Druhé utkání, první výhra na domácím ledě! Dorost vyprovodil Spartu výhrou 4:2

20.01.2024, Gabriela Juříková

Dorostenci se podruhé ukázali domácímu publiku v sobotním utkání 8. kola Extraligy. Ve skupině O účast v playoff vyzvali čtvrtou Spartu, která na úvodní porubský gól odpověděla hned dvakrát. Ve třetím dějství zavelel k obratu Šimon Fasner a s výbornou disciplínou si dorostenci RT TORAX vybojovali první výhru na domácím ledě a také v tabulce průběžné šesté místo.

Extraliga dorostu – Východ - 8.kolo so 20.1.12:00
HC RT TORAX Poruba
HC Sparta Praha
4:2(1:2, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Douda (Václavek, Dragon), 48. Fasner (Douda, Bobok), 53. Dragon (Fasner), 60. Fasner – 12. F. Novák, 17. Nestrašil (F. Novák). Rozhodčí: Tomeček – Návrat, Molin.. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 100. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Majkowski, Korbel, S. Stasjuk, Dragon, Planka, Michalík, Noga – Skorochod, T. Vehovský, Ostřížek – Bobok, Fasner, Douda – Václavek, Indrst, Ignatěnko – Dietrich.
HC Sparta Praha: Makarius – Cichoň, Toms, Kincl, Dufek, T. Bolocan, Nedvěd, Já. Novák – Nestrašil, Prichodko, F. Novák – Hrubý, D. Novotný, Pa. Poláček – M. Bolocan, Trachta, Čížek – B. Adamec.

V zápase se čtvrtou Spartou, která v pátek vyhrála v Olomouci 5:1, vedli dorostenci Poruby na začátku dvanácté minuty gólem Jiřího Doudy. Z vedení se radovali ale jen dvacet osm vteřin. Vyrovnání zařídil Filip Novák, který v sedmnácté minutě nahrál Václavu Nestrašilovi. Sparta byla po první třetině spokojenějším týmem.

Druhá třetina byla střelecky vyrovnaná. Brankáři Láryš a hostující Makarius zachytili po deseti střelách a místo gólových zápisů se plnily kolonky trestů. Porubané zkrácenou a v polovině třetiny i dvouminutovou výhodu k vyrovnání nevyužili.

To se stalo až po druhé přestávce. V osmé minutě třetího dějství překonal sparťanského brankáře Šimon Fasner a od té chvíle měli Porubané psychologickou výhodu. Sparťany drželi v jejich pásmu a v konečném účtování vyslali na Makariuse sedmnáct střel. K vyrovnávací brance přidal Fasner asistenci na gólu Dominika Dragona, a když sáhli hosté v čase 58:13 po hře bez gólmana, tak snad čtvrté vyhození z obranného pásma přetavil Šimon Fasner v jistící gól do prázdné branky.