyři sekund využil přesilovku. Plachtovin vypálil a Jakub Ciupa dokázal dorážkou najít skulinku mezi Čaňovými betony. Obrany byly na druhém místě, na prvním byl útok. Knebl se proháčkoval až před Čaňa, ale ten je na svém místě. Další střela se již uchytila. David Kapr napřáhl v oslabení a propálil vše co mu stálo v cestě. Sareza rychle srovnala, když v doznívající přesilovce přihrával za branou stojící Freiberg dobře najetému Michalu Šiškovi, který nedal Verličovi žádnou možnost zasáhnout. Šancí na obou stranách bylo mnoho, ale žádná již v síti neskončila. Po první třetině byl stav 2:2.

Druhá třetina začala podobně jako ta první. Po chybě vsetínské obrany se dostal do střelecké pozice Šofer, ale netrefil prázdnou bránu. Puk se k Jiřímu Šoferovi dostal zpět a prázdná brána vyzívala ke vstřelení branky. Za necelých třicet vteřin bylo opět vyrovnáno. Jakub Ciupa, vyslal svou nenápadnou střelu na průzkum terénu, střela našla v terénu tunel, kterým prolétla do brány. Velmi aktivní Svačina se dostal mezi kruhy a vypálil, ale Verliče překonat nedokázal. Na druhé straně upaloval na Čaňa Plachtovič, který však netrefil bránu. Střelecké hody pokračovaly. V 37. minutě napřáhl Vajda na modré čáře a Petr Tejkl šikovně puk tečoval mezi betony vsetínského gólmana. O necelou minutku později se mohli ostravští utrhnou, ale Šoferova střela jen otřela tyč. Hosté dokázali do konce druhé části vyrovnat. Michal Fabián napřáhl na modré čáře a mezi betony ostravského gólmana srovnává na 4:4, což byl stav po dvou třetinách.

Třetí část přinesla drama jako od Shakespeara. Nejprve se Fabián dostal k vyraženému puku, ale prázdnou bránu nedokázal trefit. Na druhé straně zkoušel překonat Verliče Šofer, ale jeho střela se do brány také nedostala. Vsetín byl blízko branky, ale Plachtovičova střela zblízka trefuje jen břevno ostravské svatyně. A jelikož Vsetín svou šanci nedal, úřadovala Sareza. Svačina přihrál před bránu, kde byl zcela sám Jakub Duškovi, který puk usměrnil do opuštěné brány. Sareza se opět neradovala z vedení dlouho, neboť po minutě dokázal zmatku v ostravské obraně využít Daniel Vrdlovec. Hra se přelévala ze strany na stranu, oba celky chtěly strhnou vedení na svou stranu. Gól mohl přidat ostravský Svačina, který se uvolnil, nabruslil před gólmana, položil si jej, ale jeho střela v rychlosti minula bránu. A pak nastal infarktový závěr. 56 sekund před koncem se dokázali dostat hosty do vedení. Obrana Sarezy propadla na modré čáře a v samostatném nájezdu uspěl Ondřej Čvaňhal. Většina lidí by již brala tento výsledek za konečný. Ostravští hráči ne. Při vyloučení vsetínského Fabiána se prosadil od modré Vladimír Svačina. I třetí část skončila remízou 2:2, celkové skóre po šedesáti minutách bylo 6:6.

V následném prodloužení se střídaly týmy v tlaku na soupeře, ale střelci na obou stranách již střelný prach vystříleli, následovaly tak nájezdy. První nájezd neproměnil ostravský Freiberg. Následoval vsetínský Podešva, který také neuspěl. Za Sarezu se rozjel Vladimír Svačina, který si položil gólmana a kličku do backhandu zakončil střelou pod horní tyč. Sareza vedla na nájezdy 1:0, a protože ostravský Lyčka a vsetínští Ciupa s Hrňou již další vydařený nájezd nepřidali skončilo utkání 7:6 pro ostravskou Sarezu.