Pět minut rozhodlo zápas, šestigólová smršť v síti Olejářů byla smrtící zbraní RT TORAXU

04.03.2011, Gabriela Juříková

Tak to byla jízda, vážení! Od prvních minut to vzal RT TORAX od podlahy. V rozpětí pěti minut nasázel Olejářům šest branek a v podstatě bylo rozhodnuto. Hosté během střelby protočili oba brankáře, vybrali si oddechový čas, ale nebylo jim to nic platné. Po první třetině prohrávala Orlová již 8:0. V druhém dějství se hra hostí poměrně zlepšila, střelbou předčili domácí, vstřelili dva góly a znepříjemňovali Porubě ofenzivní chutě. Ve třetím dějství domácí přidali tři góly, David Maček zkompletoval hattrick a přidal druhou asistenci. Gólem a čtyřmi nahrávkami se blýskl i kapitán Palkovič. Přestože zbývá odehrát ještě dvě kola, RT TORAX slaví postup do baráže o extraligu. Soupeřem jim budou Kladno s Třebíčí.

1. liga staršího dorostu - 34.kolo pá 4.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Orlová
11:2(8:0, 0:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. Formánek (Král, Újezdský), 4. Maček (Kaleta), 5. Vrána (Formánek), 5. Rosypka (Mihal D.), 7. Maček (Palkovič, Kaleta), 8. Král Újezdský), 15. Palkovič (Maček, Král), 19. Kaleta (Palkovič), 47. Maček (Kaleta, Palkovič), 50. Franek (Maček, Palkovič), 59. Rosypka (Pobuta, Mihal D.) - 30. Masarovič (Mihal P.), 33. Divoký. Rozhodčí: Jeřábek - Rychlý, Jureček. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 300. Průběh utkání: 8:0, 8:2, 11:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina - Šrubař, Baca, Herman, Franek, Soukal, Vrána, Zuščík, Hradil - Rosypka, Franz, Kaleta, Vícha, Palkovič, Maček, Lukašík, Král, Mihal D., Pobuta, Formánek, Újezdský.
HC Orlová: Šrámek (5.-7. Lubojacki) - Weisser F., Weisser A., Janíček, Masarovič, Maczurek - Frait, Lenomar, Štula, Divoký, Vysloužil, Mihal P., Wolek, Dubnický.

Domácí vlétli do zápasu jako hladoví do sámožky. Zamkli Olejáře v jejich pásmu a dobývali bránu ze všech pozic. Střely Kalety, Krále a Újezdského prověřily pohotovost gólmana Šrámka. Další kolotoč střel roztočil Újezdský, Královu dorážku Šrámek zneškodnil, ale na dorážku Petra Formánka byl krátký. Byla odehrána třetí minuta.

Po minutě a něco inkasoval orlovský gólman druhou branku, díky liknavosti svých obránců. Nechali hodně prostoru Kaletovi a Davidu Mačkovi, který si otevřel bodový účet zápasu.

Nedůrazná hra Olejářů byla příčinou, že se v páté minutě vydal na útočnou misi obránce Radim Vrána. Bez problémů se dostal před brankáře, zvedl puk pod horní tyč a vyděsil pavouky. A taky hostujícího gólmana, který vzteky bez sebe odjel na střídačku.

Trenér Orlové si vybral oddechový čas. Domluva, jak se posléze ukázalo, byla zbytečná. Nový muž v brankovišti hostí Lubojacki si sáhl na puk, až když jej lovil ze sítě. Na 4:0 zvyšoval Vladimír Rosypka. Sled gólů byl rychlejší než pero redaktora. Další přidal David Maček po souhře s Palkovičem. A v sedmé minutě zápasu vedli domácí již 5:0.

V osmé minutě se ke gólu prostřílel Tomáš Král. I tentokrát třetí gól vyhnal orlovského brankáře z pracoviště a po vychladnutí hlavy se do brankoviště vrátil Šrámek. Bylo jasné, že je o zápase rozhodnuto.

Až v deváté minutě se ke slovu dostali i hosté a vyrušili z lenošení domácího brankáře Hlavinu. Střelu Divokého lapil bez nejmenších problémů a následně likvidoval závar na svém brankovišti a nepříjemnou střelu Lenomara.

První domácí útočná lajna slavila potřetí. Hledání výhodné pozice započal Král, pokračoval Maček až se ve finále Vojtěch Palkovič ocitl před odkrytou brankou a pohodlně a v klidu zavěsil pod horní tyč – 7:0.

Domácí trochu polevili v nasazení. Důkazem byl Lenomar, který v oslabení přelstil obranu Poruby a vyvedl z klidu gólmana Hlavinu. Již v plném počtu hráčů zvyšoval na 8:0 Jakub Kaleta. Opět mířil do horních pater branky. Jako by domácí věděli, kde měl hostující brankář slabinu.

Do druhé části zápasu nastoupili úplně jiní Olejáři. Dobře bránili vlastní pásmo, měli vysunutého útočníka až na útočné modré a narušovali ofenzivní systém hry domácích. Olejáři vystrčili drápky a znepříjemňovali domácím radost ze hry.

Vyhráli vhazování po levé ruce Hlaviny a nikým nehlídán Michal Masarovič uklidil puk do odkryté brány. Hosté se více a více osmělovali. Hodili za hlavu hořkost z první třetiny a pálili na bránu, jak jen to šlo.

Ve středu útočného pásma zachytil puk Michal Divoký. Neváhal a okamžitě pálil směr brána. I když Hlavina střelce i puk viděl, projektil nelapil a lovil gumovou pryž podruhé ze své branky.

V této třetině se dostával RT TORAX do útočné třetiny sporadicky. A když už se dostal před Šrámka, narazil na tvrdou obranu. Orlovští jim nenechávali tolik prostoru jako v první třetině a tak se nedostávali tolik ke střelám na bránu. V souhrnu je v druhé dvacetiminutovce Olejáři přestříleli.

Možná byla v druhé přestávce v šatně RT TORAXU bouřka, protože druhá třetina jistě nebyla podle představ trenérů. Domácí hráči viditelně polevili v nasazení a bojovnosti. To si nemohou dovolit, jestliže chtějí uspět v dalších bojích o postup.

Třetí třetina byla opět v jejich režii. Sice se nechali v přesilovce opět obrat o puk, ale útočnou steč Divokého likvidoval s chladnou hlavou domácí gólman, velká jistota týmu. Domácí hráli pět přesilovek a až pátou využili. Opět souhra elitního domácího útoku, na jejímž konci byl David Maček, který pálil z kruhů a div, že neprotrhl orlovskou síť.

Na opačné straně hřiště ze stejného místa pálil Divoký. Puk však skončil v Hlavinově náručí. Hosté nebyli v posledním dějství tak důrazní jako v prostřední části a tak desítka nenechala na sebe dlouho čekat. Prémii si vysloužil Michal Franek, když dorážel těsně k tyči Mačkovu střelu.

Po deseti minutách divokých střetů hráčů, hokejek, spurtování za odpáleným pukem, vsítili domácí poslední branku zápasu. Kulečníkový ťukec okolo orlovské branky v podání Pobuty, Mihala a zakončovatele Vladimíra Rosypky stanovil skóre 11:2, jako konečné.

Po pozápasových formalitách, po děrovačce publiku se hráči RT TORAXU sjeli do středového kruhu a oslavili pokřiky postup do dalších bojů o extraligu, i když jsou před nimi ještě dva duely základní části. O postupové místo budou bojovat s Kladnem a Třebíčí.

Výsledky ostatních zápasů 34. kola Ligy staršího dorostu – sk. Východ:

SHKm Hodonín – HC Břeclav hosté se k utkání nedostavili
HK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek ?
HK MD Šumperk – HC Slezan Opava 3 : 2
HC Zubr Přerov – SK Karviná 15 : 2

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (RT TORAX Poruba): Zápas se rozhodl již v první třetině, kluci chtěli hrát, dali osm branek. Jenže v druhé třetině jsme hodně polevili, musel jsem v šatně zvýšit hlas a třetí třetinu dohráli kluci v dobrém tempu. Se zápasem jsem hodně spokojený. Samozřejmě jako vždy musím celý tým pochválit a děkuji klukům za výhru.

Česlík Petr (PLUS OIL Orlová): Neúspěch začal už při rozcvičce, přístupem v šatně, že se kluci nesoustředili hned od začátku. Čtyři střídání z toho tři góly, to hodně ovlivnilo zápas a pak už se to těžko dotahuje, protože Poruba je jasně první, jasně suverénní. V první přestávce si kluci v šatně řekli, že to zkusí zredukovat a podle toho dopadla druhá třetina, kde jsme domácí přestříleli. Ve třetí třetině nám došly síly, s dvanácti hráči se proti takovému mančaftu nedá hrát. Na vítězství jsme určitě neměli, ale mohli jsme Porubu potrápit.