Další ztráta. Poruba padla i s Jestřáby a zapisuje čtvrtou prohru v řadě

17.10.2018, René Chyla

Porubští hokejisté nestačili v 15. kole Chance ligy na Prostějov a v "domácím" prostředí podlehli Jestřábům jasně 2:5. HC RT TORAX přitom vedl a premiéra Domantase Čypase v porubském dresu mohla být i vítěznou, jelikož sám Litevec měl sloní podíl na první brance Ostravanů, kteří v první části také dirigovali tempo hry. Pak se ale karta obrátila, Prostějov do zbytku utkání vlétl po hlavě, nasázel Porubě pět branek a nakonec si z Ostravy odvezl tři body.

CHANCE LIGA - 15.kolo st 17.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
2:5(1:0, 0:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 17. Ollender (Čypas, Zdeněk), 49. Matějíček (Zdeněk, Vymazal) – 36. Nouza (Zdráhal J., Krejčí), 43. Divíšek (Starý, Nouza), 50. Starý (Žálčík, Zdráhal J.), 55. Divíšek (Luňák, Nouza), 60. Divíšek (Nouza). Rozhodčí: Dědek, Fiala – Lukš, Novák. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 482. Střely na branku: 35:54 (19:15, 8:20, 8:19). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Adam, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Čypas, Dundáček – Káňa J., Hudeček, Illéš – Vymazal, Zdeněk, Ollender – Toman, Baláž, Pytlík – Jankovský, Kanko, Tomi
LHK Jestřábi Prostějov: Štůrala – Rašner, Kolář, Krejčí, Bažant, Foltýn, Zdráhal J., Kellner – Luňák, Divíšek, Nouza – Starý, Venkrbec, Žálčík – Matýs, Prokeš, Krejčiřík – Antoníček

Hvězdy zápasu

Tomáš Divíšek (PRO) (3+0)
Tomáš Nouza (PRO) (1+3)
Jan Zdráhal (PRO) (0+2)

Čypasovu premiéru ozdobila první asistence

Poslední zápas úvodní čtvrtiny Chance ligy otevřela šance Jiřího Zdeňka, který málem zužitkoval nabídku z rohu kluziště od Michala Vymazala, Tomáš Štůrala se ale vyznamenal parádním pohotovým zákrokem. V obdobné šanci se v polovině třetiny ocitla i dvojice Petr Kanko – Martin Matějíček, prostějovský brankář ale znovu vynikl. V sedmnácté minutě domácí slavili, když se kousek za modrou čárou opřel do puku Domantas Čypas, který našel ve vzduchu hůl Samuela Ollendera – 1:0.


Vymazalův nájezd a žolík Nouza

Vyrovnáno mohlo být v OSTRAVAR ARÉNĚ ve 29. minutě, Lukáš Žalčík ale trefil z levé strany pouze tyč. Za pět minut si Porubští vytvořili neskutečnou šanci, když unikl prostějovské obraně při vlastním oslabení Michal Vymazal, kterého musel za hranicí pravidel zastavit až Tomáš Štůrala, a tak rozhodčí nařídil trestné střílení. V něm ale ostravský forvard nastřelil pouze beton hostujícího brankáře a Prostějov i nadále žil. Krátce na to šli Ostravané na téměř dvě minuty do tří, což se jim také pořádně vymstilo. Ve dvojnásobné přesilovce pálil od modré Jan Zdráhal, který sice neuspěl, o následnou dorážku z ostrého úhlu se ale postaral Tomáš Nouza, jež svůj cíl už našla – 1:1. Tomáš Nouza se mohl stát slavným, v poslední minutě druhé části pálil mezi Dolejšovy betony, nicméně puk jen proletěl brankovištěm těsně vedle pravé tyče.


Hattrick Divíška v 17 minutách rozhodl

Poslední třetina vše rozhodla. Jestřábi o sobě dali vědět už ve 43. minutě, kdy se z předbrankového prostoru prosadil bekhendem mezi betony Tomáš Divíšek – 1:2. Srovnáno bylo při porubské početní výhodě, jelikož Martin Matějíček dostal nabito na modrou a dělovkou málem protrhl síť ve Štůralově kleci – 2:2. Pak už ale řádili jen hosté. Do minuty našel Lukáš Žálčík zpoza Dolejšovy branky mezi kruhy Jana Starého, který pod horní tyčku zařídil vítězný gól – 2:3. V 55. minutě už bylo hotovo definitivně. Lukáš Luňák si bez problémů objel porubskou bránu, namazal před brankoviště Tomáši Divíškovi a ten nad vyrážečku zamířil přesně – 2:4. Domácí si vzali ještě v závěru oddechový čas, po němž zkusili hru v šesti, nicméně po další chybě se puku ujal Tomáš Divíšek, který podtrhl výhru svého týmu dokonáním hattricku – 2:5.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Těžko se mi zápas hodnotí, měli jsme jej dobře rozehraný a ztratili jsme jej v poslední třetině, tam nás stálo hodně sil oslabení. Prostějov jsme tím postavili na nohy, dali jim vítr do plachet a závěr rozhodly individuální chyby, kdy jsme několikrát mezi kruhy nepokryli hráče a Prostějov to potrestal. Nepokryli jsme střed hřiště v obranném pásmu a to nás stálo body. Mrzí nás to zejména proto, že jsme půl zápasu neodehráli vůbec špatně, ale v situaci, kdy jste pořád vylučovaní, tak se nedostanete už zpátky do hry, to nás sráží dolů. Kluci si to musí v hlavách srovnat, že musí dohrávat vše do konce, a to je největší problém v této chvíli. Čeká nás zápas pravdy s Kadaní, která jde nahoru, v posledních kolech jsme hráli s týmy z horních příček, kde jsou individuální osobnosti. Musíme se oklepat a připravit na těžký zápas, který nás v sobotu čeká, hlavně musíme z těch ***** pryč.

Jiří Vykoukal (LHK Jestřábi Prostějov): První třetina vypadala z naší strany asi tak, jako bychom snad ani nevěřili, že bychom v sestavě, se kterou jsme do Ostravy přijeli, mohli vůbec vyhrát. Trochu jsme se ale vzpamatovali a od druhé třetiny jsme se zvedli a troufám si říct, že jsme byli i lepší než domácí. Přijeli jsme bez šesti hráčů základní sestavy, takže jsme neskutečně rádi za tři body a klukům nezbývá než poděkovat, že nad Porubou dokázali i v takovém stavu vyhrát.