Vítězná vlna juniorky skončila, Mládek zachránil z Polárky alespoň bod

20.02.2016, René Chyla

Porubská juniorka neměla v posledních jedenácti zápasech téměř žádnou konkurenci a navíc si s Frýdkem-Místkem letos už třikrát poradila, přičemž dvakrát vyprovodila svého soka hned dvouciferným výsledkem. V Polárce se však Ostravanům postavil naprosto jiný tým, než na který byli letos zvyklí. Porubští museli celý zápas dotahovat a dlouho to vypadalo, že junioři poprvé od poloviny prosince odejdou z ledu se svěšenými hlavami. Po vyhroceném závěru musel navíc RT TORAX dohrávat v oslabení a šance na vyrovnání se tak podstatně zmenšily. Hrdinou se ale 57 sekund před koncem stal při závěrečné power-play Jonáš Mládek, který propálil Hlaváče v domácí kleci. V nájezdech ale triumfovali domácí a ostravská juniorka tak po prohře opouští první místo v tabulce.

Liga juniorů - 29.kolo pá 19.2.19:15
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba
3:2sn(1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Rykala (Palacký), 47. Palacký (Škubala, Rykala) a rozh. náj. Palacký – 27. Stupka (Mládek, Štěpán), 60. Mládek (Pěnčík, Moravčík). Rozhodčí: Libiger – Bojda, Mikler. Vyloučení: 7:10, navíc Gola R. 5 min. + OK, Jendruš 10 min. OT a Hranoš 10 min. OT (všichni POR). Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 85. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC Frýdek-Místek: Hlaváč – Bartoň, Skalický, Mičulka, Csapai, Nikl – Dubčák, Ondráček, Daron, Heralt, Rykala, Palacký, Brél, Škubala
HC RT TORAX Poruba: Šrámek – Štěpán, Ščurek, Široký, Kropka, Vilček, Hranoš, Jendruš – Gola P., Gola R., Sysala, Moravčík, Stupka, Pěnčík, Mládek, Smrčka, Csabala, Kurnik

Porubská juniorka přijela na led Frýdku-Místku hájit své první místo v tabulce, aby mohla začít první kolo play-off na domácí půdě. Úvod zápasu byl díky častým vyloučením rozkouskovaný, žádný z týmů se ale ve své početní převaze nedokázal prosadit. Otevřít skóre se povedlo až ve 14. minutě domácímu Kryštofu Rykalovi, který zužitkoval přesnou nahrávku Jakuba Palackého a prostřelil Richarda Šrámka, jenž se mezi třemi tyčemi porubské juniorky představil po necelých dvou měsících – 1:0. Domácí hokejisté tak odcházeli do šaten po první třetině o něco spokojenější, jelikož RT TORAX odpovědět nedokázal.

Sladká odměna přišla až v sedmé minutě druhé dvacetiminutovky. Jonáš Mládek našel přesně Matouše Stupku, který pohotovou střelou vyrovnal – 1:1. Hosté se snažili o zvrat, ale stále nemohli na precizního Jana Hlaváče, jehož výkon podporovala také domácí obrana, najít recept, a tak byl zápas na ledě frýdecké Polárky i po dvou třetinách stále otevřený.

Frýdek-Místek nadále vyčkával a po chybě porubské defenzívy ve 47. minutě znovu po souhře Rykalovy formace vedl. David Škubala přihrával Jakubu Palackému, který se razantní střelou nemýlil a přiblížil překvapení 29. kola – 2:1. Emoce narůstaly a posledních deset minut se hlavní rozhodčí při udělování trestů pořádně zapotil. V 51. minutě musel předčasně do kabiny Jakub Jendruš, kterého o chvíli později následoval také Robin Gola. Domácí mohli definitivně rozhodnout v nabídnuté pětiminutové přesilovce, hlavní lodivod Ostravanů ale sáhl k odvolání Šrámka a celá Polárka tak sledovala obrovské snažení a touhu porubského mužstva za vyrovnáním.

To nakonec přineslo kýžené ovoce, když 57 sekund před koncem propálil při power-play Hlaváče Jonáš Mládek, který se tak stal porubským hrdinou – 2:2. Michael Hranoš ale stejně jako jeho spoluhráči v závěru neudržel nervy na uzdě a musel se z ledu poroučet půl minuty před závěrečnou sirénou. Domácí ale následnou přesilovku nevyužili, a tak musely utkání rozseknout až samostatné nájezdy. Ty rozhodla nakonec až šestá série, v nichž uspěl Jakub Palacký a juniorka z Polárky si tak připsala skalp dalšího favorita – 3:2.