Premiéra na výbornou! Poruba po těžké bitvě vyhrála v Kadani, rozhodovaly přesilovky

08.09.2018, René Chyla

Porubští hokejisté i fanoušci slaví! Premiéra po téměř desetileté odmlce v první hokejové lize vyšla Flašarovým a Sršňovým svěřencům na jedničku, když v Kadani po urputném boji vyhrála 5:3. Poruba přitom brzy ztrácela, po dvou brankách během devíti (!) vteřin ale skóre otočila ještě v první třetině. Domácí i přesto znovu srovnali, branky Jiřího Zdeňka s Patrikem Zdráhalem ale byly už rozhodující, Trhači se zmohli pouze na snížení. Výhru pečetil brankou do prázdné klece Michal Vymazal.

CHANCE LIGA - 1.kolo so 8.9.17:00
SK Trhači Kadaň
HC RT TORAX Poruba 2011
3:5(1:2, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Trefný (Maršoun, Szathmáry), 22. Rezek (Jánský, Říha), 34. J. Müller (Říha) – 9. Baláž (Stránský), 10. Illéš, 26. Zdeněk (Jáchym), 29. Zdráhal, 60. Vymazal (Stránský). Rozhodčí: Zubzanda, Micka – Doležal, Beneš. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 30:38 (11:12, 11:16, 8:10). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.
SK Trhači Kadaň: Hamalčík – Trefný, Szathmáry, Janeba, Kadeřávek, Kachyňa, Popela – Klíma, Kůs, Helt – Rezek, Říha, Müller J. – Maršoun, Tupý, Jánský – Šulek, Rindoš, Svoboda J.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dundáček, Ovčačík, Adam, Matějíček, Urbanec, Slavík – Káňa J., Hudeček, Illéš – Toman, Jáchym, Zdeněk – Kanko, Vymazal, Tomi – Baláž, Zdráhal, Stránský.

Hvězdy zápasu

Šimon Stránský (POR) (0+2)
Václav Rezek (KAD) (1+0)
Patrik Urbanec (POR) (0+0)

Vedoucí gól Kadaně rozjel Porubu, srovnávala akce Stránského s Balážem

Ostravanům se úvod premiéry v Chance lize příliš nevyvedl. Na obranné modré fauloval Martin Matějíček, a tak se Kadaň dostala velmi jednoduše k početní převaze. Tu domácí také bleskově využili, když už po půl minutě napřáhl na modré čáře Petr Maršoun, jehož rána se odrazila od skrumáže hráčů mezi kruhy, kde byl naprosto sám Jakub Trefný, který si položil Andrease Kubáně a zakončil do prázdné branky – 1:0. Porubské inkasovaný gól ovšem spíše nabudil a ostravský tým pomalu začínal přebírat dirigenci utkání. V deváté minutě vynesla aktivní hra Porubským první ovoce, když Šimon Stránský zastavil rozjetého domácího hráče už u obranné modré, přiklepl puk Jozefu Balážovi, který si najel na levý kruh a poté přesně mířenou střelou nachytal Petra Hamalčíka do levého růžku – 1:1.


Obrat v devíti vteřinách a Vymazalova tutovka

Porubští slavili a ještě ani slavit nepřestali a už se radost zdvojnásobila. Kadaň hrubě chybovala v rozehrávce, čehož využil mrštný Jakub Illéš, který se k puku dostal na pravém kruhu a poté dělovkou nad levý beton otočil skóre – 1:2. Trhači byli na ručník a další minutu to mohlo být už o dva góly, když se do dobré šance dostal Michal Vymazal, v rozhodující chvíli ale před kadaňským brankářem neuspěl. Poruba měla i nadále mírně navrch, další gól ale do přestávky nepřišel.


Přesilovkové zbraně

Poruba hrála z kraje druhé třetiny znovu rychle ve čtyřech a znovu při této herní situaci také inkasovala. Po faulu Jiřího Zdeňka vyvezli Porubští puk do středního pásma, tam se ale rychle zorientoval Peter Jánský, který před brankou posunul na Václava Rezka, který překonal Hynka Kůdelu – 2:2. Následně se Poruba dočkala první přesilovky a v ní napodobila domácí tým. Jiří Zdeněk sebral na pravém kruhu odražený puk a střelou do poloodkryté branky vrátil Porubským vedení – 2:3. A ostravský tým se činil dále. HC RT TORAX dostal k dispozici další přesilovku a i tu dokázal využít.


Zdráhal ve správný čas na správném místě, tutovky hostů potrestal exporubský Říha s Müllerem

Patrik Zdráhal se uvolnil před brankou, převzal odražený puk a lehkým přehozením betonu poslal Porubu do dvoubrankového vedení – 2:4. Poruba mohla v dalších minutách přidat další dvě trefy a sice po vyložených šancích Michala Vymazala s Petrem Kankem či přečíslení Tomáše Jáchyma s Jiřím Zdeňkem, které se zrodilo dokonce při vlastním oslabení. Ostravané šance neproměnili, a tak se Trhači opět dostali na kontakt. Exporubský Lukáš Říha vyhledal ideální přihrávkou zpoza brány Jana Müllera, který dal kontaktní branku – 3:4.


Hudeček trefil tyč, pak kadaňský zámek, rozhodl Vymazal při power-play

Porubští hokejisté hodlali zápas co nejdříve rozhodnout. Ve velké příležitosti se ocitl ve 47. minutě Patrik Zdráhal, nicméně toho nakonec vychytal Petr Hamalčík. Další branku měl na holi zase Jan Hudeček, porubský útočník ale z kruhu orazítkoval jen tyč kadaňské brány. Pak ale přišel zlom, Trhači se vzepřeli a více než pět minut drželi Ostravany v jejich pásmu, na vyrovnání to ale stále bylo málo. Z ojedinělé akce tak zase na druhé straně mohl definitivně rozhodnout Jan Káňa, ani tentokrát ale nebylo Porubským štěstí přáno. Kadaň zkusila ještě hru bez gólmana, v ní ale právě Jan Káňa nahrál v přečíslení Michalu Vymazalovi, který potvrdil vítězný vstup Poruby do Chance ligy – 3:5.


Ostatní zápasy 1. kola

Kladnovs.Frýdek-Místek4:1
Ústí nad Labemvs.Třebíč3:4 náj.
Přerovvs.Jihlava5:4
České Budějovicevs.Benátky nad Jizerou5:1
Havířovvs.Litoměřice4:2
Prostějovvs.Vsetín6:5 pr.

Ohlasy k utkání

Radek Kampf (SK Trhači Kadaň): Ta prohra nás mrzí, my jsme v první třetině dostali dva laciné góly. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, jen škoda, že jsme zase dostali góly v oslabení, ale ta třetí třetina byla z naší strany výborná. Škoda toho power-play, že se nám nepovedlo tu situaci sehrát, abychom zápas srovnali. Kluci to odmakali výborně na to, co máme za sebou, během těch pár dní to byla paráda. Ale samozřejmě je na čem pracovat, jsou tam věci, které musíme doladit. Myslím si, že náš herní projev není špatný a že se budeme jenom zlepšovat.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): My jsme nováček, nevěděli jsme vůbec do čeho jdeme. Byla to dlouhá cesta a byli jsme takoví zaskočení. Myslím si, že jsme z toho zbytečně udělali drama, protože jsme měli ve druhé třetině hodně šancí, které jsme neproměnili. Kadaň má velice silný útok, který nám zatápěl a jsem rád, že jsme uhráli tři body. Kadaň je silný tým, hráli výborně, mně se to líbilo a jsme rádi, že jsme to ubojovali. A klukům děkuji za výhru.

Tabulka po 1. kole Chance ligy

mužstvo zápasyskórebody
1.České Budějovice 15:13
2.Kladno 14:13
3.Poruba 15:33
4.Havířov 14:23
5.Přerov 15:43
6.Prostějov 16:52
7.Třebíč 14:32
8.Vsetín 15:61
9.Ústí nad Labem 13:41
10.Slavia 00:00
11.Jihlava 14:50
12.Kadaň 13:50
13.Litoměřice 12:40
14.Frýdek-Místek 11:40
15.Benátky nad Jizerou 11:50



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011