Poruba v Havířově dvakrát vedla, přesto v závěru inkasovala a odjela s prázdnou

03.11.2012, Adam Bagar, Josef Nudera

Potřetí v řadě se porubští hokejisté představili na cizím kluzišti, tentokrát změřili síly s favorizovaným Havířovem. Po bezbrankové a nepříliš atraktivní první třetině se RT TORAX dostal do vedení brankou Lukáše Hruzíka, ale AZet dokázal bleskově odpovědět. Taktická bitva pokračovala i nadále a šancí se rodilo jako šafránu. Ve třetí části sice dostal podruhé v utkání hosty do vedení Lukáš Vrána, ovšem Havířovu stačilo ke srovnání opět jen sedmatřicet vteřin. Když se zdálo, že zápas míří do prodloužení, rozhodl o tom, že tři body zůstanou v K&K Pneu aréně exporubský Robert Najdek. Porubští sice ještě v závěru vyzkoušeli hru bez brankáře, ale v té již na vyrovnání nedosáhli a podlehli tak Havířovu těsně 2:3.

2. liga - skupina Východ - 13.kolo so 3.11.17:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2(0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 25. Zientek M. (Sztefek), 49. Pechanec (Krisl, Bursík), 59. Najdek (Kolařík, Prokop Petr) – 24. Hruzík (Pavlačka, Seidler), 48. Vrána (Hašek). Rozhodčí: Vaněk J. – Hanzlík, Štěpán. Vyloučení: 8:9, navíc Prokop Petr (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1505. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
AZ Heimstaden Havířov: Daneček – Prokop Petr, Vydra, Krisl, Balčík, Hegegy, Zientek M., Graca, Jonáš – Kolařík, Daneček J., Najdek, Pechanec, Bursík, Klimša, Potočný, Stránský, Sztefek, Pavlas, Mráz, Putniorz.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Zientek L., Wolf, Hruzík, Prokop Patrik, Vychodil, Prokop L. – Holuša, Krayzel, Vaněk R. – Buček, Pavlačka, Seidler – Hašek, Vrána, Sedlář.

Do utkání vstoupil slušnou šancí Havířov, to když Robert Najdek dojel vyražený puk, ale nakonec ho nedokázal dostat za Tihláře. Úvodní třetina se nesla v trendu nepřesností a nepohledného hokeje, který postrádal větší šance. V 5. minutě přihrál David Klimša do pozice před brankou puk Bursíkovi, kterému se nepodařilo Tihláře překonat. V 10. minutě zahrozil Martin Buček střelou od mantinelu, brankář Daneček byl pozorný a puk si srazil do lapačky.

V první třetině bylo k vidění mnoho trestů na obou stranách, nasazený trend rozhodčím byl přísný. Ve 13. minutě dokázal Martin Buček zkušeně objet Petra Prokopa a dostat se až před Danečka, kterého nakonec nepřekonal. Poruba byla nebezpečná i nadále, což potvrdila šance Patrika Prokopa, který trefil dobře postaveného Danečka. V 19. minutě mohli hosté vsítit branku, to když si střelu Vrány srazil Hegegy svou bruslí málem do branky.

Druhá perioda přinesla už zlepšený hokej a viděli jsme i branky. Ve 24. minutě to byla chvíle Lukáše HRUZÍKA, který se neukvapil, povyjel si do ještě lepší pozice před Danečka a prostřelil ho nádhernou střelou do horní poloviny branky – 0:1. Vedení Poruby vydrželo ale pouze 45 sekund. Že jsme v zápase sledovali souboj bratrů Zientků bylo jasné, ale ten havířovský Marek ZIENTEK dokázal rozjásat celou halu, když se pěknou střelou do šibenice prosadil a nedal brankáři Tihlářovi žádnou šanci – 1:1.

Lukáš Prokop ujížděl se svým spoluhráčem v situaci 2 na 1, ale nevyřešil to vůbec dobře. Puk, dá se říci, ztratil a Danečka moc neohrozil. Přesně v polovině dnešního derby přenechal na pravém křídle Stránský puk do tandemu Potočnému, který se trefil někam do výstroje Tihláře. Ve 33. minutě jsme byli svědky zákroku utkání! Vrána přihrál puk Haškovi na zadní tyč, druhý jmenovaný s pukem naložil nejlépe, jak mohl, vystřelil z první, ale Daneček se bleskurychlým skluzem dostal do pozice, kdy tuto střelu lapil.

Poté se pokoušel Michal Sztefek prodrat před Tihláře, ale v rozhodující chvíli mu obránce zablokoval hokejku. I Jan Daneček se mohl zapsat do listiny střelců, ale jeho povedená střela švihem jen těsně minula brankovou konstrukci Poruby. Ve 39. minutě protáhl Danečka hostující Vrána, Daneček jeho střelu vyrazil těsně svým betonem. V závěru třetiny, mimo trestu Havířova, mohli diváci vidět šanci Vaňka, který ale nezakončil podle svých představ.

Ve 45. minutě dokázal Danečka protáhnout Marek Pavlačka, který vystřelil tak povedeně, že havířovský brankář musel ještě puk skrýt před dotírajícími protihráči. Ve 48. minutě dostal Jan Kolařík dlouhou a přesnou přihrávku přes celé kluziště, ale v nájezdu na Tihláře branku přestřelil.

V této minutě potvrdila Poruba otřepané nedáš – dostaneš. Lukáš VRÁNA byl ve správný čas na správném místě a puk za Danečka doklepnul z blízkosti, v prostoru brankovišti – 1:2. Poruba opět vedla, ale AZ na tuto branku dokázal opět reagovat neuvěřitelně pohotově. V přesilové hře vystřelil Jiří Krisl a puk se odrazil k volnému Antonínu PECHANCOVI, který si s dorážkou s přehledem poradil a opět vyrovnal – 2:2!

V druhé polovině třetí třetiny se čím dál více projevovala převaha Havířova. Ten působil aktivně a ohrožoval brankáře Tihláře, který se musel často ohánět před útoky Havířovských. Vše potvrdila šance Bursíka, který trefil jeho beton a také střela Jana Danečka, kterou ukryl do lapačky. Z toho tlaku bylo všem jasné, že může Havířov udeřit. To se také stalo. Minutu a dvacet sekund před koncem třetí třetiny vystřelil Jan Kolařík a Robert NAJDEK puk nejprve tečoval někde pod Tihláře a nakonec pravděpodobně ještě puk dorazil – 3:2.

Hosté to pak zkoušeli ještě v šesti hráčích, ale vzhledem k tomu, že v poslední minutě zahráli icing, museli se stěhovat před vlastního brankáře. Havířov zápas vyhrál 3:2 a zapsal si do tabulky cenné 3 body. Poruba dnes odjíždí poražena, ale s tímto výkonem by mohla být spokojena, body byly na dosah.

Ostatní výsledky 13. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Baník Karviná – VHK Vsetín 5 : 2
LHK Jestřábi Prostějov – HC Bobři Valašské Meziříčí 4 : 2
HC Frýdek-Místek – HC Slezan Opava 7 : 4
HC Nový Jičín – HC ZUBR Přerov 0 : 2

Ohlasy k utkání

Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Jsme rádi za vítězství, přesně takové jsme potřebovali, protože jsme utrpěli spoustu podobných porážek. Měli jsme před utkáním velké problémy se sestavou a musíme neustále vytvářet nové útoky. Začátek byl z naší strany kostrbatý, ale ve druhé třetině jsme se zlepšili a ve třetí části již bylo patrné nasazení, vůle a bojovnost, která nám přinesla tři body.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že celé utkání bylo vyrovnané, ale bohužel jsme dostali ke konci rozhodující gól. Havířov nás tam trošku zavřel, nicméně takové branky nemůžeme dostávat, kdy dva hráči jdou dorážet do brankoviště. Co se týče herního projevu mužstva, tak jsem spokojený, protože všichni odvedli maximum.