Poruba uzavřela přípravu prohrou. Vsetín zvítězil těsným rozdílem 3:2

08.09.2020, Pavlína Vítková

K poslednímu zápasu O pohár RT TORAX odcestovali Porubané do Vsetína. A generálka na blížící se start Chance ligy nakonec po napínavém boji dopadla lépe pro domácí Valachy.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - RT út 8.9.18:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2(2:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Šilhavý (Hořanský, Hryciow), 14. Šilhavý (Štach, Jenáček), 37. Pechanec (Bartko, Kudělka) – 4. Žovinec (Sikora, Teper), 29. Kanko (Brodek, Pastor). Rozhodčí: Kovařčík, Škrobák – Novák, Horažďovský. Vyloučení: 5:5, navíc Vítek (VSE) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1020. Střely na branku: 34:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Hryciow, Smetana, Kudělka, Bartko, Štach, Jenáček, Ondračka – Kloz, Machač, Gajarský – Březina, Pechanec, Gorčík – Hořanský, Šilhavý, Vítek – Půček, Zeman, Klímek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Voráček, Kozák, Urbanec, Slavík, Pastor, Rudl – Sikora, Jáchym, Pořízek – Stloukal, Korkiakoski, Endál – Káňa, Hudeček, Novikov – Brodek, Kanko, Toman – Hlinka.

Úvod zápasu vyšel lépe Porubě. Už ve čtvrté minutě totiž proklouzl vsetínské defenzivě Dušan Žovinec a otevřel tak skóre. Ostravská radost nicméně neměla dlouhého trvání. Po zhruba minutě srovnal střelou od pravého kruhu domácí Vojtěch Šilhavý. Hra se následně odvíjela ve svižném tempu, puk létal ze strany na stranu. A ačkoli oba celky předváděly vyrovnaný hokej, Vsetín dokázal situaci lépe zužitkovat. Ve čtrnácté minutě od modré nahodil Lubomír Štach, v mezikruží tečoval Vojtěch Šilhavý a Muštukovs už jen lovil puk ze sítě. Druhý gól navíc odstartoval sérii valašských pokusů. Žádný z nich už ale v bráně neskončil. Po první třetině tedy platil stav 2:1.

Do druhé periody naskočili porubští hráči s chutí. V nadějné šanci se ocitli například Kozák s Endálem. Ke gólu měl v osmadvacáté minutě blízko také Marek Sikora, napálil však břevno. O minutu později už ale Porubané přeci jen zvedali ruce nad hlavu. Brodek s Pastorem vytvořili rozruch před gólmanem Gábou, od kterého se nakonec kotouč odrazil až k Petru Kankovi a bylo srovnáno. Na světelné tabuli svítilo skóre 2:2. Ostravský elán nicméně jen pár vteřin po vstřelení branky přerušilo vyloučení. Obranné řady tak musely odvracet několik domácích akcí. V šestatřicáté minutě se navíc valašská přesilovka opakovala. A tentokrát dopadla pro RT TORAX smolně. Antonín Pechanec projel celým pásmem a pokusil se vystřelit. Muštukovs vyrazil. V následném zmatku ale Pechanec poslal puk pod hole porubských hráčů, kteří si ho sami srazili do brány. Při odchodu do šaten tak Poruba opět prohrávala.

Na začátku třetí třetiny pak Ostravané zkoušeli znovu srovnat. Bojovali v útočném pásmu, napadali a dělali Vsetínu problémy v rozehrávce. Do akce se v osmačtyřicáté minutě pustil i Markus Korkiakoski. Brankář Gába ale jeho dělovku zneškodnil. O pár chvil později se navíc Poruba dočkala početní výhody. Jenže ani pokusy Žovince a Káni nedoputovaly tam, kam měly. V posledních sekundách ještě pálil Sikora, na skóre už to ale nic nezměnilo. Poruba zakončila letní přípravu prohrou 2:3.

Hodnocení turnaje se uzavře 10. září, kdy bude určen vítěz letošního ročníku. Prvoligová sezona pak pro RT TORAX začíná v sobotu 12. září. V prvním zápase se na domácím ledě střetne s Benátkami nad Jizerou.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme do Vsetína na generálku, samozřejmě jsme chtěli zvítězit, ale hlavně hrát dobrý hokej. Myslím si, že jsme ho předváděli. V první třetině jsme sice udělali dvě chybičky, soupeř nás potrestal, nicméně od druhé třetiny jsme měli dost dobrých akcí a příležitostí, abychom zápas srovnali i otočili. To se nepovedlo. Výborně chytal domácí Gába. No a po nešťastné shodě náhod jsme dostali na 3:2. Domácí to ubojovali, i když ještě nejsou v nejsilnější sestavě, mají marodku. Ale hokej se mi líbil, z obou stran to bylo svižné a bruslivé, byly tam hokejové akce, bojovalo se až do konce. Divákům se to muselo líbit.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Myslím, že dnešek splnil pro obě mužstva svůj účel. Byl to poslední zápas před sobotním startem a určitě byl dobrý. Na přípravu to mělo výborné parametry. Rozhodně to nebyl žádný "pouťák", kluci do sebe šli, bylo to celkem ostré. Souboje se dohrávaly a z obou stran bylo hodně dobrých akcí. Soupeř má velkou kvalitu, vyhlásil vysoké cíle. My ale chceme taky hrát na špici a bojovat o co nejlepší umístění. Z toho podle mě pramenil takto dobrý zápas, který měl i fajn atmosféru. A teď už se všichni těšíme na sobotu, až to vypukne.