I v posledním utkání základní části mladší dorostenci plně bodovali, Olomouci nadělili devítku

29.11.2015, Gabriela Juříková

Mladší dorostenci v posledním zápase základní části, v které zatím neokusili porážku, přivítali olomoucké Kohouty. Od spuštění časomíry bylo jasné, který tým je favoritem. RT TORAX vedl již od dvacáté vteřiny trefou Mateusze Wawrzkiewicze, který později přidal další dvě trefy a má na kontě další hattrick. Olomouckou brankářku Moniku Kohoutkovou překonali porubští celkem devětkrát. Největší radost ze vstřeleného gólu však měl Jan Teichmann pro něhož to byla první branka sezóny a i první kanadský bod. Porubský gólman inkasoval jen dvakrát. Nejprve puk prošel přes sklapnuté betony a pak si Poruba dala vlastní branku. Nyní bude nejmladší výběr čekat na soupeře ze skupiny Jih, kteří svou základní část ukončí až 5. prosince.

ELIOD liga mladšího dorostu - 17.kolo ne 29.11.10:00
HC RT TORAX Poruba
HC Olomouc "B"
9:2(5:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Wawrzkiewicz (Benka-Rybár), 8. Žídek (Häring), 10. Wawrzkiewicz (Zicháček), 12. Teichmann (Puchala), 15. Žídek (Anlauf), 25. Wawrzkiewicz (Zicháček), 37. Bochnak (Wawrzkiewicz), 56. Bochnak (Žídek), 56. Häring (Puchala). Rozhodčí: Šír, Vrba – Krakovčík, Hranoš. Vyloučení: 4:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 9:2.
HC RT TORAX Poruba: Pobuta – Šolc, Zicháček, Husák, Kroček, Teichmann, Becher – Benka-Rybár, Bochnak, Wawrzkiewicz – Anlauf, Häring, Žídek – Šimek, Puchala, Bonniati
HC Olomouc "B": Kohoutková – Vosátko, Bajer, Hladiš, Dupal – Vašíček, Jurča, Štěpanišin, Paul, Pražan, Školut, Kořalka

Mateusz Wawrzkiewicz otevřel ve dvacáté vteřině střeleckou listinu, když po útočném tažení nakonec poslal puk nad rameno klečící brankářky Kohoutkové. Domácí tým kotouč soupeři moc nepůjčoval, a když, tak jej nepouštěl do své třetiny. Poprvé se to Kohoutům povedlo v začínající čtvrté minutě, ale byli vytlačeni do rohu a Pobuta si na kotouč nesáhl. Školut se napřahoval v šesté minutě ve středu hřiště na střelu, ale puk mu sebral za ním jedoucí Puchala a okamžitě se hra přesunula opět před Kohoutkovou. Hosté se stejně dostali k ohrožení porubského vedení. Aktérem byl opět Školut, kterého na dvakrát Pobuta vychytal.

Nepsané pravidlo „Nedáš, dostaneš“ se potvrdilo i v tomto zápase. RT TORAX se přesunul před olomouckou bránu a Jan Žídek zvýšil porubské vedení na 2:0. Domácí pokračovali v tlaku, jenže naráželi na pozornou brankářku. Ta kapitulovala až po střele Mateusze Wawrzkiewicze, protože puk těsně před ní změnil díky teči od brusle spoluhráče směr a zaplul kolem betonu k levé tyči. Ve dvanácté minutě zněla halou píseň „Ne pětku ne.“ Čtvrtý gól totiž padl po střele Jana Teichmanna. A pátá odbyla v patnácté minutě, kdy svou druhou branku dal Jan Žídek.

Olomoucká obrana neměla oddychu, ale přečkala další tlak a Kohouti zkusili zaútočit. Poprvé nechal sáhnout porubského gólmana na puk Kořalka, aby v následném nájezdu do útočné třetiny Štěpaniščin vystřelil. Pobuta betony sklapl, ale puk se zastavil na brankové čáře, čehož si všiml jako první Lukáš Kořalka a špičkou hole jej zasunul celým objemem za brankovou čáru – 5:1. V začínající čtvrté minutě druhé třetiny si dali domácí vlastní gól. Michal Štěpaniščin získal za porubskou brankou puk a když vyjížděl zpoza ní, tak kotouč prostě nahodil na bránu. I když si Pobuta hlídal levou tyč, měl vyrážečku na ledě, puk si přesto našel cestu za jeho záda.

RT TORAX potvrdil kvality a v pětadvacáté minutě vsítil Mateusz Wawrzkiewicz porubskou šestou, svou třetí, branku a zkompletoval hattrick. Poté dvojice hlavních rozhodčích poprvé vylučovala. Olomouc měla přesilovku, ale nevyužila ji, stejně jako druhou, poskytnutou v polovině druhé třetiny. Diváci pak dlouho čekali na další branku. Olomouc se zlepšila v napadání, byla rychle u hráčů s pukem a tím trochu zastavila porubský brankostroj. Na 7:2 zvyšoval z rohu vyjíždějící Ernest Bochnak.

Po druhé výměně stran se domácí dostali opět do oslabení, ale ani to Olomouckým nepomohlo snížit pětigólový náskok soupeře. Při dalším vyloučení domácího hráče, vyhrál buly Kořalka a Pražan okamžitě pálil. Pobuta puk zachytil mezi betony. Přesilovka se hostům nedařila. Více času měli puk na holích Porubští a snažili se skórovat v oslabení. To se povedlo až když se Ernest Bochnak vrátil na led a okamžitě se zapojil do hry a vsítil osmou branku. V další útočné akci slavil Sebastiano Boniatti devátý puk v olomoucké bráně, kdy odpálil puk z mezikruží a trefil se nad lapačku brankářky Kohoutkové, čímž stanovil konečný stav 9:2.