Dorostenci neudrželi v Jihlavě vedení 3:0, střelecky byli ale aktivnější

09.01.2024, Gabriela Juříková

Předehrávka 12. kola O účast v play off byla odehrána v úterý 9. ledna na ledě Jihlavy a průběh jakoby kopíroval utkání o bronz na mistrovství světa. Porubští dorostenci ztratili tříbrankové vedení a po pěti zápasech nebodovali.

Extraliga dorostu – Východ - 12.kolo út 9.1.17:00
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba
7:4(0:2, 1:1, 6:1)
Branky a nahrávky: 35. Katolický (Š. Adamec, Tomica), 42. Katolický (Š. Adamec, Podroužek), 44. Kouba (Hrodek), 45. Nejedlý (Zmrhal), 50. Podroužek (Nejedlý, Chvátal), 51. Katolický (Kytka), 59. Grabowski (Holas, Nejedlý) – 13. Dietrich (Fasner, Bobok), 13. Douda (Fasner, Bobok), 28. Indrst (Dietrich, Dragon), 57. Bobok (Fasner, s. Stasjuk). Rozhodčí: Čuňočka – Kráĺ, Štěrba. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 33:40. Průběh utkání: 0:3. 6:3, 6:4, 7:4.
HC Dukla Jihlava: Štěbeták – Verbeshchuk, Tramba, Holas, Tomica, Slavíček, Podroužek, Zmrhal – Kytka, Kouba, Lukáš – Grabowski, Nejedlý – Š. Adamec, Katolický, Hrodek – Chvátal.
HC RT TORAX Poruba: Bernard – Majkowski, Noga, S. Stasjuk, Korbel, Dragon, Michalík, Planka – Skorochod, T. Vehovský, Ostřížek – Douda, Fasner, Bobok – Indrst, Stryczek, Dietrich.

Na gól se čekalo až do začátku třinácté minuty. Brankovou síť rozvlnil Vít Dietrich po závaru před Štěbetákem. Po 38 vteřinách se RT TORAX Poruba dostal do dvoubrankového vedení díky Jiřímu Doudovi, který puk nahodil na ránu z prodloužené brankové čáry a ten kupodivu propadl mezi tři tyče.


V osmé minutě druhé třetiny se Porubané dostali už do tříbrankového vedení. Jakub Indrst se zbavil obránce Dukly a stahovačkou kolem vyjetého brankáře puk dopravil do brankové sítě. Do kabin šly týmy ale za stavu 1:3, protože pět minut před přestávkou se Dukle zadařilo poprvé překonat Bernarda zásluhou Šimona Katolického v přesilovce.

Ve třetí třetině se Porubanům hra zhroutila poté, co Dukla během tří minut na začátku dvacetiminutovky stav překlopila na svou stranu. Obrat odstartoval Šimon Katolický lobem od střídaček, za dvě minuty srovnával Martin Kouba a přesilovku po sedmi vteřinách využil Radek Nejedlý dorážkou – 3:3.

Porubanům pomohl oddechový čas vrátit se k vlastní hře. Po několika útočných akcích mohl vyrovnat Tomáš Bobok, jenže přes jihlavské betony puk neprotlačil. Ne vždy se naplní pravidlo: „nedáš, dostaneš,“ v tomto utkání ale ano. V dobíhající padesáté minutě proměnil Nejedlého nahrávku David Podroužek. Poruba tak ztrácela už dvě branky. V další minutě zkompletoval Šimon Katolický hattrick, a přestože scházelo do konce základní hrací doby devět minut a Porubané statisticky měli střeleckou převahu, produktivně si výsledek 6:3 Jihlavští hlídali.

RT TORAX přesto dopravil kotouč do brány Dukly. V 57. minutě snížil Tomáš Bobok stav na dvoubrankový rozdíl, další gól se vezl na holi Dietricha či Semena Stasiuka, drama ale nenastalo. A to ani při hře bez brankáře. Toho spíš využili domácí. Pojištění obratu na konečných 7:4 zařídil Henryk Grabowski střelou do prázdné brány.