Kroměříž potrápila starší dorost, Vavřík dokonal obrat ve dvojnásobném oslabení

28.01.2018, René Chyla

Starší dorost po nepovedeném utkání v Přerově přivítal na svém ledě Kroměříž. Papírové předpoklady se nenaplňovaly ani zdaleka, hosté vyučovali produktivitu a ve 23. minutě vedli v Ostravě nečekaně už 3:1. Jakub Bukowski ale zavelel k obratu, který dokonal ve 43. minutě při dvojnásobném oslabení Michael Vavřík. Zazářil také Viliam Béreš, jenž nejprve srovnával a ve třetí třetině přidal i pojistku, díky které nakonec HC RT TORAX bral tři body za vítězství 5:3.

Regionální liga staršího dorostu - N14 ne 28.1.13:30
HC RT TORAX Poruba
HK Kroměříž
5:3(1:2, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 7. Bukowski (Bořuta), 25. Bukowski (Timura, Husák), 37. Béreš (Bukowski), 43. Vavřík, 53. Béreš (Richtár, Timura) – 8. Kaňa (Tkadlec, Pražan), 18. Hubík (Apolenář), 23. Kaňa (Pražan, Babulík). Rozhodčí: Klapetek – Hranoš, Mareček. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 102. Střely na branku: 38:15 (12:5, 13:5, 13:5). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 5:3.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Pliska; Husák, Pitucha; Zajíc, Kroček – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Richtár, Häring, do 20. Vojtášek – od 21. Morávek
HK Kroměříž: Fajgl – Babulík, Tkadlec, Mrázek, Vyoral, Andrýsek – Uhlíř, Kudlička, Hradil, Laciga, Kaňa, Hubík, Pražan, Apolenář, Ševčík

Hvězdy zápasu

Jakub Bukowski (POR) (2+1)
Jakub Apolenář (KRM) (0+1)
Viliam Béreš (POR) (2+0)

Bukowského vedení utopil Kaňa

Utkání začalo z obou stran poměrně vlažně a víceméně se čekalo na první chybu. Ta přišla až v sedmé minutě, kdy Richard Bořuta parádně našel zpoza kroměřížské branky mezi kruhy Jakuba Bukowského, který s pomocí tyče uklidil puk do Fajglovy brány – 1:0. V porubské hale ale bylo bleskově vyrovnáno, jelikož o minutu později vypálil na modré čáře Michal Tkadlec, do jehož rány vložil před brankovištěm ještě hůl Jan Kaňa, který tečoval puk nad Mrázkovu vyrážečku – 1:1.


Hubík dokonal obrat

Porubští ve druhé polovině třetiny dostali výhodu přesilovky, z tlaku ale nevytěžili nic, a tak opět trestala Kroměříž. Jakub Apolenář nahrával k levé Mrázkově tyči, kde už číhal nikým nehlídaný David Hubík, jenž znovu nachytal porubského brankáře nad lapačku – 1:2. Hosté uštědřili v první třetině domácím borcům lekci z produktivity, jelikož z pěti střel vytěžili opravdu maximum.


Kaňa mistr nájezdů, Bukowského klid a palič Stodůlka

Ve 23. minutě šli hosté do trháku. Jan Kaňa dostal na modré čáře ideální nahrávku ze středního pásma a ujížděl sám na Kryštofa Mrázka, kterého překvapil střelou mezi betony – 1:3. Do dvou minut se ale Porubští opět dotáhli na kontakt. Jakub Bukowski byl důrazný v brankovišti, potáhl si Tomáše Fajgla a střelou do prázdné snížil – 2:3. Ve 30. minutě se Jiří Brodek prezentoval parádním sólem tak, jak to umí, a poté z ostrého úhlu naservíroval kotouč Danielu Stodůlkovi, porubský útočník ale puk nezvedl a zasáhl pouze levý Fajglův beton.


Pražan v dorážkách selhal, Béreš vyrovnal trefou pod víko

Za tři minuty jeli Ostravané dokonce tři na jednoho, Jan Richtár ale pouze vyprášil gólmanovu vyrážečku. Porubská střídačka explodovala ve 36. minutě potřetí. Daniel Pražan sice sám před Mrázkem neuspěl, z následného protiútoku poté netrefil ani Viliam Béreš, ovšem za brankou se puku opět zmocnili domácí a Jakub Bukowski našel před brankou Viliama Béreše, který napodruhé nabízenou možností nepohrdl a pod víko vyrovnal – 3:3.


Spasitel Vavřík a Bérešova pojistka

Ostravané si začátek poslední dvacetiminutovky zkomplikovali dvěma fauly a Kroměříž mohla opět odskočit do vedení. Místo toho ale zabojoval u obranné modré Michael Vavřík, který hostujícím bekům vypíchl puk, unikl kroměřížské obraně, zkušeně si položil Tomáše Fajgla a střelou do horní části branky dokonal nemožné, gól ve třech proti pěti – 4:3. Hotovo bylo v 53. minutě. První střelu Viliama Béreše sice ještě hostující brankář vyrazil, na dorážku do prázdné brány už si ale nesáhl – 5:3. S blížícím se závěrem rostly také mírně emoce, z čehož poté pramenila i menší roztržka u hostující brány, v níž si pěstmi vyříkával své Daniel Häring s Adamem Babulíkem.


Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Bylo to velmi těžké utkání, soupeř výborně bruslil, čekal na naše chyby a skvěle bránil. Měli to výborně pokryté, nepouštěli nás do žádných přečíslení, takže výhra se rodila opravdu velmi těžko. V oslabení jsme ale dali důležitou branku na 4:3, která rozhodla. Z naší strany to byl vyloženě pouze boj o tři body, to je jediné, co k tomu mohu říct. Ne že by naši kluci nechtěli, ale soupeř hrál opravdu výborně, což oceňuji.

Zdeněk Bečka (HK Kroměříž): Myslím, že to bylo vyrovnané utkání, my jsme ale na rozdíl od domácích udělali více chyb v závěru a inkasovat ve dvojnásobné přesilovce je něco, co se prostě za žádnou cenu nesmí stávat. Poruba šance využívala, náš tým ne, takže to byla ta hlavní potíž. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, ale favorit svou úlohu zvládl. Ta dvojnásobná přesilovka, v níž jsme inkasovali, byla určitě klíčová a tam se zápas lámal.