Poruba otočila šlágr s Drtiči! Ostravané dominovali v přesilovkách, Janota hrdinou

28.12.2017, René Chyla

Porubští hokejisté se v derniéře roku 2017 zaskvěli parádním výkonem. Ač Flašarovi a Sršňovi žáci nezačali úplně nejlépe a prohrávali 0:2, už na konci první třetiny započal a ve druhé třetině také dokonal velkolepý obrat Marek Haas. Drtiči se ještě zmohli na vyrovnání, nicméně excelentní přesilovky hostů rozhodly o tom, že Poruba porazí Hodonín počtvrté v řadě, tentokrát na jeho ledě 4:3. Rozdílovou trefu má na svědomí porubský dlouhán Michael Janota.

2. liga – skupina Východ - 31.kolo čt 28.12.18:00
SHK Hodonín
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4(2:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Kužílek (Kadlec, Jurča), 12. Charvát (Žabčík, Jurča), 37. Matula (Peš) – 19. Haas (Fojtík, Kaluža), 32. Fojtík (Káňa J.), 33. Haas (Janota, Zdeněk), 53. Janota (Luka, Zdeněk). Rozhodčí: Malota – Maloušek, Novák. Vyloučení: 7:6, navíc Mojžíš (HOD) 10 min. OT. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 911. Střely na branku: 41:32. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
SHK Hodonín: Kotvan – Sedlák, Kužílek, Mojžíš, Haloda M., Žabčík, Hladiš – Charvát, Hložánek, Romančík, Vrána, Venclík, Matějka, Peš, Sajdl, Kuba, Matula, Jurča, Černohous, Kadlec, Vaněk
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Adam, Puškár; Kaluža, Dresler; Hryciow, Janota – Káňa T., Zachar, Ollender – Finsterle, Zdeněk, Luka – Haas, Jaroš, Fojtík – od 27. Káňa J.

Hvězdy zápasu

Marek Haas (POR) (2+0)
Hynek Kůdela (POR) (41 střel, 38 zásahů, 3 góly, 92.68% úspěšnost)
Jan Sedlák (HOD) (0+0)

Laxnost Poruby v první třetině

HC RT TORAX vstoupil do utkání na ledě hodonínských Drtičů laxně, za což byl potrestán již ve třetí minutě, kdy si na pravý kruh sjel Jakub Kužílek, který vymetl vzdálenější horní růžek Kůdelovy branky – 1:0. Zanedlouho nebezpečně tečoval před porubským brankářem Jakub Kadlec, jeho pokus ale skončil mimo. Porubští dostali jako první výhodu přesilovky, v níž pořádně domácí hokejisty točili v jejich třetině, vážnější ohrožení branky z toho ale nebylo. Ve dvanácté minutě vybouchl hodonínský zimák podruhé, když v signalizované výhodě napřáhl u modré čáry Michal Charvát, který propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:0. Porubský gólman neměl ale žádnou šanci na tuto střelu zareagovat, těsně před gólem byl totiž jedním z domácích sražen v brankovišti, gól ale platil.


Blesk Haas a stopka Kůdely

Daniel Vaněk se po chvíli objevil zcela sám před porubskou brankou, nahození z pravé strany ale tečoval vysoko nad břevno. Poruba udeřila až v samém závěru třetiny jako hrom z čistého nebe. Jihomoravané zapomněli v brankovišti na dotírajícího Marka Haase, který si odražený puk stáhl, položil Zdenko Kotvana a poté už zakončoval do prázdné klece – 2:1. Dvanáct vteřin před sirénou mohl vrátit domácím dvoubrankové vedení Jan Sedlák, který mohl využít v přečíslení křížnou nahrávku z levé strany, Hynek Kůdela se ale stačil parádně přesunout.


Bleskový obrat v přesilovkách a spálené šance Vrány se Sedlákem

Ve 23. minutě byla blízko třetímu gólu dvojice Petr Jurča – Michal Kadlec, druhý jmenovaný ale v tutové šanci selhal. Ostravanům vyšly náramně dvě v krátkém sledu po sobě jdoucí přesilovky, v nichž Flašarův sbor utkání otočil. Jan Káňa přihrával Josefu Fojtíkovi, který si zkušeně počkal a poté trefou pod víko vyrovnal – 2:2. Po buly faulovali Drtiči znovu a znovu také Porubští trestali. Marek Haas zkusil štěstí zpoza modré čáry a kotouč následně nešťastně po pár odrazech doputoval za Kotvanova záda – 2:3. I Hodonín ale využil přesilovku, stalo se tak ve 37. minutě. Petr Peš našel mezi kruhy Dominika Matulu, jehož dělovka propadla porubskému brankáři mezi betony – 3:3. Další obrat mohl být na světě, Hynek Kůdela se ale proti samostatným únikům Jakuba Vrány s Janem Sedlákem vyznamenal.


Janota hrdinou

V páté minutě poslední třetiny měli domácí ideální příležitost strhnout vedení na svou stranu, Drtiči ale zkrácenou dvojnásobnou početní převahu nezužitkovali. V oslabení poté zaskočil hodonínské beky David Zachar, který pohotově poslal kotouč mezi kruhy na Marka Haase, ten ale trefil z první jeho připraveného Kotvana. HC RT TORAX se mohl ve čtvrtečním zápase spolehnout na přesilové hry a v 53. minutě využil už třetí. Michael Janota vypálil výstavní bombu od modré čáry a místo u levé tyče našel přesně – 3:4. Porubský obránce se tak nakonec stal hrdinou, na výsledku totiž nic nezměnil ani timeout a následná power-play domácího výběru.


Ostatní zápasy 31. kola

Val. Meziříčívs.Nový Jičín5:4 pr.
Opavavs.Kopřivniceodloženo

Ohlasy k utkání

Roman Čechmánek (SHK Hodonín): Musím smeknout před celým týmem, protože první třetina byla z naší strany excelentní. Byl to opravdu výborný výkon. Je škoda, že jsme před koncem třetiny dostali kontaktní gól do šatny. Myslím si, že i ve zbytku utkání jsme byli lepším týmem. Soupeře jsme jasně přestříleli, měli jsme spoustu šancí. Bohužel se nám to nepodařilo strhnout na naši stranu, ale takový je prostě hokej. I přes porážku chci všechny hráče pochválit a stejně tak bych chtěl poděkovat i fanouškům za perfektní atmosféru a výborné povzbuzování. Jsem rád, že dokážeme hrát takový náročný hokej, jaký jsme předváděli, a myslím si, že neprohrál horší tým, ale ten, který neměl tolik štěstí jako soupeř. Zítra si dáme kratší trénink a hned jdeme na další utkání. Tyto dva zápasy nám už simulují playoff, na které se chceme co nejlépe připravit.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Tento zápas s Hodonínem byl naprosto stejný jako všechny předešlé s tímto soupeřem, jednoznačně remízové utkání. Myslím si, že se zápas musel divákům líbit, protože obě mužstva hrála výtečně. Za tím vítězstvím jsme si šli možná o kapánek více než Hodonín a přiklonilo se k nám také štěstí. Musím rovněž pochválit oba brankáře, protože předvedli výborný výkon. S předvedenou hrou jsme s Tomášem spokojeni, zápas měl určitě prvoligovou kvalitu. Strašně moc jsme v Hodoníně chtěli vyhrát a jsme jen rádi, že jsme navázali na vítězství v Šumperku a v tabulce opět o něco odskočili.

Tabulka po neúplném 31. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 26121:7159
2.Hodonín 27121:8153
3.Šumperk 26118:7746
4.Val. Meziříčí 2692:8740
5.Nový Jičín 2770:9240
6.Kopřivnice 2671:11426
7.Opava 2658:12912