Ztráta vedení dorostence tentokrát nezlomila, utkání s Šumperkem ukončili v prodloužení výhrou

04.12.2021, Gabriela Juříková

Úderem poledne rozehráli dorostenci Poruby své druhé utkání o postup do play off. Soupeřem jim byli Mladí Draci, kteří si v posledním utkání v RT TORAX ARENĚ odvezli výhru. Dorostenci RT TORAX drželi otěže utkání góly Vehovského a Stasiuka, jenže vedení neudrželi a do druhé přestávky šli s jednobrankovou ztrátou. Ve třetím dějství dokázali Porubané ubránit tři oslabení, tím najít mentální síly a dvacet čtyři vteřin před koncem základní hrací doby dostat důrazem Tomáše Wendelína zápas do prodloužení. V něm díky početní výhodě získali dorostenci RT TORAX cenný druhý bod střelou Petra Sobola.

Extraliga dorostu - 2.kolo so 4.12.12:00
HC RT TORAX Poruba
HK Mladí Draci Šumperk
4:3p(1:0, 1:3, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Vehovský (Kalužík, Moravec), 22. Stasiuk (Kalužík, Wendelín), 60. Wendelín (Stasiuk, Glos), 63. Sobol (Janeček) – 26. Verner (Čunát), 27. Seidenglanz (Peškar), 33. Peškar (Seidenglanz, Compel). Rozhodčí: Holibka – Bubela, Klimek. Vyloučení: 10:6, navíc Compel (MDS) 5+OK. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 111. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba: Chylík – Janeček, Michalčík, J. Kalužík, Glos, Pavlíček – Konečný, Moravec, Vehovský – Stasiuk, Kršík, Wendelín – P. Sobol, Šrubař, Wardas
HK Mladí Draci Šumperk: Ondráček – Hrdina, Jarmara, Cekr, Juřík, Zavoral, Compel – Peškar, Maurer, Tomeš, Verner, Janech, Seidenglanz, Lichner, Prokop, Čunát, Novák

V páté minutě šla Poruba do oslabení, které sehrávala aktivním napadáním a Mladí Draci tak museli často zahajovat útoky od vlastní brány. Jednu nahrávku křížem středního pásma vystihl Maxim Vehovský těsně u obranné modré a šumperské obraně vcelku rychle pláchl. Souboj s Ondráčkem vyhrál střelou k vzdálenější tyči a v oslabení poslal domácí tým do vedení. Síly na ledě se po minutě vyrovnaly, ba co víc, Šumperští se dostali do tří a čelili tak velkému náporu. Defenzivní činnost odvedli výborně. Nakonec i Draci získali krátkou početní výhodu a Chylík dostával trochu práce. RT TORAX měl výborný pohyb a soupeři znemožňoval sebemenší přesun před bránu. A když už, tak drželi domácí hráči hru na mantinelu. To ovšem dělali ve svém obranném pásmu i hosté.

Druhá třetina patřila Mladým Drakům. Domácí sice dokázali brzy navýšit vedení po ubráněném oslabení. Lev Viktorovič Stasiuk doklepl kotouč po střele Kalužíka z pravého kruhu. Pak Cekr rozezvonil brankovou konstrukci a to mělo být pro domácí varování. Do té doby byla hra vyrovnaná, ale postupně se aktivita přenášela na modré dresy. V šesté minutě druhého dějství snížil porubské vedení Oldřich Verner po akci tři na dva, kdy do střílené nahrávky před brankou vložil čepel. O minutu později už bylo vyrovnáno samostatnou akcí Kryštofa Seidenglanze. Domácí ztratili elán a zatáhli se do defenzívy. To byla ovšem cesta do pekel. Tlak v brankovišti dokázali odvracet i přes dorážky, ale pro trenéry to muselo být o nervy. Janech s Peškarem a Seidenglanzem byli v brankovišti velmi ale velmi důrazní. Nakonec strhl Šumperk vedení na svou stranu v přesilovce střelou Ondřeje Peškara.

Ve třetím dějství byla Poruba hodně často ve čtyřech, ovšem soupeři nedala možnost vedení pojistit druhým gólem. Vyhrocenou dvacetiminutovku, kdy se odebral předčasně do šatny šumperský útočník za hrubé napadení, ukončili domácí nakonec tlakem do brány a v poslední minutě základní hrací doby navíc s hrou bez gólmana vyrovnávací trefou Tomáše Wendelína, který netrefil nahrávku Stasiuka z první důrazně, ale dorážka už vyšla.

V prodloužení si dávali domácí s útočením na čas, a když už vstoupili do pásma, vynutili si faul. Početní výhodu ve třetí minutě nastavení předčasně ukončil střelou z dálky Petr Sobol, a protože puk vyletěl z brány, pojistil rozhodnutí rozhodčího ještě dorážkou. Po druhé přestávce znovuobjevená energie, aktivita a konstantní tlak do brány, to vše porubským dorostencům navodilo pocity z vítězství a i to, že když se opravdu chce, tak to jde.