Utkání dorostu s Pardubicemi byla velká přetahovaná. Výhru zařídil Hansel

07.01.2023, Gabriela Juříková

Po náročném utkání s Hradcem Králové se v RT TORAX ARENĚ odehrálo velké drama s Pardubicemi. Domácí dorostenci stříleli jako u Verdenu, přesto dvakrát dotahovali. Z 64 střel vytěžili čtyři branky a proti nepříjemnému soupeři na poslední chvíli i výhru. Srovnání zařídil Jeřábek a tři body Tomáš Hansel.

Extraliga dorostu – Východ - 10.kolo so 7.1.14:15
HC RT TORAX Poruba
HC Dynamo Pardubice B
4:3(2:2, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 8. Bodnar (Skorochod), 16. Jevtěchov (Bodnar), 48. Jeřábek (Korpas), 56. Hansel – 2. Pilař (Turena), 18. Úlehla, 31. Kantor (Úlehla, Vápeník). Rozhodčí: Hranoš – Návrat, Frais. Diváci: 70. Vyloučení: 3:9. Využití: 1:1. Střely na branku: 63:41. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Pavlíček, F. Veselý, Bodnar, S. Stasiuk, Jeřábek, Dragon – Hansel, P. Sobol, T. Vehovský – M. Hlaváč, Jevtěchov, Skorochod – Korpas, Zachariasz, Indrst – Žídek
HC Dynamo Pardubice B: Tuláček (60. Antoš) – Švec, Křečan, Šmerda, Novosad, Kaštánek, Vápeník, Úlehla, Oliva – Vítek, Bartoň, Pilař, Pražan, Lempach, Kopecký, Kantor, Rolinek, Turena.

První střelu Dynamo v úvodní branku neproěmnilo, ale první závar před Samuelem Sobolem už využilo k vedení. Nejrychleji se u levé porubské tyče zorientoval Vít Pilař a dorazil skákavý puk za brankovou čáru. RT TORAX měl možnost vyrovnat z první přesilovky utkání, ale v přemíře snahy se následně hrálo čtyři na čtyři. Navýšit vedení mohl střelou z první Tomáš Rolinek, ale domácí gólman sklapnul betony včas. Na druhé straně měl šance Petr Sobol. Ale až v plném počtu hráčů se Porubané radovali z vyrovnání. První akce na jeden dotek proti jednomu obránci nevyšla, záhy se ovšem naskytla úplně stejná možnost, kterou u levé Tuláčkovy tyče dokonal Mykyta Bodnar po nahrávce Daniila Skorochoda křížem pásma. A to ještě musel s pukem na špičce hole tyč obkroužit. Tuláček se už marně natahoval betonem i lapačkou. V šestnácté minutě se Pardubice dostaly na minutu a půl do tří. Tak dlouho tato herní varianta ale netrvala. RT TORAX vylepšenou početní výhodu proměnil ve vedení gólem Oleksije Jevtěchova, kterému na střelu k první tyči nahrál Mykyta Bodnár. Puk se Tuláčkovi otřel o hokejku, ale měl takovou rychlost, že propadl až za brankovou čáru. Když už se vracel druhý vyloučený hráč Dynama, byl jeho spoluhráč Erik Úlehla úspěšný v napadání za porubskou brankou, a když ji objel, střelu si ještě dorazil. Samuel Sobol se snažil dobře utěsnit prostor u levé tyče. Jak se ukázalo, někde to bylo málo.

V druhém dějství padl jediný gól v jediném porubském oslabení třetiny. Samuel Sobol puk zastavil ukázkovým zákrokem, jenže se nějak vynořil za jeho zády a pohotově jej za brankovou čáru doklepnul Tadeáš Kantor. V průběhu třetiny získal tři přesilovky RT TORAX a přes velkou intenzitu dobře mířené střelby si kotouče Matěj Tuláček vždy našel. I tehdy, když měl zacloněný výhled. Pardubičtí přidávali na tvrdosti hry, ale sudího to nechávalo klidným. I tehdy, když pardubický gólman mimo hru atakoval zezadu protihráče. Rozhodčí ale sledoval hur s kotoučem a tento nerovný souboj vůbec nezaregistroval. Jakoby to dalo Dynamu neviditelnou zbraň a víc a víc osobní souboje hráči přitvrzovali.

Porubané dohrávali ve třetím dějství přesilovku a vytvořili si několik slibných šancí. Následně sami ustáli oslabení i s útočným výpadem kapitána Sobola, z vyrovnání se radovala domácí střídačka až ve 48. minutě po dosažení gólu zpoza brány. Obránce Ondřej Jeřábek svedl za Tuláčkovou brankou souboj, který vyhrál a puk dopravil neznámo jak za brankovou čáru. Prostě se hráči najednou začali radovat z dosažení gólu, který pečetil i gestem rozhodčí. V začínající 51. minutě se podobné událo i za Sobolovou brankou, ale ten si pravou tyč proti Rolinkovi uchránil. A jelikož nikdo v červeném drese nebyl mezi kruhy, vyjel s pukem do středního pásma Jevtěchov. Pět minut před koncem základní hrací doby předvedl individuální akci Mathyas Hlaváč, když soupeři vypíchl kotouč a sám v souboji s gólmanem zkusil dostat tým do vedení. Tuláček dokázal nastavit vyrážečku. Na druhé straně měl možnost strhnout misky vah na stranu Pardubic Kantor. Před Tuláčkem se vytvořil ragbyový mlýn a každý chtěl ukořistit černý předmět pohybující se mezi bruslemi a hokejkami snad šesti hráčů. Pro puk si dojel pozorující Tomáš Hansel a kličkou doprava měl před sebou prázdnou bránu. Než Tuláček zjistil, kde se puk nachází, měl jej v brankové síti. Do konce základní hrací doby zbývaly přesně 4 minuty a RT TORAX vedl 4:3. Než ale nastal konec třetí třetiny, odehrálo se na ledě mnohé. Pod domácí střídačkou se zranil Lempach a scénu přišla nosítka a při samostatné akci Skorochoda si při zákroku přivodil zranění Tuláček. Z brány mu pomohli spoluhráči a na posledních 25 vteřin šel do brány Antoš. Resp. místo něj šestý hráč do pole, protože se vhazovalu před Samuelem Sobolem. Porubané těžce vydřené vedení udrželi, dokonce mohli skórovat do prázdné brány, ale bekhendové vyhození zamířilo mimo bránu.