Poruba má nůž na krku, Frýdek-Místek rozhodl čtyřmi góly ve třetí třetině

09.03.2016, René Chyla

Porubští borci začali druhé semifinále na jedničku a už v sedmé minutě šli do vedení zásluhou Davida Ballnera. RT TORAX ale nadějné vedení neudržel a Frýdek-Místek dokázal ještě do první sirény stav otočit. Ostravané dřeli, ale ve druhé dvacetiminutovce zůstaly obě branky střelcům zapovězeny. Hosté v úvodu třetí tercie následně využili přesilovku, za 14 vteřin zamířil Jaroš pod víko a bylo hotovo. Poruba sice ještě ve dvojnásobné přesilovce snížila díky Milanu Ovšákovi a vykřesala hrstku naděje, farma třineckých Ocelářů ale o pár minut později přidala další dva zásahy a zajistila si tak mečbol, který bude chtít již v pátek proměnit v postup do finále. Porubští naopak budou vzdorovat konci sezony.

2. liga - skupina Východ - SF2 st 9.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
2:6(1:2, 0:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 7. Ballner (Vaněk), 48. Ovšák (Stejskal) – 13. Luka (Káňa, Kowalczyk), 19. Meidl, 42. Meidl (Matyáš, Kowalczyk), 42. Jaroš (Schwarz, Krutil), 56. Piecha (Luka, Káňa), 56. Franek (Kowalczyk, Cienciala). Rozhodčí: Fiala, Koziol – Ganger, Gančarčík. Vyloučení: 8:11, navíc Szajter, Malý (oba POR) 5 min. + OK a Fišera (FRM) trest ve hře. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 484. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:6. Stav série: 0:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Peslar, Malý, Puškár, Slavík, Ovšák, Vajda, Buček, od 57. Baca – Rimmel (od 5. Szajter), Zachar, Gelnar – Stejskal, Vrána, Seidler (od 20. Blahuta) – Ballner, Sedlář, Vaněk – od 57. Sysala
HC Frýdek-Místek: Daneček (od 57. Hlaváč) – Jeník, Krutil, Foltyn, Kowalczyk, Fišera, Matyáš, Kvapil – Franek, Piecha, Klimša, Kovařčík, Samiec, Chmielewski, Schwarz, Káňa, Ciencala, Meidl, Luka, Jaroš, Christov

Domácí borci znovu v úvodu zápasu nebyli horším mužstvem a po skvěle odehraném oslabení otevřel RT TORAX v sedmé minutě skóre zápasu. Rostislav Vaněk zpoza branky našel před Danečkem Davida Ballnera, jenž zamířil přesně k levé tyči – 1:0. Porubští byli nabuzení a dále hýřili aktivitou. První chybu ostravské defenzívy ale ihned Frýdek potrestal.

Tomáš Káňa vyslal do úniku Vladimíra Luku, jenž s přehledem vymetl z hranice pravého kruhu levý růžek Kubáňovy svatyně – 1:1. 109 vteřin před první sirénou dokázali hosté stav utkání otočit. David Vajda chyboval mezi kruhy, kotouče se ujal Radek Meidl, který se s ničím nemazlil a poslal puk přesně mezi Kubáňovy betony – 1:2.

Srovnat mohl po Vaňkově nahrávce z pravé strany Martin Blahuta, puk ale za Danečkova záda doklepnout nedokázal. Z protiakce pak zahrozili nejprve Tadeáš Jaroš a po něm Vít Christov, proti nim se však vytáhl porubský gólman. Do velké šance se v závěru dostal nejdříve Jan Puškár, jehož střela od modré jen těsně minula pravou tyč, a o pár sekund později promáchl Rostislav Vaněk před prázdnou kasou. Porubský útočník měl před Danečkem ještě další dvě obrovské šance, leč ani jednu proměnit nedokázal.

21 sekund stačilo Frýdeckomísteckým, aby využili svou přesilovku v první minutě závěrečného dějství. Domácí nevyhodili kotouč ze svého pásma, Jakub Matyáš našel na pravém kruhu Radka Meidla a ten svou dělovkou překonal do protipohybu Kubáně k pravé tyči – 1:3. Za dvanáct sekund bylo dílo dokonáno. Exporubský Jakub Schwarz přihrával přesně najíždějícímu Tadeáši Jarošovi, jenž střelou pod víko zvýšil – 1:4. Domácí hokejisté poté dostali k dispozici 111 sekund trvající dvojnásobnou početní výhodu. Po minutě zužitkoval Stejskalovu nabídku Milan Ovšák, který zamířil nad levý Danečkův beton – 2:4.

Porubský střelec se ale následně nechal zbytečně vyloučit a výhoda byla ta tam. Přesilovku pěti proti třem využila i farma Ocelářů. Lukova střela se odrazila od zadního mantinelu přímo na hůl Martina Piechy, jenž bekhendem neměl problémy skórovat do odkryté branky – 2:5. Frýdku přesilovky svědčí a Porubští se o tom přesvědčili i v klasickém oslabení. Tomáš Franek se dostal do stejné pozice jako Piecha a šestý hřebíček do porubské rakve nebylo těžké zatlouct – 2:6. Emoce narůstaly, a v závěru byla RT TORAX ARENA svědky dalších šarvátek, v nichž figurovali nejprve Jakub Szajter s exporubským Jakubem Schwarzem a v další bitce se pak představili Jan Fišera s Robinem Malým.

Ostatní zápasy 2. semifinále II. ligy skupiny Východ

HC Technika Brno vs. VHK Vsetín0:3

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že fanoušci viděli zajímavý zápas. Smekám před našimi kluky, protože máme řadu zranění a hrajeme na tři formace. Ale nezhazuji tím výkon našeho soupeře, kvalita proti nám je obrovská. I přes naše dvě hrubé chyby jsme hráli vyrovnaně, ale od druhého dějství začali úřadovat rozhodčí. Hrubě ovlivnili utkání hybridními icingy, na jednu stranu je pískali, na druhou nikoli. Rozhodující gól padl po jasném zakázaném uvolnění, navíc tam byl faul za brankou na našeho hráče. Potvrdilo se, že duel nesmyslně pískají rozhodčí z Frýdku-Místku a Třince. Takový tým nepotřebuje pomoc a měl by si to uhrát sám. Je smutné, co se v našem hokeji děje. Ještě jednou smekám před celým mančaftem.

Marek Malík (HC Frýdek-Místek): Vstoupili jsme do utkání zbytečně nervózně. Pak jsme sice začali přebírat iniciativu, ale byla tam místa, kdy jsme soupeře pustili do hry. Přesto jsme měli duel ve svých rukou a i přes nějaké zákeřnosti porubských hráčů jsme ho zvládli. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli, získali mečbol a doma se budeme snažit sérii uzavřít.