Dorostenci Litvínov přestříleli, jenže dvoubrankové manko z první třetiny se nezdařilo stáhnout

23.02.2024, Gabriela Juříková

Odvetné utkání s Litvínovem v rámci 15. kola nadstavby Extraligy dorostu se odehrálo v brzkém pátečním odpoledni 23. února. V úterním utkání na ledě Tábora zdobily porubské dorostence ubráněná oslabení, v pátečním utkání v RT TORAX ARENĚ jim byla vyloučení osudná. Litvínov tak získal v první třetině dvougólový náskok, který Moravcovi svěřenci horko těžko dotahovali, byť soupeře přestříleli.

Extraliga dorostu – Východ - 15.kolo pá 23.2.15:00
HC RT TORAX Poruba
HC Litvínov
2:4(0:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 37. Dietrich (Skorochod, S. Stasjuk), 48. Korbel (T. Vehovský) – 8. Raichl (Koky, Bednařík), 15. Koky (Bednařík, Raichl), 38. M. Peroutka (Bozseník), 46. Koky (J. Winkelhöfer, Bednařík). Rozhodčí: Šudoma – Horák, Peluha. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 46:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Michalík, Majkowski, Dragon, Korbel, Planka, S. Stasjuk – Skorochod, T. Vehovský, Ostřížek – Bobok, Indrst, Dietrich – J. Žídek, Stryczek, Ignatěnko.
HC Litvínov: Trejbal – Žák, Babka, Uhlík, J. Winkelhöfer, Honzík, Š. Postl, Bozseník – Vesecký, L. Dostál, M. Peroutka – Raichl, Koky, Trefný – Kurnat, Vondráček, Bednařík.

Sotva utkání začalo, dostal RT TORAX přesilovku, kterou na sedm minut přerušily technické potíže s usazením brankové konstrukce za Trejbalem. Ten si následně připsal několik zákroků i přečíslení tří na jednoho poté, co Litvínov vyhodil kotouč přes všechny čáry.
Láryš se pod palbou ocitl ihned po vypršení porubské přesilovky. Hosté názorně předvedli svou sílu. Do poloviny osmé minuty se útočné akce střídaly od brány k bráně. Verva svou první přesilovku využila po čtrnácti vteřinách, kdy se prosadil Václav Raichl. Domácím se nedařilo ze žádné vytvořené šance vyrovnat. A do potíží se dostali v dalším vyloučení. Do ukončené Majkowského trestu zbývalo šestnáct vteřin, když na 2:0 zvyšoval Jindřich Koky. Litvínov se rozehrál a Porubany prakticky k ničemu nepouštěl. V závěru třetiny získali druhou přesilovku i domácí, jenže na stavu nezměnily nic ani dvě Ostřížkovy šance.


V útočné aktivitě Ostřížek pokračoval i po přestávce, Trejbal byl v soubojích ale pořád úspěšnější. Pak ale porubští dorostenci čtyři minuty hráli oslabení, které ubránili i přes velkou šanci Trefného. Láryš měl ve druhém dějství mnoho práce, ale ve střeleckých statistikách měli vícero střel domácí snajpři. Na začátku třiatřicáté minuty bylo proti Litvínovu odpískáno trestné střílení, kterým Mateusz Majkowski Trejbalovi čisté konto neodebral. To se povedlo až ve čtvrté početní výhodě Vítu Dietrichovi, když využil nahrávku Skorochoda.
Jednobrankový rozdíl nevydržel ale dlouho!
Záhy šel totiž na trestnou lavici porubský Korbel, což zkušený Litvínov, který je průběžně druhým týmem tabulky, do minuty využil na navrácení dvoubrankového vedení zásluhou Marka Peroutky. A to platilo i po druhé siréně ukončující druhou třetinu.


Tlak hostů byl intenzivní několik minut, ale Láryš držel naděje na lepší výsledek. Po střelách Stryczka, Dietricha či Žídka se skóre nijak nepohnulo. V šesté minutě třetí periody to zařídili dorostenci Vervy. Poprvé bodovali ve hře pět na pět zásluhou druhé trefy Jindřicha Koky. V další minutě vychytal Láryš Bozseníka přestože mu clonili hned tři hráči. Trejbal se protáhl po střele obránce Stasiuka, překonán byl až Adamem Korbelem střelou z mezikruží. Brankáři byli v akcích na střídačku, další puky už ale za svá záda nepustili. RT TORAX navíc přečkal oslabení bez úhony, takže odveta skončila opět o dvě branky (v Litvínově Poruba prohrála 4:6).