Ligoví starší dorostenci si na svém ledě poradili s brněnskou Technikou

02.02.2018, David Kubatík

V patnáctém kole nadstavbové skupiny M Regionální ligy staršího dorostu se Porubáci v roli jasného favorita postavili na domácím ledě brněnské Technice. Dlouho vyrovnané utkání definitivně rozhodl ve čtyřicáté sedmé minutě Michael Vavřík, který dokázal skórovat v oslabení tří proti pěti.

Regionální liga staršího dorostu - N15 pá 2.2.17:00
HC RT TORAX Poruba
Technika Hockey Brno
6:3(1:1, 2:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 10. Bořuta (Béreš), 32. Pliska, 32. Vojtášek (Anlauf), 43. Bukowski (Timura), 47. Vavřík, 59. Brodek - 17. Čiliak, 32. Mach (Malý), 48. Brůžek (Lučivňák). Rozhodčí: Šutara – Novák, Ševčík. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0 . V oslabení: 1:0. Diváci: 20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Plíska, Husák, Pitucha, Zajíc, Kroček – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Anlauf, Häring, Vojtášek
Technika Hockey Brno: Horký (47. Schäffer) – Bajkalov, Kučera, Lučivňák, Čiliak, Hejduk, Šujan – Coufal, Mach, Alešin, Malý F., Malý V., Brůžek, Kunst, Hovorka, Hassani, Čoupek

První třetinu tohoto střetnutí začali lépe domácí. Už na konci první minuty se sám na Michala Horkého hnal Michael Vavřík, který nakonec trefil levou tyč. Následně hráli v rozmezí čtvrté a osmé minuty v rychlém sledu dvě přesilovky v řadě. Za zmínku ale stojí pouze velká šance Jiřího Brodka, který nakonec puk do brněnské svatyně nepropasíroval. Horkému v této situaci notně pomohl obětavým pádem i jeden z obránců. To už ale domácí tým za chvíli mrzet nemuselo. V čase 9:31 poslal Viliam Béreš pěknou přihrávku na levou stranu, odkud se Richard Bořuta prezentoval neméně hezkou střelou nad lapačku brněnského gólman – 1:0! Ve 13. minutě se na druhé straně střelou z levého kruhu prezentoval Ahmad Hassani. Mrázek byl však pozorný. A tak se hosté radovali až o tři minuty později. V čase 16:01 využil Norman Čiliak velkého množství těl před porubskou brankou a střelou po zemi srovnal skóre na 1:1. Poslední akce hodna zaznamenání se udála až v poslední minutě, když domácí Michael Vavřík neprocpal puk za záda ležícího Horkého. První třetina se potom už dohrála v poklidu a na světelných tabulích svítil nerozhodný stav 1:1.

Druhá třetina začala, podobně jako ta první, velkým tlakem domácího celku. Michal Horký musel čelit velikému množství střel. Potom ale hráli Porubané oslabení a obraz hry se zklidnil. Ve třicáté minutě to zkoušel Brodek. Horkého lapačka se ale ukázala být na správném místě. Potom přišla na řadu bláznivá dvaatřicátá minuta, ve které padly hned tři góly! Nejdříve se v čase 31:14 s trochou štěstí prosadil domácí Martin Pliska . Ten nahodil puk za hostující branku, za kterou rutinně vyrazil Michal Horký. Puk se však odrazil o nerovnost na mantinelu a rázem se objevil osamocen před prázdnou brankou. Na to nejlépe zareagoval sám Martin a pohotovou dorážkou poslal svůj tým do vedení – 2:1. Ono vedení však domácím vydrželo pouhých sedmnáct vteřin. Po pravém mantinelu krásně ujel Filip Malý, který zkušeně našel u vzdálenější tyče nepokrytého Davida Macha, pro kterého dopravení puku do odkryté branky nepředstavovalo žádný významnější problém – 2:2. Za dalších devatenáct vteřin už se ale stav na světelných tabulích měnil znovu. A opět to byli domácí, kteří šli do vedení. Jan Anlauf poslal do útoku Tomáše Vojtáška, který z levého kruhu milimetrově trefil pravý růžek brněnské svatyně – 3:2! Poté se hra trošičku uklidnila. Až v minutě třicáté šesté si důležitý zákrok připsal Kryštof Mrázek, který i vleže dokázal zakročit proti Bajkalově pokusu o dorážku. Do konce prostřední části se potom už toho příliš neudálo, a tak oba celky zamířily do svých kabin za stavu 3:2 pro domácí RT TORAX.

Domácí vstoupili do poslední třetiny znovu mnohem aktivněji. A aktivita nesla své ovoce. Už ve čtyřicáté druhé minutě šli hosté do čtyř, když na trestné pykal za držení Malý. Uplynula minuta a devatenáct vteřin a Poruba nabízenou početní výhodu využila. V čase 42:59 totiž vypálil Daniel Timura, Horký jeho střelu betonem vyrazil a o dorážku se postaral Jakub Bukowski 4:2. Šanci na korekci výsledku měli Brňané v čase 46:16, kdy se jim naskytla příležitost přesilovky pěti proti třem. Ta se jim však vůbec nevyvedla podle představ! Michael Vavřík totiž vyhrál buly v obranném pásmu, přesprintoval celé hřiště a celou samostatnou akci zakončil krásnou kličkou a zasunutím puku za brankáře Horkého. Ten už to nevydržel a odjel na střídačku. Jeho místo mezi třemi tyčemi zaujal Petr Schäffer. Dvojnásobná přesilovka hostů ale stále pokračovala. Těsně před jejím koncem, v čase 47:19, vypálil od modré Lučivňák. Jeho střelu ještě Kryštof Mrázek dokázal svým pravým betonem vyrazit, na dorážku Filipa Brůžka už byl ale krátký – 5:3. V padesáté první minutě se proti pravidlům provinil brankář Schäffer, který se dopustil podražení. Místo něj si na lavici hanby šel odpočinout Míša Alešin. V početní výhodě se mohl prosadit Richard Bořuta, kterému však jeden z obránců sebral puk z hokejky ve chvíli, kdy se už chystal doklepnout puk do odkryté branky. V čase 58:27 se už Porubští svého šestého zářezu po zásluze dočkali. Jiří Brodek se ve středním pásmu zmocnil puku, projel až k brance a kličkou zvýšil na konečných 6:3! Závěr se již dohrál bez většího vzrušení.

Svěřenci Karla Suchánka tak potvrdili roli favorita, upevnili si druhé místo v tabulce a stále zůstávají v boji o konečné první místo nadstavbové skupiny M. Na vedoucí Přerov v tuto chvíli ztrácí šest bodů. Už pozítří ale dojde na ledě Mladých Draků ke vzájemnému střetnutí, které možná napoví více.

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Máme za sebou těžké utkání. Soupeři to sedlo dobře. Rozhodl náš gól v oslabení tří proti pěti. Chlapci tomu dali to, co k hokeji patří. Takto by měl hrát starší dorost.

Čeněk Kundela (HC Technika Brno): My jsme teď hráli s dvěma favority. V Přerově jsme prohráli o gól a i tady to bylo dlouhou dobu vyrovnané utkání. Zlomil nás ten pátý gól při přesilovce pět na tři. I když jsme potom dali gól a snížili na rozdíl dvou gólů, už jsme se do hry příliš nedostali. S výkonem jsme ale spokojeni. Vzali jsme tady čtyři kluky z mladšího dorostu. Týmu nemůžu upřít bojovnost a nasazení. Domácí prostě byli o nějaký ten gól lepší.