Z odvety v Třinci vezou dorostenci bod. Na všech gólech Poruby se podílel Hlaváč

14.01.2023, Gabriela Juříková

Druhý duel spolu jezdících týmů byl odehrán v sobotním odpoledni ve Werk areně. RT TORAX dotahoval dvoubrankové manko a také proměněné trestné střílení proti Samuelu Sobolovi srovnal v poslední minutě druhé třetiny Mathyas Hlaváč, který byl u všech tří porubských gólů. Prodloužení ukončili Oceláři a výhrou srovnali bilanci vzájemných zápasů sezóny na 2:2. Příští kola nadstavby odehrají oba týmy na ledech Mladé Boleslavi a Liberce.

Extraliga dorostu – Východ - 12.kolo so 14.1.13:00
HC Oceláři Třinec
HC RT TORAX Poruba
4:3p(2:1, 1:2, 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Čmiel (Hebar, Mikula), 14. Byrtus, 29. Čmiel (TS), 62. Urbánek (Čmiel) – 17. Hlaváč (Jeřábek, P. Sobol), 24. Skorochod (Hlaváč, Jevtěchov), 40. Hlaváč (Skorochod, Jevtěchov). Rozhodčí: Kroček – Klimek, Návrat. Diváci: 34. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 46:33. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
HC Oceláři Třinec: Heczko – Holub, Byrtus, Dravecký, Mrtka, Solowski, Čmiel, Zielinski – Sajdok, Blaha, Rybnikár, Kubiesa, Hebar, Urbánek, Barna, Švančara, Mikula, Graněčný.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Jeřábek, Dragon, Veselý, Bodnar, Stasjuk – Hansel, P. Sobol, Indrst, M. Hlaváč, Jevtěchov, Skorochod, Koida, Zachariasz, T. Vehovský, Korpas

Ve 4. minutě Poruba výborně ubránila oslabení. Třinečtí v pásmu kombinovali na prázdno a na Samuela Sobola stříleli ojediněle. Střeleckou listinu mohl jako první v 7. minutě zaplnit Sajdok, což se ale povedlo o dvě minuty později Marcelu Mikulovi, když střelou zápěstím využil nahrávku Hebara zpoza brány. V druhé polovině třetiny poděkoval Samuel Sobol svým tyčím po střele Holuba. RT TORAX v útočné třetině nezůstal dlouho a z protiútoku udeřili Oceláři. Střela Dominika Radima Byrtuse prošla až do brankové sítě. V 15. minutě dostal RT TORAX přesilovku, kterou využil v samém závěru. Porubané také moc nestříleli, kombinovali pásmem až se před Heczkem ocitl sám Mathyas Hlaváč a soupeřovo vedení snížil. Branka Porubany nakopla a díky lepšímu bruslení si vypracovali další šance. Vyrovnání měl ve svých rukou kapitán Petr Sobol, jenže Heczkova lapačka byla včas na správném místě.

Po přestávce a malému zdržení kvůli zlobící rolbě si první gólovou šanci vytvořili hosté. Přečíslení tři na jednoho ale zhatila špatná nahrávka. Nepřesnosti se kupily u obou týmů, až z toho vytěžila Poruba vyrovnávací branku. V předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval Daniil Skorochod. Na oplátku to zavánělo gólem na druhé straně při ocelářské přesilovce. Hostující gólman ovšem dokázal nepřehlednou situaci vyřešit a v závěru oslabení vytasil zákrok pravým betonem. Na začátku 29. minuty zatáhl za záchrannou brzdu obránce Veselý a proti Porubě bylo nařízeno trestné střílení. To proměnil střelou k tyči Marek Čmiel a vrátil Ocelářům vedení. Odskočení na dva góly měl na hokejce kapitán Třince David Blaha. Bekhendovou střelu po projetí pásmem neumístil přesně. RT TORAX se nadechl k další intenzivní a ofenzivní hře a po bojích ve středním pásmu si zachytal Denis Heczko. Hosté získali početní převahu a byli v ní hodně nepříjemní. V předbrankovém prostoru i hodně důrazní. Vyrovnání se nedostavilo ani po několika střelách v plném počtu hráčů, kdy Porubané stříleli bez přípravy. Z gólu se hosté radovali až půl minuty před druhou přestávkou. Navyšující tlak do branky zakončil dorážkou do poloodkryté brány Mathyas Hlaváč. V přesilovce si užíval spolupráce s Jevtěchovem a Skorochodem.

Třetí periodu začali porubští dorostenci přesilovkou, jenže se o ni brzy připravili. A více prostoru na ledě se líbilo více domácímu týmu. Což využil i ve zkrácené přesilovce, jenže Samuel Sobol si pohlídal i střely od modré, třeba tu od Zielinského. Na pozoru se musel mít i v přesilovce, kdy se domácím podařilo dvakrát vystihnout nahrávky obránců po modré čáře a unikat na Sobolovu bránu. Daleko nedojeli, Porubané svá zaváhání totiž odčinili rychlým bekčekingem. V 50. minutě nemusel Samuel Sobol ani zasahovat, byť se prvotně jevilo, že Marcel Mikula přidá na své portfólio druhou branku. Jenže si puk dlouho rovnal na hokejce a tím se o šanci připravil. Stržení vedení na svou stranu měl v závěru základní hrací doby Petr Sobol, jeho bekhend Heczko zachytil. Stejně tak střelu z dálky v podání Veselého.
Utkání tak dospělo do prodloužení. Porubané jej začali oslabeni, protože zákrok po zaznění sirény ocenil sudí dvěma minutami. Přesilovku i zápas ukončil v čase 61:47 Štěpán Urbánek, čímž srovnal bilanci vzájemných zápasů této sezóny na 2:2. Příští dvě kola odehrají oba týmy na ledech Mladé Boleslavi a Liberce.