Mokrý má svůj první shutout! Porubští mladíci pokořili Draky a odpoutali se ode dna tabulky

01.12.2016, Kateřina Juříková

Mladší dorost do bojů o udržení vlétl s dobrým prvním výsledkem. Dva body ukořistil na ledě Přerova, kde sice vyhrál až po nájezdech, ale cenné body si vydobyl. Rozhodující gól dal tehdy František Gajdoš a týž hráč rozhodl i utkání s Šumperkem. Kapitán porubského celku v jednom okamžiku, bez váhání, jednou střelou bez nahrávky spoluhráče dokázal překonat soupeřova strážce. Šumperk v základní části ELIOD Extraligy RT TORAX dvakrát porazil. Jistě muselo být velkým šokem to, že domácí tohoto soupeře v tomto zápase obrali o body. S čistým kontem tak ze své svatyně poprvé v sezóně odjížděl gólman Vojtěch Mokrý.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 20.kolo čt 1.12.18:00
HC RT TORAX Poruba
HK Mladí Draci Šumperk
1:0(0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 55. Gajdoš. Rozhodčí: Holaň – Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 18:25. Průběh utkání: 1:0.
HC RT TORAX Poruba: Mokrý – Havlík, Becher, Fabianczyk, Husák, Krátký, Machů, Gajdoš, Pitucha, Kotásek, Morávek, Stodůlka, Häring, Bořuta, Boniatti
HK Mladí Draci Šumperk: Kašpar – Rutar, Ott, Cekr, Štrbík, Hepnar, Vogel, Horký, Kaplan, Scheuter, Žižlavský, Mácha, Plhal, Urban, Vintr, Moravec

Šumperští Draci vlétli do utkání naplno a domácí jim mnohdy ani nestíhali. Hosté se v první třetině drželi neustále v popředí a pokoušeli se přelstít nejen obranu, ale i porubského strážce Mokrého. Poruba vytvářela vhodné podmínky pro to, aby mohli hosté skórovat, jenomže Šumperk nedokázal využít chyb v domácí obraně, ani nabídnutých přesilovek. V závěru třetiny vystrkoval růžky i porubský tým, ale Kašpara střely spíš míjely.

Ani druhá část nepřinesla kýžené ovoce v podobě branek. Oba týmy se do útoku několikrát dostaly, ale ne vždy se podařilo postavit se před brankáře a clonit při střelbě. Hrálo se převážně okolo mantinelů, ve středním pásmu a na gólmany se střílelo z po vzdálí. Mokrý ani Kašpar se tak nedostávali příliš do kontaktu s pukem, a pokud se to přece jen podařilo, tak se jednalo o střely velice slabé. Druhá třetina, stejně jako ta první, byla spíše přetahovanou o kotouč.

Nervy drásající poslední třetina zřejmě přivedla do varu nejen trenéry, kteří po svých svěřencích vyžadovali výkon, ale i diváky v hledišti. Akce nepřinášely reakce dost dlouhou dobu. V prvních čtyřiceti minutách zcela vůbec, ale vše se změnilo v 55. minutě. Blížil se již konec celého utkání a už se zdálo, že se bude prodlužovat, když gólové trápení ukončila povedená střela Františka Gajdoše, který poslal kotouč k vzdálenější tyči a překvapil tím nejen sebe, ale i gólmana Kašpara. Dalších nervy drásajících pět minut pořádně rozbušilo nejedno hokejové srdce. V závěru utkání se domácí poslali po zbytečném faulu do čtyř a hosté si na chvíli zahráli i power-play. Přesto všechno se ale Porubě podařilo uhlídat konto svého gólmana čisté a HC RT TORAX se tak radoval z plných tří bodů.

A jelikož Olomouc prohrála i druhé utkání nadstavby, vyměnila si s Porubou tabulkové postavení. Svěřenci trenéra Leksovského se ziskem pěti bodů odpoutali ode dna tabulky a jsou o bod na předposlední příčce.