Sysalova formace poslala Opavu do kolen, Ballner se zaskvěl hattrickem!

21.02.2016, René Chyla

Porubská juniorka hodlala v nedělním domácím zápase odčinit prohru z Polárky. Domácí sice rychle vedli, Opavští ale rychle srovnali při vlastním oslabení a navíc neproměnili trestné střílení. Pětigólová smršť v první třetině tak napovídala, že čtvrtý vzájemný duel s Opavou bude dramatický až do konce. Opak byl ale pravdou, jelikož okleštěné sestavě hostujícího mužstva docházely pomalu ale jistě síly. RT TORAX si tak otevřel střelnici, lví podíl na vysoké výhře měla zejména sehraná útočná formace z porubského A-týmu. David Ballner tak díky třem přesným nahrávkám Davida Sysaly zkompletoval hattrick. Juniorka minimálně na pár hodin znovu vede tabulku a bude netrpělivě vyhlížet výsledek z Hodonína.

Liga juniorů - 30.kolo ne 21.2.13:30
HC RT TORAX Poruba
Hokejový klub Opava
8:2(3:2, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Stupka (Mládek), 10. Ballner (Kropka, Sysala), 13. Ballner (Sysala, Moravčík), 28. Mládek (Šustala), 38. Smrčka (Gola R., Kurnik), 51. Kurnik (Csabala, Smrčka), 51. Ballner (Sysala, Moravčík), 55. Stupka (Gola P., Mládek) – 10. Slavík (Cygal, Dreljuš), 19. Hlista. Rozhodčí: Kubičík – Adamec, Hanzlík. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 98. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 8:2.
HC RT TORAX Poruba: Sroka – Štěpán, Široký, Kropka, Jendruš – Gola P., Gola R., Moravčík, Šustala, Mládek, Smrčka, Csabala, Kurnik, Sysala, Ballner
Hokejový klub Opava: Drnda – Kažimír, Hon, Slavík, Horák – Rubý, Krupa, Hlista, Dreljuš, Cygal, Blaževič, Klapetek, Rousek

Opava měla raketový vstup do utkání. Už po 51 vteřinách hry se mohla dostat do vedení, když Daniel Slavík našel před brankovištěm osamoceného Jana Hlistu. Ten ale ztroskotal na porubském Srokovi. V páté minutě se ale radovali Porubští. Jonáš Mládek našel před brankou Matouše Stupku, který tvrdou ranou prostřelil Drndu mezi betony – 1:0.

Hosté pak srovnali ve svém vlastním oslabení. Střelu Jana Cygala sice ještě Sroka vyrazil, na dorážku Daniela Slavíka však byl již krátký – 1:1. Opava mohla v témže oslabení také stav utkání otočit. Tomáš Rousek ale z nařízeného trestného střílení trefil jen tyč. Stejná herní situace ale nakonec byla také využita.

Adam Kropka přihrával Davidu Ballnerovi, po jehož střele se kotouč ocitl za Drndovými zády, porubský útočník jej však musel ještě z prostoru brankoviště doklepnout do sítě – 2:1. Za dvě minuty už to bylo o dvě branky. David Sysala našel před brankou najíždějícího Davida Ballnera, jenž zamířil přesně pod víko – 3:1. Bývalý Slezan dokázal ale ještě do první pauzy korigovat. Jan Hlista vystihl špatnou rozehrávku domácích a pelášil sám na porubského gólmana, kterého dokázal bekhendem přelstít střelou pod břevno – 3:2.

Obrovskou možnost vrátit patřičný klid na domácí stranu mohl Marek Smrčka, ten ale v početní převaze trefil jen levou tyč. RT TORAX tak navýšil své vedení ve 28. minutě. Radim Šustala naservíroval kotouč Jonáši Mládkovi, který střelou zápěstím do levého horního růžku z hranice levého kruhu nedal Drndovi žádnou šanci – 4:2. V čase 37:44 skórovali Ostravané popáté a halou se nesla tradiční "pátá".

Robin Gola si najel mezi kruhy, odkud na své pravé straně zahlédl Marka Smrčku, jenž neměl problém zamířit pod přesouvajícího se opavského gólmana – 5:2. Od hostů se ale odvrátilo i potřebné štěstíčko. Petr Krupa našel perfektně před brankovištěm osamoceného Jana Hlistu, který znovu zamířil do tyče. 51. minuta se změnila pro Opavu v minutu hrůzy. Nejprve po nahrávce Dominika Csabaly zamířil mezi gólmanovy betony Antonín Kurnik – 6:2.

O 34 vteřin později zase David Sysala přenechal puk Davidu Ballnerovi, jenž si zkušeně položil opavského brankáře, zakončil pohodlně do odkryté branky a zkompletoval tak hattrick – 7:2. Pět minut před závěrečnou sirénou poslal Patrik Gola puk přesně na hůl Matouše Stupky, který z předbrankového prostoru neměl problém uklidit kotouč pod horní tyčku – 8:2.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Připravovali jsme se na to, že přijede opravdu kvalitní soupeř. První třetina tomu také odpovídala, hrálo se celou dobu nahoru dolů. Vzhledem k tomu, že Opava přijela v okleštěné sestavě, tak postupně šlo vidět, že jim ubývají síly. My jsme navíc byli posíleni o dva hráče z A-týmu, od poloviny zápasu jsme je začali přehrávat a dle mého názoru jsme zaslouženě zvítězili.

Petr Beránek (Hokejový klub Opava): Vzhledem k tomu, že jsme nepřijeli v plné sestavě, tak jsme v ní museli trochu kombinovat. Některé útočníky jsme dokonce museli nasadit do obrany a nějak to poskládat. Do poloviny zápasu si ale myslím, že předvedená hra vypadala opravdu velmi dobře, prakticky nám stačilo, abychom využili nějaké šance. Nedali jsme například trestné střílení, vícekrát jsme nastřelili i tyčku, takže kdybychom alespoň něco proměnili, ten zápas mohl vypadat úplně jinak. Po polovině utkání už se ale projevila větší sehranost domácího celku. I když výsledek je docela hrozivý, tak si na druhou stranu myslím, že konečný stav je vzhledem k našemu dobrému výkonu opravdu nespravedlivý. Soupeři samozřejmě gratuluji k vítězství.