Tři body! Porubě k výhře na Vsetíně pomohl skvělý start do třetí části

09.02.2022, David Kubatík

Porubští hokejisté zajížděli na vsetínský Lapač s cílem překvapit, vyhrát a udržet se v nelítostném boji o první desítku zajišťující účast v předkole play-off. A to se jim podařilo! V zápase, ve kterém museli dvakrát dotahovat, jim ke konečným třem bodům pomohl vynikající vstup do třetí třetiny a také gól ve vlastním oslabení, kterým se prezentoval Radim Toman. Touto výhrou prolomila Poruba také jedno dlouhotrvající prokletí. Na vsetínském ledě dokázala uzmout tři body po 2 331 dnech.

CHANCE LIGA - 38.kolo st 9.2.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(1:0, 1:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 5. Kucharczyk (Gago, Hryciow), 35. Pšurný (Štach, Rob) - 25. Vachovec (Gřeš, Jenyš), 35. Bitten (TS), 44. Korkiakoski (Carter, Špaček), 45. Toman (Hrníčko, Urbanec), 59. Jenyš (Urbanec, Guman). Rozhodčí: Wagner, Micka – Konvička, Blažek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 000. Střely na branku: 42:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:5.
VHK ROBE Vsetín: Málek – Jerofejevs, Ondračka, Štach, Říha, Jenáček, Hryciow, Buchta – Jonák, Pšurný, Rob – Gago, Kucharczyk, Zeman – Berger, Vlach, Klímek – Vítek, Březina, Hořanský.
HC RT TORAX Poruba 2011: Brízgala – Husa, Szathmáry, Žovinec, Voráček, Urbanec, Barinka – Stloukal, Toman, Hrníčko – Gřeš, Vachovec, Jenyš – Guman, Réway, Bitten – Carter, Korkiakoski, Špaček.

Valaši vstoupili do zápasu aktivněji a už po necelých pěti minutách mohli slavit. Gago trefil puk téměř až baseballovým způsobem a ten doletěl na druhou stranu branky na hůl velezkušeného Radima Kucharczyka, který nezaváhal a uklidil jej do Brízgalovy sítě. Tímto momentem vsetínská aktivita ale neustala. Stále to totiž byli domácí, kteří drželi otěže zápasu pevně v rukou, a jen jejich vlastní špatná koncovka je nakonec stála vyšší vedení. Skóre po úvodní části tak mělo podobu 1:0 v porubský neprospěch.

Druhá část už byla mnohem vyrovnanější, což se projevilo jak na hře, tak i na skóre. Ve dvacáté páté minutě našel Gřeš přihrávkou od pravého mantinelu Michala Vachovce, který se nijak nerozpakoval a vymetl levý horní roh Málkovy branky. Zajímavou situaci pak přinesla minuta pětatřicátá. Nejprve svou bombou nedal Brízgalovi jakoukoli šanci Roman Pšurný a poslal Vsetín znovu do vedení. Z toho se ale domácí fanoušci mohli radovat pouhých šest sekund. Hned po buly se totiž rozjel vpřed Gřeš, který byl faulován, což rozhodčí ocenili trestným střílením. Toho se ujal Samuel Bitten a chladnokrevně vyrovnal. Třetí část tedy začínala remízovým stavem.

Porubští odstartovali třetí třetinu výborně. Už po třech odehraných minutách se nejlépe ve skrumáži v Málkově brankovišti zorientoval Markus Korkiakoski a za další minutu porubské vedení ve vlastním oslabení zdvojnásobil Radim Toman, který z levého kruhu propálil vše, co mu stálo v cestě. Domácí borci pak svou další přesilovku nevyužili, a tak tři porubské body začaly nabývat reálných obrysů. Barvy jim pak dodal trefou do prázdné branky Pavel Jenyš.

Příští důležitý zápas čeká Ostravany v pondělí 14. února, kdy v RT TORAX ARENĚ přivítají od 17:30 přerovské Zubry.

Ohlasy k utkání

Roman Stantien (VHK ROBE Vsetín): Do zápasu jsme nevkročili úplně špatně, ale jinak potom byla ta třetina taková chaotická. Nehráli jsme to, co jsme trénovali a Poruba hrála pozorně zezadu. I když jsme tedy první část vyhráli, tak si myslím, že to z naší strany nebylo to pravé ořechové. Do druhé části jsme šli s tím, že budou čekat na brejky. Celkem jich měli čtyři, což je strašně moc. V třetí třetině také čekali na šance, které využili a my jsme si to potom defacto prohráli sami.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Se Vsetínem se horko těžko vyhrává. Kluci to zvládli, protože hráli týmově jako jeden muž. Myslím si, že rozhodl náš gól v oslabení a od té doby jsme si to už hlídali. Vsetín je jinak silný v ofenzívě, takže jsme dávali pozor už od středního pásma a celkově to vyšlo.