Vítězný návrat domů! Poruba přehrála Pardubice B rozdílem 4:3

14.02.2024, Pavlína Vítková

Ve 47. kole Chance ligy se Poruba konečně dočkala. Po azylu v Kravařích se navrátila domů, do zrekonstruované RT TORAX ARENY. A za protivníka při této premiéře měla pardubické béčko, se kterým si poradila a před zraky 2 153 diváků zvítězila rozdílem 4:3.

CHANCE LIGA - 47.kolo st 14.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dynamo Pardubice B
4:3(2:1, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Střondala (Christov), 17. Mrázek (Tvrdoň, Střondala), 30. Klímek (Razgals, Klimíček), 40. Christov (Střondala, Lemcke) – 18. Žálčík (Herčík, Rákos), 34. Herčík (Rákos), 54. Rákos (Chabada, Herčík). Rozhodčí: Kubičík, Šico – Hanzlík, Mikšík. Vyloučení: 6:5, navíc Nedbal (PCB) 5 + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2153. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Sedlák, Doudera, Klimíček, Voráček, Lemcke, Gutwald, Stehlík – Tvrdoň, Střondala, Christov – Klímek, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Berisha – Lednický, Krenželok, Mrázek.
HC Dynamo Pardubice B: Vomáčka – Zdráhal, Tvrdík, Chabada, Nedbal, Kaštánek, Hrádek, Kubíček – Lichtag, Kaut, Hrníčko – Urban, Mikyska, Pochobradský – Herčík, Rákos, Žálčík – Pavlata, Rouha, Zeman.

Poruba odstartovala návrat do RT TORAX ARENY vydařeně. Ve třetí minutě se dočkala přesilovky a Vomáčka měl od začátku v pardubické bráně plné ruce práce. Gól z toho ovšem nebyl. Ani tak se ale na otevření skóre nečekalo příliš dlouho. V čase 9:29 se prosadil Vojtěch Střondala a byl prvním hráčem, který mohl ve znovuotevřené hale zvedat ruce nad hlavu. O chvíli později se početní výhody dočkali i hosté, Ostravané však situaci přečkali bez újmy. A v sedmnácté minutě slavili podruhé. Petr Mrázek přesně zamířil do horního rohu a zapsal devatenáctý gól v sezoně. Tento stav však neplatil moc dlouho. Lukáš Žálčík v čase 17:32 využil zaváhání porubské obrany a snížil na rozdíl jedné branky.

Prostřední část pak zahájilo vyloučení Jana Zdráhala, jenž se provinil krosčekem. Skóre se nicméně neměnilo. Další radosti se domácí fanoušci dočkali až v čase 29:20, kdy Frenks Razgals krásně našel Daniela Klímka. Posléze se ovšem Poruba musela zaměřit na defenzivní práci, jelikož Michal Gutwald vyfasoval trest za držení. A Pardubice toho nakonec využily. Daniel Herčík vypálil od modré čáry a Dolejš už jen lovil puk z klece. Poté navíc musel na trestnou lavici putovat také Jiří Klimíček, jemuž sudí odpískali podrážení. To už ale Poruba zvládla ubránit. Naopak těsně před koncem periody navýšila svůj náskok. V čase 39:51 se před Vomáčku šikovně natlačil Vít Christov a korigoval na 4:2.

Ve třetí třetině se následně činili zejména rozhodčí. Nejprve si totiž dvě minuty vysloužil Michal Vachovec, jenž se dopustil nedovoleného bránění. Po něm se provinilo také duo Lukáš Doudera a Dominik Hrníčko. Následoval trest pro Michala Pochobradského a pak i pro Frenkse Razgalse. V čase 53:14 se ovšem diváci dočkali i další branky. K domácí nelibosti to byl ovšem gól Dynama. Jeho autorem se stal zkušený Daniel Rákos.

A poté se znovu vylučovalo. Dalším hříšníkem byl pardubický Nedbal, jenž dostal trest na pět minut, plus do konce utkání. A Porubané se dokonce dočkali i dvojnásobné výhody, trestu totiž neunikl ani gólman Vomáčka. Využít toho chtěli Justin Lemcke, Aaron Berisha a Petr Mrázek, ani jedna z akcí ovšem k úspěchu nevedla. RT TORAX tedy zapisuje těsnou výhru v poměru 4:3.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme se vrátili domů a že přišlo tolik fanoušků podívat se na utkání, které pro nás nebylo jednoduché. Pardubice jsou totiž kvalitní tým, i když jsou v tabulce dole. V týmu je spousta hráčů ze zkušenostmi, které máme samozřejmě i my, takže byl zápas pro nás hodně těžký. Vážíme si ale každých tří bodů získaných s jakýmkoliv soupeřem. V závěru utkání v přesilovce pět za tři za stavu 4:3 jsme chtěli samozřejmě dát branku, ale nabádali jsme hráče, aby stříleli, jen když to bude stoprocentní gólovka. Protože v utkání se Vsetínem se Pardubicím povedlo v posledních minutách zápas otočit aktivitou a forčekingem. Důležité bylo udržet se na kotouči i za cenu, že nedáme gól. Divákům děkujeme za výbornou podporu, byli dalším hráčem na ledě.

Tomáš Jirků (HC Dynamo Pardubice B): Jsme zklamaní, protože jsme sem jeli pro body. Samozřejmě s obrovským respektem k soupeři. Jenže my jsme v situaci, kdy potřebujeme každý bod a s takovým nastavením jsme přijeli. Ale udělali jsme spoustu chyb v obraně a Poruba se tak dostávala do přečíslení, která využívala. Ve třetí třetině se nám povedlo snížit na rozdíl jedné branky, ale pořád nám chyběl tlak do branky a práce na masce. Protože když jsme Dolejšovi clonili, tak jsme branky dali. V závěru zápasu jsme věřili, že bychom mohli zopakovat obrat jako ve Vsetíně. Bohužel jsme si tu šanci sami vzali pětiminutovým vyloučením a domácí si to zkušeně pohlídali.