Poruba trestala prohřešky, přesilovkovými trefami otočila zápas a zdolala Sokolov 4:2

30.09.2022, Jiří Pudich

Poruba si odváží tři body ze západu Čech, kde zdolala Sokolov. Strůjcem úspěchu bylo trestání prohřešků a propadů v obraně Baníku, což porubští doplnili o učebnicovou defenzívu. Otočení utkání bylo zkompletováno v tříbrankové druhé třetině.

CHANCE LIGA - 6.kolo pá 30.9.18:00
HC Baník Sokolov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:4(1:1, 1:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Vracovský (Kverka, Konečný), 26. Krejčí (Konečný, Kverka) – 20. Urbanec (Vachovec), 21. Šoustal (Pšurný), 22. Gřeš (Vachovec), 28. Berisha (Vildumetz, Hudeček). Rozhodčí: Bejček, Jechoutek – Král, Blažek. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 498. Střely na branku: 33:22. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.
HC Baník Sokolov: Michajlov – Novák, Krejčí, Baláž, Pohl, Weinhold, Rulík, Tomek – Vracovský, Kverka, Konečný – Jurčík, Zadražil, Osmík – Tomi, Ton, Švec – Hauser, Vrhel, Stehlík
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Klimíček, Lemcke, Urbanec, Voráček, Sedlák, Mlčák – Šlahař, Vachovec, Šoustal – Berisha, Pšurný, Vildumetz – Hrníčko, Hudeček, Gřeš – Střondala, Toman, Christov.

I přes úvodní tlak sokolovských, kdy se Poruba ocitla v několika případech na hraně branky a musela spoléhat na Ondřeje Bláhu mezi třemi tyčemi, vyrovnala jazýček vah početní výhoda. V největší šanci se ocitl Hudeček, ovšem ránu z první ve slotu neproměnil. Několik rychlých kombinací přišlo i ve druhé přesilovce, Jakub Šlahař dostal přesný křižný pas, ale nechytil příležitost za pačesy. Po nepozorném střídání Baníku se Poruba dostala do útočného pásma ve čtyřech, ve zmatku před Martinem Michajlovem zakončoval Tomáš Gřeš, ale netrefil svatyni soupeře. Nakonec to byl domácí Sokolov, který se prosadil první. Porubští byli donuceni se bránit po váhavé rozehrávce svého brankáře, která vedla k trestu za zdržování hry. Tomáš Vracovský z mezikruží hrubku potrestal – 0:1. Gólem do šaten srovnal utkání Patrik Urbanec, ten využil power play 5 na 3 pumelicí z levého kruhu bezprostředně po vhazování. Po první třetině byl stav nerozhodný – 1:1.

Druhé dějství začala Poruba s taktovkou v ruce. Díky přesilovce, získané na konci první třetiny, se prosadil Tomáš Šoustal. Nedisciplinovanost soupeře obrátila vývoj utkání: 2:1. Gólové hody pokračovaly. Na 3:1 zvyšoval po chybné rozehrávce Sokolova ve svém obranném pásmu Tomáš Gřeš, měl před sebou odkrytou klec. Po necelých dvou minutách periody byla Poruba pohodlně v sedle. Baník se ovšem nevzdával. Petr Krejčí využil clony před Bláhou, jeho nahození od modré čáry zapadlo k levé tyči a postaralo se tak o dramatický vývoj dění na ledě v dalších minutách, 3:2. Na straně domácích ale pak přišel hrubý propad na útočné modré, díky kterému se Aaron Berisha dostal do samostatného úniku. Soupeřova brankáře si vychutnal a vrátil porubskému týmu dvoubrankové vedení – 4:2. Druhá polovina zápasu a neproměněná tutovka. Krejčí měl díky Zadražilovi před sebou úplně prázdnou branku, orazítkoval ovšem jen tyčku. Skóre už se tak neměnilo, týmy šly do šaten za stavu 4:2.

Západočeši vystrkovali růžky na začátku třetí třetiny, ale všechny pokusy buď skončily v moci brankáře Bláhy, nebo nebyly vůbec dokončeny. Obranný val Poruby nebyl prolomen ani při hře v oslabení, Lemckemu se tedy vyplatil faul při částečném brejku soupeře. Zbytek zápasu museli hosté zvládnout bez dvoubodového Tomáše Šoustala, který byl nechtěně zasažen v rohu vysokou holí do obličeje. To ale nevadilo, neboť ostravský celek zavřel zadní vrátka a víceméně se soustředil jen na zodpovědnou obranu náskoku. Poruba tak vyhrála v Sokolově 4:2.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Cesta do Sokolova je strašně dlouhá, měli jsme z ní strach, ale nakonec v první třetině kluci výborně bruslili a myslím si, že jsme odehráli dobrý hokej. Tím, že jsme vyhráli, byl ještě lepší. Už se připravujeme na sobotu, teď jsme díky důležitým bodům odskočili Sokolovu, ale je teprve páté, šesté kolo a je třeba se dívat pořád dopředu a hrát týmově.