Senzace! Dorost v souboji o šestou příčku rozdrtil Kladno, hattrickem se prezentoval Fasner

13.01.2024, Gabriela Juříková

Šesté kolo nadstavby „O účast v playoff“ odehráli porubští dorostenci v sobotním odpoledni 13. ledna na ledě Kladna, tabulkového souseda, které mělo před utkáním náskok tří bodů. Po šedesáti minutách hry slavili Moravcovi svěřenci vysokou výhru 8:2 a posun v tabulce na šestou pozici díky lepšímu skóre. Pět bodů s hattrickem zaznamenala vítkovická posila Šimon Fasner. Střelecky se Kladno Porubanům vyrovnalo, jenže brankoviště hájil Jan Láryš a třicet střel přes něj prostě neprošlo.

Extraliga dorostu – Východ - 6.kolo so 13.1.14:45
Rytíři Kladno
HC RT TORAX Poruba
2:8(0:1, 1:4, 1:3)
Branky a nahrávky: 29. Pytlík (Borkovec, Kulich), 43. V. Trojna (Pěch, T. Kozák) – 20. Skorochod (S. Stasjuk, Fasner), 25. Václavek (T. Vehovský, Skorochod), 30. Fasner (Douda, Bobok), 34. Bobok (Douda, S. Stasjuk), 40. Fasner (S. Stasjuk, Skorochod), 46. Douda (Fasner, Bobok), 48. Fasner (Indrst, Dietrich), 53. Dietrich (T. Vehovský, Majkowski). Rozhodčí: Zubzanda – Žídek, Stacho. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 32:38 (7:13, 17:15, 8:10). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5, 2:8.
Rytíři Kladno: J. Hájek – Háž, Borkovec, Hausner, Dörfl, Krása, Müller, Štefík – Pytlík, Rambousek, Valuš – Klempíř, Kulich, D. Beran I – T. Kozák, V. Trojna, Pěch – O. Polášek.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Majkowski, Korbel, S. Stasjuk, Dragon, Michalík, Planka, Noga – Skorochod, T. Vehovský, Václavek – Bobok, Fasner, Douda – Indrst, Stryczek, Ignatěnko – Dietrich.

V prvních minutách hry si oba týmy zastřílely a brankáře trochu připravily na nelehký duel. Postupně se více a více střelecky prosazovali Porubané a v deváté minutě mohli jít do vedení, jenže Hájek nakonec puk zkrotil a dostal pod kontrolu. Úvodní gól mohli vsítit Rytíři v přesilovce, střel na Láryše bylo ale pomálu. Po oslabení pokračovali hosté v obranné hře zachycováním nahozených puků, proto Kladenští nebyli v ofenzívě úspěšní.

Přesilovku dostal i RT TORAX. Hájek byl pod palbou ale kapituloval až v druhé početní přesile, kdy vteřinu před koncem úvodní třetiny si Daniil Skorochod sjel na pravý kruh a přihrávku Semena Stasiuka poslal na první tyč. Hájkovi výhled dobře clonil Douda.

Rytíři vytvořili na začátku druhé třetiny před Láryšem velký tlak, ale žádná dorážka se za porubského gólmana nedostala. Přestože se domácí hodně snažili vyrovnat, RT TORAX z rychlého přesunu hry před Hájka vytěžili druhou branku. Kapitán Tobiáš Vehovský jednoduše kotouč nahodil na bránu, gólman puk vyrazil na druhou stranu přímo na hůl Ondřeje Václavka, který z těžší pozice na střelu přeci jen dostal kotouč do brankové sítě.

Snížení měl za dvě minuty na holi Pytlík, ale přišlo až při vyloučení Vehovského. V čase 28:03 právě Dominik Pytlík odražený kotouč vyvezl z rohu a střelou zápěstím našel skulinu mezi hráči stojícími před Láryšem. Poruba si ale dvoubrankové vedení vzala brzy zpět. Šimon Fasner byl na konci akce na jeden dotek. Ve druhé polovině prostřední třetiny Poruba propadla v přesilovce, Kladno ale nedokázalo ve dvou po sobě jdoucích akcí vytěžit kontaktní gól.

Rytíři už vyhlíželi konec oslabení, jenže chybovali při střídání a 18 vteřin tak hrál RT TORAX v pěti proti třem. Využil ale až klasickou přesilovku. Od modré pálil Stasiuk a na brankovišti dorážel Tomáš Bobok přes ležícího gólmana. Hosté dál zkoušeli Hájkovu pozornost, občas se vraceli do obrany, ale nebezpečnější akce likvidoval domácí gólman. Do kabin šly týmy za stavu 5:1 pro Porubu, protože ve středním pásmu zachytil Fasner nepřesnou rozehrávku, puk předal Skorochodovi, ten Stasjukovi a Šimon Fasner si mezi tím najel mezi kruhy těsně před brankoviště a jedno dotykovou zakončil střelou do horních pater brány.


Po druhé výměně stran se domácí přeci jen radovali ze vstřelené branky. Důslednost v osobních soubojích a rychlé přesunutí kotouče před branku zakončil druhým kladenským gólem Václav Trojna. To Rytíře nakoplo k výrazné aktivitě, což ale na snížení nestačilo. Porubané se výtečně bránili a v příhodném okamžiku opět předvedli akci na jeden dotek. Fasner objel Hájkovu bránu, lehce vybídl ke střele Boboka, ale ten viděl najíždějícího Jiřího Doudu v lepším postavení a tak zakončil do prázdné brány.Za dvě minuty slavila Poruba sedmou vstřelenou branku, navíc hattrick Šimona Fasnera, když nastavil hůl střílené nahrávce Indrsta. Změnu směru kotouče Hájek nemohl vykrýt. Láryš nepřipustil Hážovi skóre měnit. V následné přesilovce měl šanci Indrst, Skorochod, ale úspěšný byl až Vít Dietrich, jenž si najel do volného prostoru na levém kruhu a nahrávku křížem pásma zavěsil k vzdálenější tyči.

Domácí nevyužili nabídnutou přesilovku a v závěru třetiny ubránili oslabení, takže Dietrichův počin byl posledním zapsaným gólem utkání. Porubané se výhrou bodově dotáhli právě na Kladno a díky lepšímu skóre se posunuli na šestou příčku.


Dorostenci RT TORAX odehrají první domácí utkání nadstavby v pátek 19. ledna od 17 hodin proti Liberci. Následující den budou od 12 hodin hostit Spartu Praha.