Poruba prohrála podruhé v řadě, v předehrávce podlehla Ďáblům z Nového Jičína

08.12.2017, D. Pavlačka, R. Chyla

Tak to tu ještě nebylo. Porubští hokejisté nezvládli předehrávku 27. kola druhé ligy, v Novém Jičíně neudrželi vedení po trefě Michaela Janoty, Ďáblům nakonec podlehli 1:2 a vůbec poprvé v sezoně prohráli podruhé v řadě. Zápas se ale neobešel bez emocí, jelikož vyšší trest inkasoval po bitce Josef Fojtík. Domácí hokejisté otočili utkání brankou z přesilovky v poslední třetině, na což už Flašarovi svěřenci nedokázali nijak zareagovat.

2. liga – skupina Východ - 27.kolo pá 8.12.18:00
Ďáblové Nový Jičín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:1(0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Tomeček (Palacký, Chvostek), 50. Sonnek (Chvostek, Kocián) – 9. Janota (Finsterle, Ollender). Rozhodčí: Zbořil – Bubela, Holibka. Vyloučení: 5:5, navíc Fojtík (POR) 5 min. + OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 287. Střely na branku: 30:21. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Ďáblové Nový Jičín: Slovák – Adamík, Már, Běhal, Hruška, Tomeček, Janiczek – Palacký, Krupa, Málek, Motloch, Kafka, Chvostek, Gebauer, Kocián, Zedník, Sonnek, Slovák, Uhlár
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Kaluža, Popela, Slavík, Dresler, Janota, Hryciow – Fojtík (od 25. Gelnar), Haas, Ballner – Káňa T., Zdeněk, Luka – Finsterle, Jaroš, Ollender

Hvězdy zápasu

Daniel Chovstek (NJČ) (0+2)
Samuel Ollender (POR) (0+1)
Miroslav Krupa (NJČ) (0+0)

Janotova dorážka a Sonnkův únik

Porubští hokejisté nezačali v Novém Jičíně vůbec špatně, do dobré pozice si sjel už ve druhé minutě Vladimír Luka, jeho ránu ale zastavil Jiří Slovák lapačkou. Zanedlouho to z opačné strany zkusil zase Josef Fojtík, i tentokrát ale domácí gólman svůj tým podržel. Ani domácí výběr nezůstal pozadu, v osmé minutě pálil zprava Lukáš Motloch, jeho ránu i následnou dorážku ale Hynek Kůdela zlikvidoval betonem. Porubští borci otevřeli skóre v čase 8:49, když Michael Janota plácl do odraženého puku a přízemní střelou poslal svůj tým do vedení – 0:1. Za pár minut mohl na druhé straně vyrovnávat Jan Sonnek, v samostatném úniku byl ale stíhán jedním z hostujících beků, a domácí forvard tak nedokázal patřičně zakončit.


Vyrovnání Tomečka, konečná pro Fojtíka či fantóm Kůdela

Ďáblové srovnali krok už po 61 odehraných vteřinách ze druhé třetiny. Jakub Palacký nahodil puk do brankoviště, kde jej ještě dokázal tečovat za Kůdelova záda Jaroslav Tomeček – 1:1. Domácí se nabudili a nebyli blízko od obratu. Ve 25. minutě se v levém rohu kluziště strhla pořádná mela, v níž si to s Jiřím Běhalem vyříkával Josef Fojtík, který také následně inkasoval trest do konce utkání, a před Novým Jičínem tak zívala pětiminutová přesilovka. V ní byl nejblíže gólu Vojtěch Adamík, po jehož ráně se kotouč ocitl před brankovou čárou, Hynek Kůdela ale situaci včas uhasil. O chvíli později zkoušel štěstí z dobré pozice znovu Jaroslav Tomeček, šibenici Kůdelovy branky ale netrefil jen o centimetry. A další tutovku spálil Ďáblové ve 34. minutě, když Dominik Kafka využil zaváhání Marka Kaluži a řítil se sám na Hynka Kůdelu, novojičínský útočník sice kličku udělal, jeho pokus ale fantasticky na poslední chvíli vyrazil porubský gólman betonem.


Přesilovková trefa Sonnka rozhodla

Domácí borci otočili skóre při přesilové hře. Michael Chvostek nahrával před branku Janu Sonnkovi, který střelou nad lapačku nedal porubskému brankáři žádnou šanci – 2:1. Vyrovnání měl za minutu na holi Jiří Zdeněk, který sice novojičínského brankáře už překonal, nicméně puk se nakonec za brankovou čáru nedošoural. O srovnání se následně málem zasloužil Michael Janota, jeho rána však orazítkovala pouze břevno Slovákovy klece. Hotovo mohlo být na začátku 58. minuty, kdy Porubští snažíc se vrhnout všechny síly do útoku, zapomněli na Matěje Málka, jenž ujel porubské obraně, nicméně Hynek Kůdela svůj tým znovu podržel. Hosté zkusili v závěru power-play, nicméně ani tato herní situace k vyrovnání nevedla, což rozhodlo o tom, že Poruba poprvé v sezoně prohraje dvě utkání v řadě.


Ostatní zápasy 27. kola

Opavavs.Hodonínhraje se 9.12.
Šumperkvs.Val. Meziříčíhraje se 9.12.

Ohlasy k utkání

Petr Macháček (Ďáblové Nový Jičín): Neviděli jsme tu Porubu, jakou známe. Ale musím říci, že jsme hráli opravdu výborně, takticky jsme plnili všechny věci. A když řeknu, že jsme měli ve druhé třetině devatenáct střel, soupeř čtyři, ve třetí části taky převaha, takže jsme Porubu dvě třetiny jasně přehráli. A že jsme vyhráli o jednu branku, mohlo to být o víc. Ale já jsem rád za tři body a jsem na kluky pyšný. A pořádně si výhru užijeme.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Odehráli jsme skvělou první třetinu, kdy jsme byli jasně lepším týmem a pak nás naše zbytečná vyloučení poslala bez bodů domů. Fauly, které jsme udělali, byly naprosto zbytečné, které vyplynuly z chyb naší obrany, a Pepův zkrat. Prostě to nešlo. Hráli jsme víc než půl zápasu v oslabení, o gól jsme si koledovali, až nakonec přišel. Neměli jsme už sílu. Navíc na holích byla nervozita, puk nám uskakoval, jedno břevno jsme nastřelili, ale na to se zápas nehraje. Měli jsme celý zápas hrát tak, jak jsme si jej rozehráli a jet domů se třemi body. Po naší blbosti jsme s nulou.


Tabulka po neúplném 27. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 23111:6450
2.Hodonín 2295:6842
3.Šumperk 2294:7237
4.Nový Jičín 2361:7636
5.Val. Meziříčí 2278:6834
6.Kopřivnice 2367:10226
7.Opava 2354:11012