1. liga se hraje ve vysokém zápasovém tempu, v pátém kole hostí Poruba hráče Dukly Jihlava

1. liga se hraje ve vysokém zápasovém tempu, v pátém kole hostí Poruba hráče Dukly Jihlava

Adam Bagar, 21.09.2008
První liga nedávno začala, ale i přesto je již v pondělí na programu páté kolo. V něm přivítají hokejisté VOKD Poruby celek Dukly Jihlava. Domácí nastoupili v posledním utkání na ledě Havířova, kde odehráli velmi dobrý zápas, ale bez bodového zisku. Na svém kontě tak mají stále tři body z úvodního kola, kdy porazili Hradec Králové 5:3. Hostující Dukla je na tom přece jen lépe. Zisk šesti bodů ji přinesla domácí vítězství nad Třebíčí a následně i Berounem. V loňském ročníku byla o něco úspěšnější Dukla, která vyhrála obě utkání v Porubě, a to v obou případech až v prodloužení. Na ledě týmu z Vysočiny si oba celky připsaly po jedné výhře. Jak dopadne vzájemný třináctý duel v historii těchto dvou klubů? To se nejlépe dozvíte osobní návštěvou zimního stadiónu v Ostravě - Porubě. Úvodní buly bude vhozeno v pondělí 22. září v 17:00 hod. z rukou sudího Skoupého. Utkání můžete sledovat i prostřednictvím tradičního online přenosu.

Základní info

PŘÍCHODY PŘED SEZÓNOU

Jaroslav Mareš (hostování, Znojmo)
Daniel Hodek (Havlíčkův Brod)
Rostislav Malena (Kometa Brno)
David Dolníček (Třebíč)
Jan Kašpar (Pelhřimov)
Libor Bezděk (Liberec)

ODCHODY PŘED SEZÓNOU

Jiří Piluša (konec hostování, Zlín)
Radek Míka (Zlín)
Petr Kuchyňa (Pelhřimov)
Pavel Falta (konec hostování, Liberec)
Jiří Kubát (konec hostování, Pelhřimov)
Milan Kopecký (konec hostování, Mladá Boleslav)
Martin Krupka (Mladá Boleslav)
Ondřej Martinka (konec hostování, Litvínov)

Ke změně došlo v Jihlavě také na postu asistenta trenéra. Do této pozice přišel Roman Mejzlík z Třebíče. Hlavním koučem Dukly zůstává i pro tuto sezónu Karel Dvořák. Kromě Mejzlíka je jeho pomocnou rukou také Bedřich Ščerban. Pro pořádek je povinností uvést také trenéra gólmanů, kterým je Petr Jaroš.

Poslední utkání odehrála Poruba na ledě Havířova, kde se tak uskutečnilo letošní první tradiční severomoravské derby. První třetina přinesla vyrovnanou hru, ale i přesto musel Iláš zpoza svých zad lovit touš čtyřikrát, zatímco Čech v kleci Panterů pouze jednou. Druhou část zcela ovládli Ostravané, kteří také brankami Ovšáka a Gelačáka snížili na rozdíl jediné branky. Nebýt skvělého Čecha, mohlo být skóre i zázračně otočeno. Také v poslední třetině měla více ze hry Poruba, která po právu srovnala na 4:4. Necelé čtyři minuty před koncem Havířov využil přesilovou hru. Když následně skóroval i při power-play Ostravanů, tak bylo o výsledku rozhodnuto. Poruba sice byla po většinu utkání lepším týmem, ale všechny body získal domácí Havířov. Jihlavští hostili v domácím utkání Beroun. Na branku se na Horáckém zimním stadiónu čekalo až do třicáté minuty, kdy se trefil Dolníček. O devět minut později přidal druhou branku domácích Hanzal. Jelikož ani ve třetí části nebyla žádná branka k vidění, tak Dukla zvítězila v obranářském utkání 2:0.

Bilance vzájemných utkání obou pondělních soupeřů je vzácně srovnaná. Z dvanácti duelů dokázala Poruba vyhrát pět, Dukla rovněž pět a dva zápasy musely dojít až do prodloužení, ve kterých byli v obou případech šťastnějším týmem Jihlavští. V loňské sezóně se více dařilo Jihlavě, která z celkového počtu dvanácti bodů, o které se hrálo, získala celých sedm, a to především díky dvěma výhrám v prodloužení na porubském ledě.

Statistikám domácího celku vévodí překvapivě obránce Milan Ovšák s pěti body, čímž se řadí na vrchní příčky kanadského bodování obránců celé první ligy. Se třemi brankami je zároveň zkušený porubský obránce lídrem tabulky střelců. Nejlepšími nahrávači jsou Robert Najdek a Jiří Zdeněk se třemi přesnými přihrávkami na gól. Zlým mužem a novým „oblíbencem“ havířovského fanklubu zároveň je útočník Jan Kolařík s 29 trestnými minutami. Kvůli trestu ve hře Kolařík nesmí nastoupit v utkání s jihlavskou Duklou. Statistiky gólmana Iláše jsou následující: průměr branek na zápas 3,78 a procentuální úspěšnost zákroků 88,62%.

Nejproduktivnějšími hráči Dukly jsou Daniel Hodek a Oldřich Bakus s pěti body. Střelci Jihlavy se prozatím příliš nečiní. Nejlepšími střelci jsou tak s pouhými dvěma brankami již zmínění Hodek s Bakusem a také Tomáš Hradecký. Nejvíce přesných přihrávek na hůl svých spoluhráčů, konkrétně tři, rozdali opět Hodek s Bakusem. Zlým mužem hostí je Rostislav Malena s šestadvaceti trestnými minutami. Gólmanskou jedničkou Jihlavy je Milan Řehoř, jenž si vede prozatím více než dobře. Průměr branek na zápas 1,76 a procentuální úspěšnost těsně pod hranicí 95% jsou toho jasným důkazem.

Utkání bude řídit sudí s velmi přísným metrem, a tak trestné lavice budou zajisté opět velmi často zahřívány. Jedná se o pana Jana Skoupého z Brna. Na čarách mu budou pomáhat pánové Tomáš Klein rovněž z Brna a Jiří Novák z Kroměříže.

Poslední utkání obou celků

4. kolo: Havířovská hokejová, a.s. – HC VOKD Poruba 6 : 4 (4:1, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Podešva (Hrňa, Daneček), 10. Evan (Rozum, Sikora), 14. Brynecký (Zeliska), 16. Brynecký (Zeliska, Kotásek), 57. Štefanka (Rozum, Piecha), 59. Zeliska (Štefanka) - 12. Kvapil (Najdek, Ovšák), 21. Ovšák (Najdek), 33. Gelačák (Kvapil, Holík), 48. Holík (Kvapil).
více o zápase

4. kolo: HC Dukla Jihlava – HC Berounští Medvědi 2 : 0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 30. Dolníček (Mareš), 39. Hanzal (Hradecký).
více o zápase

Vzájemné duely v sezóně 2007/2008

1. kolo: HC Dukla Jihlava - HC Sareza Ostrava 2 : 6 (2:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Ježek (Balčík), 4. Kuchyňa (Čachotský, Říha) - 2. Pavelek (Rimmel), 17. Mocek D. (Boháč, Šebesta), 25. Pavelek (Mocek D., Ovčačík), 37. Gelačák (Tesařík), 43. Boháč (Šebesta, Ovčačík), 46. Boháč (Ovčačík).
více o zápase

8. kolo: HC Sareza Ostrava - HC Dukla Jihlava 2 : 3 sn. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 53. Boháč, 59. Boháč (Mocek D., Ovšák) - 13. Krupka (Bakus), 33. Kubát (Nekvasil), 65. rozhodující s.n. Říha.
více o zápase

31. kolo: HC Dukla Jihlava - HC Sareza Ostrava 9 : 3 (4:0, 2:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 4. Míka (Hradecký), 6. Hanzal (Staněk, Kuchyňa), 6. Suk (Jonáš), 17. Říha (Hradecký), 30. Čachotský (Míka), 39. Kuchyňa (Říha, Hanzal), 42. Rytnauer (Fiedler, Míka), 54. Čachotský (Man), 58. Rytnauer (Čachotský) - 34. Boháč (Šebesta, Ovšák), 44. Bokroš (Bartoš), 59. Svačina (Boháč).
více o zápase

38. kolo: HC Sareza Ostrava – HC Dukla Jihlava 4 : 5 sn. (1:0, 1:2, 2:2 – 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Bartoš M. (Holuša), 29. Holuša (Bartoš M., Červenka), 54. Najdek (Svačina), 56. Svačina (Černák, Najdek) – 28. Bakus (Ficenc, Míka), 38. Ficenc (Kubát), 46. Kolafa (Hradecký, Staněk), 59. Bakus (Ficenc, Míka), rozhodující nájezd Míka.
více o zápase

Sestavy obou soupeřů v posledním zápase

HC VOKD Poruba: Iláš - Ovšák, Tesařík, Brincko, Vajda, Holík, Vnenk, Palík, Buček - Hašek, Najdek, Zdenek - Gelačák, Hubáček, Rehuš - Červenka, Janečka, Kolařík - Mocek, Holuša, Kvapil.

HC Dukla Jihlava: Řehoř - Malena, Staněk, Musil, Ficenc, Štrach, Kašpar - Man, Bakus, Hodek - Mareš, Dolníček, Krupka - Hanzal, Hradecký, Rytnauer - Jonáš, Suk, Hrbatý.

Ligová bilance HC Sareza Ostrava - HC Dukla Jihlava

Sareza – Jihlava Výsledky Bilance
2005/2006 I. liga 2:5, 0:1, 2:1, 2:5 1 – 0 - 0 - 0 – 3 6:12
2006/2007 I. liga 6:4, 6:4, 5:3, 2:3 3 – 0 – 0 - 0 - 1 19:14
2007/2008 I. liga 6:2, 2:3sn, 3:9, 4:5sn 1 – 0 – 0 – 2 – 1 15:19
Celkem 5 – 0 - 0 - 2 – 5 40:45

Statistiky soupeřů

VOKD PORUBA DUKLA JIHLAVA
UMÍSTĚNÍ V I. LIZE
11. místo (3 body) 8. místo (6 bodů)
SKÓRE
12:16 9:7
BILANCE
1 – 0 – 0 – 3 2 – 0 – 0 – 2
NEJVYŠŠÍ VÍTĚZSTVÍ/PROHRA V LIZE
5:3 (Hradec Králové) / 2:5 (Chomutov) 4:2 (Třebíč), 2:0 (Beroun) / 3:4 (Vrchlabí), 0:1 (Havířov)
HRÁČI HRÁČI
NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ
Milan Ovšák 5 (3+2) Daniel Hodek, Oldřich Bakus 5 (2+3)
STŘELEC
Milan Ovšák 3 Daniel Hodek, Oldřich Bakus, Tomáš Hradecký 2
NAHRÁVAČ
Robert Najdek, Jiří Zdeněk 3 Daniel Hodek, Oldřich Bakus 3
NEJLEPŠÍ V +/-
Najdek, Gelačák, Kvapil, Kolařík, Holík, Hubáček, Palík, Vnenk +1 Pavel Staněk, Rostislav Malena +4
NEJTRESTANĚJŠÍ
Jan Kolařík 29 Rostislav Malena 26
GÓLMANI PROCENTUÁLNĚ
David Iláš 88,64% Milan Řehoř 94,81%
GÓLMANI PRŮMĚREM
David Iláš 3,78 Milan Řehoř 1,76

Z historie jihlavského hokeje

Od roku 1956, kdy vzniklo hokejové mužstvo HC Dukla Jihlava, uběhlo mnoho let. Vojenský klub v prvních letech své existence hodně těžil z přílivu mladých a talentovaných hráčů z celého Československa a tak není divu, že v 60. letech, ovšem i díky výborné práci trenérů Stanislava Neveselého a Jaroslava Pitnera. Dukla převzala od Brna žezlo zaručující hokejovou nadvládu a k šesti po sobě jdoucím titulům z let 1967 - 1974 přidala v následujících letech dalších šest, poslední v roce 1991 ještě ve společné lize.

Armádní klub slavil řadu úspěchů také na mezinárodní scéně - například dokázali Jihlavané pětkrát zvítězit na prestižním Spenglerově poháru. Hráči Jihlavy v minulosti tvořili základ reprezentace. Lví podíl na úspěších Dukly měla armáda, neboť spousta nejlepších hráčů si zde odsloužila základní vojenskou službu a mnozí z nich již Dukle, potažmo armádě, zůstali. Pro Duklu byla „Sametová revoluce“ začátkem chudých let. Nejlepší hráči již nemuseli chodit sloužit svou službu do Jihlavy, a tak musela Dukla začít hledat hráče i jiným způsobem.

Od zisku posledního titulu šel jihlavský hokej každoročně níž a níž. Jeden rok Duklu v lize zachránila úspěšná baráž, podruhé rozšíření ligy. V sezóně 1998 – 1999 již Jihlava opustila extraligu, když Dukla podlehla v sedmizápasové baráži Znojemským Orlům. Jihlavští dokázali postup do nejvyšší soutěže v sezóně 2003 – 2004 vybojovat, když porazili tým Českých Budějovic. Jihlavským se v extralize nedařilo a vrátili se po jedné sezóně zpět do I. ligy. V baráži nestačila Dukla na posilami nabité České Budějovice, které se tak pomstily za předchozí baráž. Následující dvě sezóny dokázala Dukla v I. lize vybojovat play-off, ale dále než do čtvrtfinále se nedostala.