Dorostenci ztratili v předposledním utkání sezóny vedení! V prodloužení slavil Zlín

08.03.2024, Gabriela Juříková

Ve svátečním pátečním odpoledni čekalo na porubské dorostence předposlední utkání nejen nadstavby Extraligy ale také celé sezóny. A žřejmě proto, že jim de facto již o nic nešlo, měli klidnější ruce a v polovině utkání vedli 3:0. Zlínští ale měli o co hrát a v určitém momentu nasadili vyšší level, což vedlo k tomu, že do druhé přestávky manko stáhli. Nakonec se jim povedlo i vyrovnat a v prodloužení Moravcovi svěřenci prohráli 4:5.

Extraliga dorostu – Východ - 19.kolo pá 8.3.16:00
HC RT TORAX Poruba
PSG Berani Zlín
4:5p(2:0, 2:3, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Ostřížek (Korbel, Bobok), 18. Stryczek (Majkowski, Dietrich), 32. Ignatěnko (Majkowski, Dietrich), 40. Ostřížek (T. Vehovský, S. Stasjuk) – 32. Mikel (Kos, Kočica), 34. Pluskal (Matula, Venený), 39. Matula (Venený, Mikel), 47. Doležal (Nesrsta, Kočica), 63. Venený (J. Kubečka, Šimšálek). Rozhodčí: L. Janda – Konvička, Veselý. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 111. Střely na branku: 35:39. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3, 4:5.
HC RT TORAX Poruba: Bernard – Korbel, Majkowski, Dragon, S. Stasjuk, Planka – Dietrich, Stryczek, J. Žídek – Ostřížek, T. Vehovský, Indrst – Václavek, Bobok, Ignatěnko.
PSG Berani Zlín: Šimšálek – T. Schmied, Mikel, Mi. Sedláček, F. Sedláček, Mořkovský, J. Kubečka, Uřičář – Holba, Pečner, Kos – Pluskal, Venený, Matula – Kočica, Nesrsta, V. Pravda – Doležal.

Středeční dohrávka nedopadla pro Porubany nejlépe, takže do odvetného duelu šli s větší chutí. Vyrovnaný souboj rozčísl v sedmé minutě Jan Ostřížek po odehrané přesilovce.

RT TORAX pokračoval v tlaku a těsně před brankářem porubská osmička poslala kotouč přes Šimšálka. Další vážnější akce se odehrály v osmnácté minutě.
Nejdříve se zlínská střídačka už radovala ze vstřelené branky, ale hra kupodivu pokračovala dál. Kotouč byl pořád ve hře, protože se odrazil od Bernardovy horní tyč a následná Kočicova střela z otočky byla vyslána nad bránu.
Pak se do útočné třetiny dostali už po několikáté domácí a Majkowského pobídka na dobře postaveného Leona Stryczka skončila druhou brankou. Berani byli tak zaskočeni, že dali domácím dost prostoru na další ofenzivní práci, takže se poslední dvě minuty třetiny odehrály před Šimšálkem.

Druhé dějství bylo ohledně gólů bohatší. Domácí šli do tříbrankového vedení díky proměněné přesilovce Mykolou Ignatěnkem dvě vteřiny před jejím vypršením. To nějakým způsobem zdravě naštvalo Berany, kteří za dvě minuty snížili a po dalších 120 vteřinách se dostali na rozdíl jedné branky. Přesilovku za devět vteřin proměnil Tomáš Mikel a na kontakt dostal mužstvo Matyáš Pluskal střelou od střídačky, která Bernardovi proletěla nad levým ramenem pod horní tyč. V hodně vášnivém konci třetiny dokázali hosté stav srovnat na 3:3 pohotovostí Adama Matuly. Viděl vypadnutý kotouč zpod lapačky a pohotově jej prostrčil za brankovou čáru, jenže poslední slovo měli dorostenci RT TORAX. 22 vteřin před přestávkou byl na brankovišti dobře postavený Jan Ostřížek. Nahrávku zpoza brány poslal pod horní tyč, Šimšálek neměl šanci zakročit.


Ve třetí třetině domácí tým začínal ve čtyřech a oslabení odehrál bez ztráty vedení. Následně hosté špatně střídali, což ale Moravcovi svěřenci nepřetavili v pohodlné vedení, i když na to šance měli. V sedmé minutě třetího dějství si Berani drzostí a hbitostí v brankovišti vydobyli vyrovnání. Dalibor Doležal si po nahrávce zpoza brány popojel kousek stranou, čímž dosáhl otevření prostoru mezi betony a právě tam pak kotouč poslal. Brzy na to zazvonila zlínská tyč. Honba za vedoucí brankou pozvedla utkání o další level výš a bruslilo se víc a víc. Došlo i na přečíslení, ale Bernard Pravdovu střelu z blízka zachytil. Poslední možnost ukončit utkání po šedesáti minutách měl Indrst a z druhé vlny Vehovský. Nestalo se!

Druhý bod si v prodloužení doslova vydřel Zlín. Ve třetí minutě Jiří Venený dovezl kotouč do pásma a pak vyčkával před brankou na výsledek souboje za ní. Puk vyplul před brankoviště a v souboji s Bernardem vyhrál.
Jak už bylo konstatováno, Poruba už o nic nehraje, Zlínu dva body pomohly k prvnímu místu, postup ale ještě nemá jistý. Pořád mají šanci do playoff postoupit čtyři týmy. Rozhodne sobotní závěrečné kolo.