Ďáblové odčarovali kouzlo ostravských gólmanů, Poruba ale před vyprodanou halou neselhala

15.11.2017, René Chyla

Tříhodinové utkání mělo nakonec vítěznou a sladkou tečku. V deváté minutě vedli domácí už 3:0, pak ale přišlo něco nečekaného. Po běžném střetu u mantinelu se odlomil za modrou čárou takový kus ledu, že jej nebylo možné v dohledné době dát do vyhovujícího stavu, a tak se po půlhodinovém čekání všichni přítomní museli přesunout na menší halu. V ní se tak Porubští poprvé od loňského finále ocitli před natřískanou arénou, která nakonec dohnala své miláčky k výhře 6:2.

2. liga – skupina Východ - 20.kolo st 15.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Ďáblové Nový Jičín
6:2(4:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Haas (Popela), 4. Finsterle (Zdeněk, Luka), 9. Zdeněk (Finsterle, Luka), 17. Zachar (Kaluža, Ballner), 21. Luka (Zdeněk), 48. Kaluža (Ballner) – 36. Kafka (Hruška), 40. Hruška (Běhal, Zedník). Rozhodčí: Markovský – Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 629 (vyprodáno). Střely na branku: 28:21. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 6:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Janota, Kaluža, Puškár, Hryciow, Dresler, Popela – Ballner, Zachar, Fojtík – Finsterle, Zdeněk, Luka – Jaroš, Haas, Ollender (od 40. Gelnar)
Ďáblové Nový Jičín: Slovák I – Adamík, Běhal, Hruška, Tomeček, Janiczek, Metelka – Motloch, Kafka, Chvostek, Kratochvíl, Gebauer, Kocián, Bednář, Zedník, Irgl, Sonnek, Slovák II.

Hvězdy zápasu

Jiří Zdeněk (POR) (1+2)
Lukáš Finsterle (POR) (1+1)
Jiří Běhal (NJČ) (0+1)

Famózní start a oddechový čas hostů už ve čtvrté minutě

Porubští hokejisté hodili sobotní nezdar ve Valašském Meziříčí za hlavu a od prvních sekund diktovali tempo hry. A v čase 1:14 už dokonce domácí i vedli. Lukáš Popela vypálil od modré, do trajektorie střely však dokázal ještě mezi kruhy vložit hůl Marek Haas, který usměrnil kotouč mezi Slovákovy betony – 1:0. Za dvě minuty to už bylo o dva góly a ihned po něm si hosté vyžádali oddechový čas. Jiří Slovák vyrazil puk ramenem pouze před sebe a číhající Lukáš Finsterle už měl před odkrytou brankou lehký úkol – 2:0. V páté minutě mohli hosté prohrávat již o tři branky, Marek Haas našel zprava úplně volného Tadeáše Jaroše, který už mířil do odkryté branky, Jiří Slovák ale tentokrát vynikl.


Demolici Nového Jičína sledovala od deváté minuty vyprodaná hala

HC RT TORAX měl další šanci ke skórování hned vzápětí, když mu hlavní sudí nabídl 77 sekund trvající dvojnásobnou přesilovku, tu ale domácí nakonec neproměnili a slavili až krátce po jejím skončení. Lukáš Finsterle nahrával mezi kruhy Jiřímu Zdeňkovi, který nejprve naznačil a poté bekhendem poslal puk ke vzdálenější tyči – 3:0. Třetí gól byl ale na dlouhou dobu posledním, jelikož se vyskytl u mantinelu problém s ledem a zápas byl poprvé v historii během hry přesunut na vedlejší halu. Porubští hokejisté se tak rázem ocitli před narvanou arénou, v níž si museli diváci počkat na další branku až do přesilovky, ve které zkusil štěstí od modré Marek Kaluža, jeho ránu ale dokázal do levého horního růžku tečovat David Zachar – 4:0.


Znovu rychlý nástup, pak zatopení Ďáblů pod kotlem

Všichni diváci se do promrzlé haly nestačili ještě ani vrátit a už Flašarův orchestr znova spustil. Po 36 vteřinách hry ve druhé třetině totiž střílel z pravého kruhu Vladimír Luka, který dělovkou propálil Jiřího Slováka popáté – 5:0. Ve 23. minutě se sám před hostujícím brankářem zjevil Jiří Zdeněk, ani napodruhé však nedokázal kotouč zvednout a překonat levý Slovákův beton. Ostravané následně mírně polevili, čehož se Ďáblové s chutí chytili. Nový Jičín zahrával ve 35. minutě přesilovku, v níž poté nahrával Jakub Hruška Dominiku Kafkovi, jenž se ujal před brankou odraženého kotouče a odčaroval tak kouzlo porubských brankářů proti Novému Jičínu – 5:1. A ani tohle nebylo vše, 46 vteřin před druhou sirénou vystřelil zprava Jakub Hruška, který nekompromisně snížil – 5:2.


Promarněné příležitosti Ballnera s Fojtíkem a Kalužova milimetrová přesnost

Do velké příležitosti se ve třetí tercii dostala nejprve dvojice z první pětky, v níž se do přečíslení dostal Josef Fojtík, který ideálním pasem nahrával před branku naprosto volnému Davidu Ballnerovi, ten však v rozhodující chvíli selhal. Porubští drama ovšem v poslední třetině nedopustili a ve 48. minutě bylo definitivně rozhodnuto. Marek Kaluža se opřel na modré čáře do přihrávky Davida Ballnera a kotouč se zastavil až v levého horním růžku Slovákovy klece – 6:2. V závěru pak hostující obraně ujel ještě ostrostřelec Josef Fojtík, jeho rána do horní části branky však skončila pouze na vyrážečce.


Ostatní zápasy 20. kola

Šumperkvs.Val.Meziříčí4:0
Hodonínvs.Opava5:1

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Začátek se nám opravdu povedl a kluci za něj dostali samozřejmě pochvalu. Přesun do menší haly jsme ještě zvládli, nicméně za stavu 5:0 jsme se již uspokojili, a musel jsem tak zvednout hlas. Nicméně ve třetí třetině jsme už zápas měli opět plně pod kontrolou a s výhrou jsme spokojeni. Trochu jsem se sice toho přesunu bál, ale musím říct, že to kluci zvládli. Od druhé třetiny tam už bylo více vyloučených, takže v téhle pasáži se někteří nedostali vůbec do hry, naštěstí jsme oslabení ale ustáli. Je tam ale šílená zima.

Petr Macháček (Ďáblové Nový Jičín): Utkání bych rozdělil na dvě části. V té první jsme měli až přílišný respekt ze soupeře, ač jsme kluky nabádali, aby se nic takového nestalo. Domácí toho samozřejmě využili a odskočili na 3:0. Pokud ale vezmu zbylých padesát minut, tak ten respekt se vytratil a najednou jsme zlepšili také pohyb i agresivitu a byli jsme Porubě vyrovnaným soupeřem. Opět jsme ale nezachytili úvod, což nás stálo v podstatě celé utkání, domácí totiž mají zkušené hráče, kteří si výsledek již umějí pohlídat. Přesun nám žádný problém nedělal, spíše si myslím, že ta delší pauza nám i pomohla.


Tabulka po 20. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1792:4442
2.Hodonín 1771:5330
3.Šumperk 1763:5528
4.Nový Jičín 1747:5626
5.Val. Meziříčí 1757:5923
6.Kopřivnice 1754:7821
7.Opava 1843:8210