Obratové čtyři góly obstarali Bořuta s Brodkem i díky technické brance

04.02.2018, Gabriela Juříková

První únorovou neděli vycestovali starší dorostenci na led Šumperka, kde je nečekal lehký zápas. Mladí Draci totiž vyztužili soupisku reprezentanty a zároveň nejproduktivnějšími hráči mladšího dorostu a bylo to malinko znát. Sice se gólově neprosadil ani Mácha ani Kaplan, ale Mrázek si díky nim připsal pár skvělých zákroků. Nicméně se domácí ve dvanácté minutě dostali dvěma góly do vedení, které vzápětí snížil Richard Bořuta a po přestávce dorážkou vyrovnal. Hvězdou třetí třetiny se stal Jiří Brodek, který svým typickým únikem a zakončením dostal Porubu do vedení a při power play kotouč sice do branky nedopravil, ale byl mu uznán technický gól poté, co mu pod nohy padl obránce Moučka. HC RT TORAX Poruba nad Mladými Draky vyhrál 4:2.

Regionální liga staršího dorostu - N16 ne 4.2.11:30
HK Mladí Draci Šumperk
HC RT TORAX Poruba
2:4(2:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Haluza (Moučka, Holub), 12. Čada (Urban) – 13. Bořuta (Pitucha), 24. Bořuta (Häring, Anlauf), 49. Brodek (Kroček), 60. Brodek (technický gól). Rozhodčí: Dufka – Bubela, Takáč. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 59. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
HK Mladí Draci Šumperk: Venouš – Plhal, Haluza, Ott, Holub, Hladiš, Habrman, Štrbík, Moučka – Drlík, Horký, Čada, Kaplan, Šíp, Výkruta, Scheuter, Urban, Blecha, Mácha, Moravec A.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Zajíc, Husák, Pitucha, Becher, Kroček – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Anlauf, Häring, Vojtášek – Dlouhý

Bez Timury, dva góly v porubské síti a snížení, které rozhodčí viděli


Střelecky aktivnějším týmem byl od první minuty HC RT TORAX Poruba a to musel v obraně improvizovat, protože kapitán Timura nemohl kvůli technickým problémům z výstrojí v první třetině vůbec zasáhnout do hry. První velkou šanci měl v šesté minutě Tomáš Vojtášek, když chtěl dokonat porubský tlak a v brankovišti Draků udělal pořádný chaos. Brankář Venouš byl nedobytný i po akci Brodka se Stodůlkou, kdy kotouč vyrazil na poslední chvíli špičkou brusle. Puky začaly do branek padat až od dvanácté minuty, kdy střeleckou listinu zaplnili dvěma zápisy domácí hráči. V přesilovce, při vyloučení Béreše, celkem rychle překonali Šumperští obrannou bariéru Poruby a David Haluza střelou nad ledem otevřel skóre. Uplynulo sedmnáct vteřin a domácí střídačka se radovala z dvoubrankového vedení. Poté, co se Porubským nezdařil útočný výpad, na modrou čáru nahrál Urban Jakubu Čadovi a ten nekompromisně poslal kotouč Mrázkovi nad rameno.
Početné publikum o minutu později vidělo další gólovou radost, ale nikdo netušil, jak se kotouč za Venouše dostal. Richard Bořuta po nahrávce Jakuba Pituchy zamířil do brankoviště a souboj s gólmanem nenápadně vyhrál. Sudí byl blízko a i čároví rozhodčí, stojící na opačné straně pásma, dopomohl k uznání branky – 2:1. Ve zbývajících sedmi minutách se do zápisu připsaly jen tresty za pěstní souboj.


Bořutova vyrovnávací trefa a reprezentanti Mrázka nepřekonali


Do druhé třetiny vlétli Porubští již v plné sestavě, kapitán hostů totiž již svůj tým nemusel povzbuzovat jen ze střídačky. Obě mužstva si vytvářela střelecké šance a tempo hry se drželo na nejvyšších obrátkách. Více práce měl hostující Kryštof Mrázek, ale kvantita se nerovnala kvalitě. Zato porubský tým hledal cesty, jak nejúčelněji dopravit kotouč za Venoušova záda a střelbou dost šetřil. Z jedné povedené akce vytěžil Richard Bořuta druhou trefu utkání, když měl na ledě ještě parťáky z třetí pětky – Häringa s Anlaufem, kteří do šumperské brány bušili, ale až Bořuta dokázal kotouč dostat přes nekryté místo za brankovou čáru. Bylo srovnáno a začínalo se od nuly.
Domácí měli v sestavě elitní pětku mladšího dorostu, kterou tvoří reprezentanti do šestnácti let a hodně trápili porubskou obranu. Mácha s Kaplanem o sobě na ledě ví i poslepu, ale gólově se jim proti Mrázkovi nedařilo prosadit ani v početní výhodě. Třetinu vyhráli hosté 1:0 a po druhé přestávce se dal očekávat boj o každý centimetr ledu.


Brodkův únik a technický gól


Hned v úvodu třetí periody nabídli hosté soupeři přesilovku, jenže žádné drama se nekonalo, byť byl Mrázek odstřelovaným terčem. A stejně jako v druhém dějství, i v této třetině nebyla početnost střel úměrná s dosaženými góly. Porubští se do útočné třetiny celkem snadno dostávali, ale střelecky drželi půst. Hráli po mantinelech a kroužili leckdy kolem branky, než se odhodlali střílet. Až parádní akce, kterou začal nahrávkou na červenou čáru obránce Filip Kroček, skončila pukem za Venoušovými zády. Přesný pas dostal na hokejku Jiří Brodek a zakončil tak, jak je mu vlastní, těsně před gólmanem poslal puk pod horní tyč. Porubští otočili utkání z 2:0 na 2:3, ale body ještě nebyly stoprocentně v kapse.
Do konce základní hrací doby zbývalo jedenáct minut. Ty byly vyhrocené, emotivní a plné osobních soubojů. Domácí byli střelecky stále aktivnějším týmem, ale prostě jim to tam nepadalo. V čase 58:53 si domácí trenéři vzali oddechový čas, a jak se později ukázalo, ani o tom neměli ponětí. Protože po vhazování v jejich útočném pásmu a při hře v šesti hráčích se jim prvotní akce nezdařila a chtěli si vzít „svůj“ oddechový čas. V tu chvíli zjistili, že si jej už vybrali a bylo jim to rozhodčími striktně zdůrazněno. Nic na tom neměnilo, že se opět vhazovalo před Mrázkem a šumperská branka byla bez dozoru. I podruhé se ale hostům povedlo vytěsnit kotouč do středního pásma, kde si jej dojel Jiří Brodek a po několika nezdařených pokusech přes všechny čáry, mohl skórovat do prázdné branky. Jenže mu v tom zabránil obránce Moučka, který porubskému útočníkovi hodil pod nohy nejen hokejku, ale i své tělo a sudí po delších konzultacích a debatách uznal Porubě technický gól. Do konce utkání zbývalo dvacet jedna vteřin, a i když domácí trenér otálel s posláním pětice na led, bylo utkání dohráno ve prospěch HC RT TORAX Poruba s výsledkem 4:2.

Ohlasy k utkání

Radek Kučera (HK MD Šumperk): Celou dobu to bylo vyrovnané utkání a více méně jsme měli puk pod kontrolou. Soupeři stačily k vyrovnání dvě naše individuální chyby, kterými jsme se připravili o vedení a závěr utkání nebudu raději komentovat.

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Přes všechny komplikace, které se nám stavěly do cesty před i v průběhu tohoto utkání, jsme bojovali a věřili v dobrý výsledek. Soupeř nám nedal ani centimetr ledu zadarmo, tak jsem kluky nabádal, aby byli trpěliví a důsledně plnili pokyny. Dobře zachytal i gólman, takže jsem rád, že vezeme ze Šumperku tři body.