Poruba sahala po třech bodech, ale nakonec slavila až v prodloužení

23.01.2019, Aleš Koubík

Miloš Holaň nemohl pro zápas na severu Čech počítat s Danielem Dolejšem ani Tomášem Černým, kteří nastupovali k extraligovému utkání Vítkovic s Olomoucí. Do sestavy RT TORAX se však vrátil kapitán Jiří Zdeněk a přednost v brankovišti dostal hrdina zápasu s Českými Budějovicemi Hynek Kůdela. Ačkoliv Ústí nastupovalo do zápasu se sérií šesti porážek, tak právě ono otevřelo v patnácté minutě skóre. Ostravané na góly čekali do druhé třetiny, kdy vyrovnával Ovčačík a poté přidal dva zásahy kapitán Zdeněk. Dlouho to vypadalo, že domácí zůstanou bez bodu. Opak byl však pravdou, která se udála v samotném závěru, když nejprve v 58. minutě snížil z trestného střílení Chlouba a za dalších třiapadesát vteřin po úspěšné dorážce vyrovnal Krliš. Bod navíc nakonec získala Poruba, když si Volke poslal šest vteřin před koncem prodloužení kotouč za svá záda a branka byla připsána Tomáši Gumanovi.

CHANCE LIGA - 49.kolo st 23.1.18:00
HC Slovan Ústí nad Labem
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4p(1:0, 0:3, 2:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Grim (Březák), 58. Chlouba (TS), 59. Krliš (Šťovíček, J. Veselý) – 27. Ovčačík (Slavík, Vymazal), 34. Zdeněk (J. Káňa, Kanko), 39. Zdeněk (Václavek, Urbanec), 65. Guman. Rozhodčí: Vokřál, Souček – Kokrment, Coubal. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 444. Střely na branku: 32:35 (11:10, 9:11, 10:11 - 2:3. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4.
HC Slovan Ústí nad Labem: Volke – M. Zdvořáček, Mert, Weinhold, Blaha, Zukal, Březák – J. Veselý, Roubík, D. Merta – Chlouba, Šťovíček, Chrpa – Grim, Schwamberger, Krliš – Tůma, T. Jandus, Davídek – Planý
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Slavík, Ovčačík, Šnajnar, Urbanec, Mamayev, Pastor, Padrnos – Kanko, Zdeněk, J. Káňa – Guman, T. Jáchym, Illéš – Baláž, Toman, Ollender – Alexeyev, Vymazal, Václavek

Hvězdy zápasu

Jiří Zdeněk (POR) (2+0)
Tomáš Guman (POR) (1+0)
Ctirad Ovčačík (POR) (1+0)

Pohádková dorážka Grima a tyč Zdeňka

Poruba se vrhla od úvodních vteřin do útočného pásma a první vážnější střelu Urbance tečoval mimo tři tyče Jáchym. Na druhé straně se o slovo přihlásil Martin Tůma, ale jeho pokus z mezikruží pohotově našla lapačka Kůdely. Domácí se dál tlačili do zakončení a další příležitost měl Březák, ale jeho střelu vykopl Kůdela betonem. Gólové parametry měla i šance z osmé minuty, kdy Merta předložil přihrávku mezi kruhy na Veselého, ale ten v koncovce selhal. RT TORAX dlouho čekal na svou šanci a ta přišla, když ve třinácté minutě nařídili rozhodčí po faulu Zdvořáčka trestné střílení. Jeho exekutor Tomáš Jáchym však bekhendovým blafákem mezi nohy neuspěl a Volke držel ústecký prapor nad vodou. A záhy to byli domácí, kteří otevřeli skóre! Od modré čáry vystřelil Březák, jehož střelu Kůdela pouze vyrazil na hůl Jan Grima, který v čase 14:34 po vzoru bratří Grimmů otevřel střelecký účet. Za necelé dvě minuty mohlo být vyrovnáno, když Jiří Zdeněk nabruslil mezi kruhy a po jeho ráně se rozezvučela tyč ústeckou halou. Hosté se dostávali do herního tlaku, ale Volke odolal i proti střele Padrnose. Poslední slovo v závěru první periody mohlo mít Ústí, když Volke rozehrál útočnou kombinaci, kterou zakončil střelou Krliš do připraveného Kůdely.

Zdeňkova téměř one man show, a další trefa Ovčačíka

Ústí se snažilo vedení navýšit, když velmi aktivní byla od prvního střídání dvojice Veselý a Merta. Druhý jmenovaný nakonec i protáhl Kůdelu, ale ten kotouč za svá záda nepropustil. Na druhé straně zahrozil poprvé Zdeněk, jehož tvrdou ránu lapil Volke. Krušné chvíle zažila porubská střídačka při vyloučení Ovčačíka, jelikož Zdvořáček napálil břevno po přihrávce Merty. Domácí v rozletu zbrzdilo vyloučení, které navíc potrestal po návratu z trestné lavice Ctirad Ovčačík. Porubská čtyřiasedmdesátka napřáhla na modré čáře a v čase 26:36 jeho dělová rána propadla Volkemu mezi betony do sítě. Střelecký zásah oba týmy utlumil v aktivitě, což mohl změnit v třiatřicáté minutě Václavek, jenž z mezikruží trefil jen vyrážečku Volkeho. Nicméně za necelou minutu už Poruba do vedení odskočila. Jan Káňa nabruslil podél pravého mantinelu do pásma, zbavil se dvou protihráčů a před brankou našel připraveného Jiřího Zdeňka, který v čase 33:17 střelou pod horní tyč poslal ostravský celek do vedení! Ústí se snažilo kontrovat, ale přečíslení dva na jednoho skončilo zmarem, když sjel Schwambergerovi kotouč z hokejky. Do samostatného úniku se následně dostal Březák, ale Kůdelu nepřekonal! Naopak se do rychlého protiútoku dostal porubský kapitán Jiří Zdeněk, který vymetl všechny pavučiny v levém růžku branky, a to vše v čase 38:20. Poslední minuta mohla patřit ústeckému Chloubovi, ale ten ve své šanci selhal, když netrefil ani branku.

Třiapadesát vteřin hrůzy

Ústí rozhodně nechtělo složit zbraně a Jaroslav Roubík vybídl ke skórování Šťovíčka, ale jeho střela do téměř prázdné branky byla zablokována. Na druhé straně zavelel k brejku Radim Toman, kterého vychytal Volke. Devatenáctiletý útočník se dostal do šance i během dalšího střídání, kdy málem překvapil Volkeho svým nahozením z brankové čáry. Domácí na šanci čekali a dočkali se při hře čtyři na čtyři, když jejich nejaktivnější hráč David Merta ujel po levém mantinelu a donutil Kůdelu vykopnout beton proti jeho velice dobře mířené střele. Závěr třetiny kouskovala častá vyloučení, když na trestnou lavici v krátkém časovém sledu usedli Krliš a Blaha. Ostravané však s naloženými šancemi nenaložili dobře. Ve vlastním oslabení totiž unikl David Merta, kterého v čase 57:43 sekl Ctirad Ovčačík a rozhodčí nařídili trestné střílení. Jeho provedení se zhostil Roman Chlouba, jenž forhendovou kličkou vykřesal naději. To ovšem nebylo všechno! Za dalších třiapadesát vteřin nahodil Šťovíček kotouč na Kůdelu, který jej vyrazil pouze na hůl Václava Krliše, jenž v čase 58:37 trefil prázdnou branku. Drama bylo rázem na světě.

Rozhodla chyba Volkeho, jenž si poslal kotouč do vlastní branky

Ústí i prodloužení pojalo aktivně a do šancí se dostal Šťovíček a Roubík, ale ani jeden bonusový bod pro svůj tým nezískali. Rozhodnutí přinesla nenápadná akce šest vteřin před koncem prodloužení. Jan Káňa nahodil kotouč na Volkeho, který si jej zpracoval a chtěl rozehrát. Než tak učinil jej atakoval Tomáš Guman, který zapříčinil, že si domácí gólman poslal kotouč za svá záda a v čase 64:54 přišlo rozuzlení zápasu.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Tohle byl asi nejhorší výkon mužstva od té doby, co jsem k němu přišel. Od začátku jsme nebyli vůbec v tempu, odskakovaly nám puky, žádné kombinace. Jenom zásluhou gólmana jsme prohrávali v první třetině pouze 1:0. Potom jsme si něco řekli v kabině. Druhá třetina už vypadala daleko líp. Otočili jsme to a vedli o dva góly, což bylo uspokojivé. Poslední třetina vypadala celkem v klidu, ale zkušenější hráči udělali fatální chyby a chybu ve vlastní přesilové hře. Pustili jsme Ústí k tomu, aby získalo bod.