Výsledkové překvapení kola! Přerov dal šest gólů, přesto odjel z Poruby poražen

12.11.2016, Gabriela Juříková

Základní část ELIOD Extraligy mladšího dorostu spěje pomalu ke konci a jen na výjimky je zřejmé, jakou skupinu si týmy v následujícím průběhu soutěže zahrají. V sobotním odpoledni 12. listopadu se v porubské RT TORAX ARENĚ odehrálo utkání posledního týmu tabulky s týmem na páté pozici. Dle papírových propozic se tedy dal očekávat hladký průběh zápasu, jenže Porubští mají v posledních kolech vzestupnou výkonnost, byť to ziskem bodů ztvrdili jen na ledě Vítkovic. V zápase se Zubry byl bezbrankový stav do 29. minuty a od toho času se začaly na ledě dít věci nevídané. K nepříjemným osobním střetům z první třetiny se přidaly vlastní góly Přerova, dvě neuznané branky Přerova, samostatné úniky i gól v oslabení. V závěru základní hrací doby si hostující tým vybral oddechový čas, následně si zahrál bez brankáře, aby odvrátil překvapení kola. Přesto Poruba nad Zubry vyhrála. Dva góly si připsal Richard Bořuta a jeden vsítil Wiktor Bochnak.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 16.kolo so 12.11.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC ZUBR Přerov
3:2(0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 29. Bochnak, 41. Bořuta, 48. Bořuta (Stodůlka) – 30. Ministr (Raška), 58. Tarnoczy (Barveníček). Rozhodčí: Krenželok D. – Stonavský, Tkáč. Vyloučení: 5:5, navíc Krupoa (PRE) 10 minut OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 106. Střely na branku: 24:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
HC RT TORAX Poruba: Mokrý – Machů, Pitucha, Becher, Husák, Havlík – Kotásek, Bořuta, Stodůlka – Morávek, Häring, Bochnak W. – Foldyna, Krátký, Boniatti
HC ZUBR Přerov: Postava – Šabršula, Kopeček, Raška, Vohrabal, Svozil, Hlaváč, Zeman, Gréč – Ministr, Krupa, Šimanský, Indrák, Barveníček, Dvořáček, Hanák, Tarnoczy, Štědrý

V první dvacetiminutovce góly vidět nebyly. Brankáři si sice nějaké střely na své účty zapsali, jenže se nedaly označit za nebezpečné, překvapivé nebo jedovaté. Diváci byli svědky spíš osobních soubojů a potyček. Dvakrát byla hra přerušena z důvodu možného zranění. Poprvé hráč Přerova chtěl bránit pádem pod nohy a měl štěstí, že mu protihráč nepořezal ruku nožem brusle. Po druhé se ocitl v nehokejové poloze porubský hráč díky útoku na oblast hlavy a krku, za což byl udělen jen menší trest a deset osobních minut. Jak už bylo zmíněno výše, góly v první třetině nepadly, takže přesilová hra proměněna nebyla.

Ani Zubrům se nezdařilo využít početní výhodu, která jim byla nabídnuta v začátku druhé třetiny. Ve čtvrté minutě se puk poprvé dostal za brankovou čáru, jenže gól sudí Krenželok neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Vše se seběhlo tak, že brankář Mokrý kotouč na ledě přikryl lapačkou a než sudí přerušil hru, soupeřovi útočníci doráželi a obránci Poruby chránili svého maskovaného muže. Takže vznikla nad Mokrým hromada těl, z níž puk propadl za brankovou čáru. Radost Zubrům překazilo rozpažení rozhodčího.
Nula na světelné tabuli zmizela nejdříve Porubě. Vše se zrodilo po ubráněném tlaku Přerova. Wiktor Bochnak se dostal až před Postavu, jenže než zakončil, byl stažen na led, ale i přes tento nezvyklý pohyb se snažil dostat kotouč za již klečícího gólmana. Puk se sice dostal do brankového prostoru, ale zdálo se, že nepřejde přes čáru. Do jeho letu však vložil hůl přijíždějící obránce Hlaváč a srazil jej za brankovou čáru.

Jenže z vedení se RT TORAX Poruba dlouho neradoval. Odpověď přišla za 21 sekund. Porubští dál útočili, jenže zapomněli na zadní vrátka. Daniel Ministr se šikovně schoval u střídačky za záda porubské obrany a když byl na kotouči obránce Raška, nabídl se mu na přesnou nahrávku na střed hřiště. Ministr se pak v souboji s klečícím gólmanem Mokrým nemýlil. Trefil prostor mezi vyrážečkou a betonem. Přerov v dalším sledu událostí měl celkem čtyři minuty početní výhodu, jenže skvěle chytajícího Mokrého nepřekonali. Stav zápasu se neměnil ani po nařízeném trestném střílení, kdy byl faulován Alex Kotásek. Gólman Postava vypíchl porubskému útočníkovi puk v pravou chvíli.

Vstup do třetí části základní hrací doby měli více než úspěšný domácí borci. Poté, co se ubránili prvotnímu tlaku, dostali se podivnými nahrávkami do útočné třetiny a posledním, kdo se puku dotkl, byl Richard Bořuta, kterého střelu zachytil Postava mezi betony. Zároveň se střelou mu přes brankoviště přejel obránce a jemně do kotouče strčil, čímž jej dopravil za gólmanova záda. Druhá vlastní branka Přerova. Dvořáček měl vzápětí na holi vyrovnání, ale proti byl Becher, který zasáhl do střely. Při dalším útoku se domácí osvobodili vyhozením kotouče po mantinelu, tedy po jeho hraně. Ten se dostal na led až ve středním pásmu a namířil si to do třetiny Přerova. Tam jej dojel Richard Bořuta a rovnou si to namířil k bráně. Pohybem si položil Postavu na led a pak zakončil do odkryté brány.

Po minutě, kdy hráli Zubři přesilovku, se radovali z dosaženého gólu. Podruhé v utkání jim však nebyl uznán pro postavení v brankovišti. Co na tom, že byl přerovský útočník na Mokrého možná natlačen, zasáhnout do dorážky měl prostě znemožněno. Emoce plály nejen na ledě, ale také na tribunách. Domácí i tento tlak ustáli a dál si hráli svou hru, na kterou nedokázali Zubři najít recept. V začátku 58. minuty se šestnáct sekund bránili ve třech, a když hráli běžnou početní nevýhodu, získali kotouč do své moci a zúročili svou papírovou favorizovanost. Patrik Tarnoczy využil nepozornosti porubské obrany a ujel směr Mokrého brána. Souboj s porubským gólmanem vyhrál střelou na lapačku a snížil porubské vedení na 3:2. A na drama bylo zaděláno!

V poslední minutě, kdy získal Přerov pásmo, si vzal trenér Neuman oddechový čas a při vyhraném buly v útočné třetině odvolal brankáře. Poslední sekundy základní hrací doby byly jistě nervy drásající pro porubskou střídačku. Jednobrankový náskok ale ubránili obětavými zákroky, kdy i vleže vyhazovali kotouče nebo se stavěli do střel.
Přerov v zápase vsítil šest gólů (dva vlastní, dva neuznané) a přesto si z Poruby, z ledu posledního týmu tabulky, který za patnáct kol nasbíral pouhých pět bodů, výhru neodvezl. Pro domácí skvadru je zisk tří bodů velmi cenným počinem. Hráči dokázali sami sobě, že umí hrát i se silným soupeřem, a že umí vnutit svůj styl hry.

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Historie se neptá, jak jsme tři body uhráli. Ale je to pro nás moc dobře, že jsme je získali. Po těch posledních zápasech jsme na tom byli výsledkově špatně. Ať to bylo domácí utkání s Třincem, kdy jsme zpočátku vedli, potom jsme prohráli v Olomouci, pak jsme udolali body ve Vítkovicích, ale v Šumperku jsme opět prohráli…
Výkony jsou, ale nedaří se nám dávat branky, tím i vítězit. Dnes jsme rádi, že se to nějakým způsobem povedlo, ač to nebyly žádné krasavice, že by ty góly byly po nějaké kombinaci. Prostě spadlo to tam, rozhodčí to uznal a jak se to tam dostalo, to nám je celkem jedno. My potřebujeme body jako sůl. Chybí nám závěrečné zakončení, ovšem za dnešní výkon kluky chválím.

Pavel Neuman (HC Zubr Přerov): Utkání se hodnotí velmi těžko, poněvadž jsme zápas nezvládli výsledkově. Nechceme se na to vymlouvat, ale někteří hráči nastoupili se zraněním. Je to škoda, že jsme v začátku třetí třetiny dostali nešťastný gól a potom ještě jeden z protiútoku. Bohužel jsme už na to nedokázali odpovědět.