Dorostenci v Rondu podlehli

21.09.2006, Martin Lísal

V utkání 6. kola extraligy dorostu přivítali dnes brněnští hráči ostravskou Sarezu. Po výhře nad Opavou pokořili dnes i další severomoravský tým, když především díky třem bodům Štěpánka a třem přesilovkovým trefám zdolali svého soka v poměru 5:2. Hosté nebyli horším týmem, hůře se však vyrovnali s velice přísným metrem rozhodčího a nedokázali na branky domácích odpovědět ani ve vlastních četných přesilovkách.

- 6.kolo čt 21.9.17:00
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
5:2(1:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 4:51 Brzobohatý (Štěpánek), 20:58 Štěpánek (Popolanský), 22:43 Stehlík (Pospíšil), 40:46 Štěpánek (Popolanský, Brzobohatý), 52:54 Jarůšek - 16:29 Jelšík (Mládenka), 23:49 Smondek (Motyka). Rozhodčí: Volf. Vyloučení: 9:11. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1.
HC Kometa Brno: Čiliak (Machala) – Kousalík, Vozdecký, Hemala, Lysoň, Pláněk, Pospíšil, Hájek, Kořínek – Štěpánek, Popolanský, Brzobohatý – Komínek, Zemánek, Jarůšek – Bednář, Šidák, Čelechovský – Stehlík, Blahota, Gregorovič.
HC Sareza Ostrava: Kubáň (Hanuska) - Spusta, Parma, Rusek, Poláček, Mládenka, Kičmer, Paleček, Fic - Vajda, Ružbašan, Vidlák, Uherek, Richter, Motyka, Jelšík, Barčák, Sedláček, Smondek, Voznica, Jach.
Již od prvních minut se zápas hrál ve svižném tempu, oba trenéři však svým svěřencům poprávu vyčítali množství menších nepřesností. Svorně se pak jak trenérům, tak i divákům příliš nepozdával přísný metr hlavního arbitra utkání. Již v páté minutě hráli hosté podruhé za sebou ve čtyřech, čehož využil k úvodní brance zápasu Brzobohatý . Převzal puk od Štěpánka, vybruslil si před Kubáně a neomylně zavěsil - 1:0. Až o dvě minutky později si poprvé sáhl na puk i domácí Čiliak, střela Vajdy jej však z letargie nevyrušila. Po sérii dalších vyloučení se hra pomalu kouskovala, ani jeden z týmů pořádně nevěděl, jak se s nastoleným trendem vyrovnat. Za zmínku stojí šance Blahety při hře čtyř proti čtyřem. Následně proti gólmanovi hostí neuspěl ani Jarůšek, ani Lysoň, a přišel tak zákonitý trest. V (jak jinak) přesilové hře se prosadil pohotovou ranou Jelšík a bylo vyrovnáno. Do konce první třetiny jsme kromě dalších trestů již nic zajímavého neviděli a oba týmy se tak do kabin rozešly zatím smírně.

Prakticky hned po siréně se domácí utrhli do brejku dva na jednoho a příhru Popolanského neomylně poslal do sítě Štěpánek . Následně putoval na trestnou hostující Kičmer a chvíli po něm Poláček, čímž se Kometě naskytla vítaná možnost přesilovky pěti proti třem. Domácí mladíci se šance s povděkem chopili a střelu Pospíšila od modré pohotově dorazil za bezmocného Kubáně Stehlík . Raketový úvod do druhé třetiny však hosty nepoložil. Přestože nadále hráli oslabeni o jednoho muže, dokázali kontrovat - nenápadnou ranou zaskočil Čiliaka Smondek . Domácí měli možnost odpovědět při dalších přesilovkách, Sareza však zodpovědně bránila a co prošlo, pochytal výborný Kubáň. Dost často také puky z holí domácích létaly ve vyložených šancích do mantinelu či ochranné sítě. Neuspěl tak například Čelechovský, Bednář či po pěkné individuální akci Jarůšek. A vzhledem k tomu, že ani hosté se již prosadit nedokázali (i když k tomu měli i možnost přesilové hry pěti proti třem), šlo se do kabin za stavu 3:2 pro domácí. Nic na tom nezměnil ani závěrečný tlak hostí, při kterém stáli na straně Komety všichni hokejoví svatí.

Poslední třetina začala téměř stejně jako druhá. Popolanský nabil najíždějícímu Štěpánkovi a ten z mezikruží se štěstím zavěsil - 4:2. Domácí forvard tak zaznamenal již svůj třetí bod, a shodou okolností se stal také jediným hráčem, který dokázal skórovat při plném počtu hráčů na ledě (a to hned dvakrát). Poslední šanci na vyrovnání zápasu měli hosté o chvíli později, kdy hráli sérii přesilových her. Ani v té pěti proti třem se však neprosadili, když výbornou obrannou partii odehrála trojice Pláněk, Pospíšil, Šidák. Richter s Motykou pak sice obranný val domácích překonali, leč proti jejich zápisu do střelecké listiny byl Čiliak. Strážce brněnské klece pak již za svá záda nepustil ani další kotouče, a po uklidňující brance Jarůška (jak jinak než v přesilovce) domácí dokráčeli v poklidném závěru k výhře 5:2. Hosté rozhodně nebyli o tolik horším týmem, nedokázali však své přesilovky využívat tak efektivně jako brněnští mladíci. A to v dnešním hokeji, kdy se v pěti odehrají za zápas tak tři, čtyři minuty, zřejmě bude rozhodovat čím dál více. Dnes tak i díky rozdílu ve zvládnutí této herní činnosti zůstaly body v Brně.