Dorostenci loupili i na Spartě! Výhru v prodloužení sólovým únikem zařídil Stasjuk

02.03.2024, Gabriela Juříková

Hodinu po nedělním poledni porubští dorostenci rozehráli utkání 18. kola nadstavby O účast v play off na ledě Sparty. V Holešovické sportovní hale drželi s průběžným lídrem skupiny po dvou třetinách vyrovnaný stav herně i gólově. K výhře měli ve třetím dějství dorostenci RT TORAX stejně blízko jako domácí tým, nakonec dotahovali manko a v poslední půlminutě si vynutili prodloužení. V čase 62:04 rozhodl o zisku dvou bodů Semen Stasjuk.

Extraliga dorostu – Východ - 18.kolo so 2.3.13:00
HC Sparta Praha
HC RT TORAX Poruba
2:3p(1:1, 0:0, 1:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 16. F. Novák (D. Novotný), 51. D. Novotný (F. Novák, M. Bolocan) – 20. Dietrich (Stryczek, J. Žídek), 60. Stryczek (Skorochod, Majkowski), 63. S. Stasjuk. Rozhodčí: Wágner – Maštalíř, Boček. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 25. Střely na branku: 32:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
HC Sparta Praha: Tvrzník – Dufek, Hoznourek, Nedvěd, Cichoň, A. Burda II, Toms – T. Bolocan, M. Bolocan, Čížek – F. Novák, Hlinka, D. Novotný – Pojkar, Kadlec, Trachta – B. Adamec.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Korbel, Majkowski, Dragon, S. Stasjuk, Planka, Michalík – Ostřížek, T. Vehovský, Skorochod – Dietrich, Stryczek, J. Žídek – Ignatěnko, Indrst, Bobok – Václavek

Hosté se usadili v prvních pěti minutách před Tvrzníkem, ale nebezpečnější v útoku byli Sparťané. Láryš střely obránců vykryl stejně jako dorážky. V osmé minutě dostal RTTORAX možnost přesilovky, ale domácí se zdatně osvobozovali vyhazováním kotoučů až k Láryšovi. Na konec se Porubané ke střele dopracovali, Tvrzník ovšem Skorochoda vychytal betony. Když se Sparta dostala před Láryše, byli Porubané v obranné třetině velmi důrazní. Šli po hráčích s pukem, čímž soupeře nepouštěli do klidného zakončení.
K jednomu takovému se na druhé straně dostal ve čtrnácté minutě Vehovský, Tvrzníka ale trefil do masky. Na druhé straně střílel od modré Dufek, ale až Filip Novák objel s pukem na holi pásmo a vystřelil z mezikruží, skončil puk v porubské síti. Do kabin šly týmy ale za nerozhodného stavu, když v přečíslení dva na jednoho vyrovnával Vít Dietrich po křižné nahrávce Stryczka. Všemu předcházela vyhraná bule po porubském ofsajdu.


Ve čtvrté minutě druhé třetiny se díky odrazům kotouče od hráče k hráči dostal za sparťanskou obranu Ostřížek. Kličku mu domácí gólman vystínil a puk vyrazil hokejkou do levého rohu. V dalším průběhu hry měli více ze hry dorostenci RT TORAX, i když se občas museli vrátit do obranného vylu, kde odvrátili dva Novákovy pokusy. V polovině třetiny se hodlal prosadit Tudor Bolocan, proti byl porubský gólman Láryš. I Sparta si vybrala trvalejší ofenzivní čas v útočné třetině, hosté tlaku odolali a tak i po pokusu Adamce zůstal nerozhodný stav. Stejně tak po Indrstově střele i dorážce u pravé Tvrzníkovy tyče. Bruslivá třetina plná šancí na obou stranách skončila i přes první porubské vyloučení bez branek.


Hosté dohrávali po druhé přestávce ještě 26 vteřin oslabení, což ale nebylo v nasazení vůbec poznat. Hra tělo na tělo se přenesla do dalších minut hry, což vedlo k neočekávaným zvratům směru hry a tím i bleskové přechody z útoku do obrany. V páté minutě třetího dějství zamkli hosté soupeře ve třetině, ten se horko těžko dostával ke kotouči. Dorostenci RT TORAX vyhrávali i souboje ve středním pásmu díky touze mít kotouč pod kontrolou a tvořit tak hru. Tvrzník držel vyrovnaný stav i po střele Ostřížka a po buly zkrotil střelu Korbela. Na druhé straně zahrozil Pojkar a v dalším střídání střílel od střídaček Matei Bolocan. Láryš vychytal Nedvěda i přesto, že v předchozím souboji ztratil nejen hokejku, ale i vyrážečku. V 50. minutě poslal rozhodčí Porubu do čtyř za špatné vhazování, což po půlminutě využil Daniel Novotný, když viděl nekrytý kotouč za brankářem a dotlačil jej za brankovou čáru.
Když zbývalo do konce základní hrací doby odehrát pět minut, zislai Moravcovi svěřenci početní výhodu. Sparťané nevěděli kam dřív skočit, hosté je točili v pásmu, přesto Porubané vyrovnání nedocílili. V necelých dvou minutách sáhli trenéři Poruby po oddechovém čase po hře bez brankáře. Skoro inkasovali, ale protože od začátku hrálo mužstvo obětavě, udrželi soupeře na distanc. Vrátili se zpět do útočné třetiny a 28 vteřin před základní hrací doby dopravil Leon Stryczek kotouč za Tvrzníkova záda. Porubané si vynutili prodloužení.

Pražané měli několik výborných šancí, které Láryš vykryl. Při jedné z nich se dostala jeho brány mimo postavení, takže porubská trojice musela zůstat na ledě. Buly po pravé Láryšově ruce vyhráli hosté, puk získal Semen Stasiuk a byť byl na ledě už příliš dlouho, zkusil přebruslit až před Tvrzníka, kterého překonal jednoduše po ledě. Puk skončil hluboko v brankové síti, takže rozhodčí pátral, jestli vůbec někde je. Až poté signalizoval dosažení branky a na ledě se strhla radost červených dresů.