Junioři v infarktovém závěru zdolali ústecký Slovan v nájezdech, druhý bod zajistil Malát

10.03.2017, René Chyla

Utkání obratů. Jinak se ani třetí kolo kvalifikace mezi juniory Poruby a dalekého Ústí nad Labem nedá nazvat. Slovan sice v Ostravě ztrácel již od šesté minuty, díky parádnímu závěru třetiny ale nakonec odcházel do kabin dokonce s dvoubrankovým náskokem. RT TORAX pak zabral, ve druhé třetině vyrovnal a dlouho se zdálo, že utkání dospěje za stavu 3:3 do nájezdů. Hosté ale čtyři minuty před koncem využili přesilovku a byli blízko dobytí porubské tvrze. S tím se ale odmítl smířit Jaromír Široký, který v další nabídnuté početní převaze srovnal a zajistil první bod. Ten druhý pak parádní trefou zařídil David Malát, který s pomocí tyče dokonal druhý obrat v zápase.

Liga juniorů - K2 pá 10.3.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Slovan Ústí nad Labem
5:4sn(1:3, 2:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Gola P. (Hranoš), 27. Gola P. (Kurnik), 38. Štěpán (TS), 59. Široký (Vilček, Dang), rozhodující nájezd Malát – 15. Tomáš (Opočenský), 17. Trmal (Batryn), 19. Tomáš (Trmal, Opočenský), 57. Amirov (Balcar) Rozhodčí: Koziol – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 152. Střely na branku: 41:28 (20:9, 11:7, 10:12). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba: Zavadil – Štěpán, Hranoš, Ščurek, Široký, Slíž, Prokeš – Malát, Gola P., Kurnik – Dang, Franz, Vilček – Veselý O., Bernát, Bialoň
HC Slovan Ústí nad Labem: Kosina – Opočenský, Loukota, Hucek, Moucha, Vytejček, Balcar – Veselý M., Batryn, Trmal, Tomáš, Dörner, Amirov, Magasanik, Zdvořáček, Žďánský

Hvězdy zápasu

Patrik Gola (POR) (2+0)
Jaromír Široký (POR) (1+0)
Jiří Tomáš (UNL) (2+0)

Golovo vedení a výpadek na konci první třetiny

Porubští junioři nastoupili do kvalifikačního utkání proti ústeckému Slovanu pravou nohou a už od šesté minuty se ujali vedení. Hranošovu střelu od modré čáry tečoval před hostujícím gólmanem Patrik Gola, jenž usměrnil puk pod víko – 1:0. Domácí ale hrubě nezvládli závěr třetiny a Ústí nad Labem otočilo stav ještě do první přestávky třemi trefami. Nejprve v patnácté minutě vyslal Jakub Opočenský do úniku Jiřího Tomáše, který tváří v tvář Janu Zavadilovi nezklamal, když bekhendovým blafákem srovnal – 1:1. Za dvě minuty se Slovan mohl radovat podruhé. Ránu Dmytra Batryna tečoval před porubským brankářem Vojtěch Trmal, jenž znovu rozjásal ústeckou střídačku – 1:2. Za minutu mohl odpovědět David Malát, který se pokusil objet hostující klec a zasunout kotouč za přesouvajícího se Martina Kosinu, k vyrovnání však tato šance nakonec nevedla. Na druhé straně tak RT TORAX dostal lekci z produktivity. Vojtěch Trmal nahrával zprava najíždějícímu Jiřímu Tomášovi, jenž poslal puk do pravého horního růžku – 1:3.


Souhra Goly s Kurnikem, držák Zavadil i trestné střílení Štěpána

Ve 24. minutě dostal parádní nahrávku mezi kruhy od Patrika Goly Antonín Kurnik, ten ale v rozhodující moment ústeckou branku přestřelil. Za tři minuty už ale byl RT TORAX na dostřel. Antonín Kurnik našel perfektně Patrika Golu, jenž zamířil do odkryté branky – 2:3. Domácí měli na holi dokonce vyrovnání, v přesilovce ale nejprve selhal Ondřej Veselý a vyrovnat se nepodařilo ani o chvíli později Tomáši Vilčkovi. Ústecký Slovan ale také nezůstal bez šance. Na Zavadilovi si však zuby vylámal nejprve Jakub Loukota a chvíli po něm selhal také Petr Zdvořáček. Tři minuty před druhou pauzou dostal namazáno před brankoviště Jakub Bialoň, porubský útočník ale trestuhodně minul. Za minutu byl však při úniku faulován Matěj Štěpán, a tak hlavní sudí nařídil trestné střílení. V ní si porubský mazák počínal zkušeně a střelou pod vyrážečku nedal Kosinovi žádnou šanci – 3:3. Pár vteřin před koncem mohl ještě otočit Jan Bernát, objetí branky ale účinné nebylo.


Studená sprcha Amirova, Širokého vyrovnání, Dangova minela a Malátova přesná rozhodující střela

RT TORAX byl blízko dalšímu obratu ve 43. minutě, Jakub Bialoň však puk napálil pouze do připraveného ústeckého brankáře. Na druhé straně však postrašil domácí výběr Martin Žďánský, jenž se zjevil naprosto sám před Zavadilem, ani ústecký forvard ale na porubského brankáře nevyzrál. Michael Hranoš pár minut nato pálil od modré, když vtom do střely parádně strčil hůl Patrik Gola, jeho teč však branku nakonec minula. Tři minuty před koncem ale Ústí nad Labem skórovalo z přesilovky a uštědřilo tak Bahníkovu týmu pořádnou ledovou sprchu. Patrik Balcar poslal křižnou přihrávku zleva na Famila Amirova, který měl už do odkryté klece lehký úkol – 3:4. Poruba se ale zvedla a stihla ještě vyrovnat. 101 sekund před koncem se ve zmatku před brankovištěm zorientoval Jaromír Široký, který smazal hostující náskok – 4:4. Vteřinu před koncem mohli ještě Ostravané rozhodnout, Michal Dang ale prázdnou klec nedokázal trefit. V nájezdech sice na Golovu trefu ještě odpověděl Sebastian Dörner, střela o tyč Davida Maláta však připsala druhý bod domácím – 5:4.


Další zápasy kvalifikace

Ústí nad Labemvs.Třebíč1:2 náj.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Byli jsme svědky parádního rychlého zápasu s mnoha obraty. O vedení jsme ještě v první třetině po našich hrubých chybách rychle přišli, nicméně ve druhé třetině jsme se do utkání vrátili a srovnali. V poslední dvacetiminutovce se hrál poněkud hektičtější hokej, kdy jsme opět museli vyrovnávat až v úplném závěru v přesilovce. Co se týče nájezdů, tak naši kluci to zahráli opravdu perfektně. Bylo to sice spíše už o náhodě, ale jsme za dva body velmi rádi, jelikož soupeř hrál výtečně.

Jiří Merta (HC Slovan Ústí nad Labem): Zápas se hrál ve velkém tempu, byl svižný z obou stran a byl hlavně férový s minimem faulů. Remíza tomuto utkání určitě sluší, nicméně mrzí nás ten závěr, kdy jsme ještě dvě minuty před koncem vedli 4:3, pak jsme byli ale možná trochu přísněji vyloučeni a vedení jsme ztratili. Penalty jsou už hop nebo trop, každopádně kluky musím pochválit, protože jsme dorazili s mladým mužstvem, máme plno kluků ze staršího dorostu a na výjimku jsme s sebou vzali jen jednoho hráče. Starší kluky už ani nebereme, protože ti hrají buď první ligu z A-tým, nebo v Děčíně druhou ligu. Kluci ale podali velmi dobrý výkon.

Tabulka po 3. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 210:75
2.Třebíč 25:62
3.Ústí nad Labem 25:72