Famózní vstup do play-off! Poruba smetla Hodonín, Červenka se blýskl hattrickem

27.02.2015, René Chyla, Adam Bagar

Porubští hokejisté znovu po roce vyzvali ve čtvrtfinále play-off nepříjemný Hodonín, který však na letošní úvodní vyřazovací bitvu nebude vzpomínat v dobrém. RT TORAX měl od začátku zápas pevně ve svých rukou, postupně navyšoval skóre a z Drtičů, jak si hráči z jihu Moravy říkají, udělal neškodné výletníky. Ve druhém dějství se mač, v němž porubští hokejisté využili hned tři přesilové hry, proměnil v exhibici. Natěšení domácí příznivci opakovaně žádali desítku, které se však nakonec nedočkali. Brankostroj jednoho z favoritů vyřazovacích bojů se zastavil na čísle osm. Hattrickem se blýskl Adam Červenka, čisté konto pak zapsal výborně chytající brankář Radek Tihlář. Lepší vstup si zkrátka RT TORAX ani nemohl přát, Hodonín smetl vysoko 8:0!

2. liga - skupina Východ - ČF1 pá 27.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
8:0(2:0, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Červenka (Vaněk), 17. Seidler (Krayzel), 22. Červenka (Pavlačka, Vajda), 27. Buček (Krayzel), 28. Zachar (Chaloupka, Sedlář), 30. Zachar (Ovšák), 31. Červenka (Puškár), 51. Seidler (Vajda). Rozhodčí: Fiala – Bojda, Mikler. Vyloučení: 5:9, navíc Peš (HOD) 10 min. OT + OK. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 721. Průběh utkání: 8:0. Stav série: 1:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Vajda, Puškár, Javín, Buček, Ovšák – Pavlačka, Červenka, Kilnar, Seidler, Mihal, Zachar, Sedlář, Vrána, Vaněk, Krayzel, Chaloupka.
SHK Hodonín: Rozum (27. – 31. Kotvan) – Dufek, Pokorný, Škápik, Nedvěd, Grman, Sedlák, Polesný – Venclík, Černohous, Kučera, Tomi, Smetana, Peš, Kuba, Sajdl, Jurásek, Charvát, Mika.

Úvodní zápas čtvrtfinálové série začal nad očekávání ve velkém tempu. Už v první minutě zazvonila po střele Aleše Kilnara za Rozumem branková konstrukce. Následující minuty znamenaly už ale opatrný hokej, jelikož ani jeden z týmů nechtěl jako první chybovat a pustit tak soupeře do vedení. Otevřít skóre sice mohl Luděk Krayzel a krátce po něm i Milan Ovšák, ani jeden ale Kevina Rozuma v hostující brance nedokázal překonat. Do protiútoku se tak dostal obávaný střelec Zdeněk Jurásek, jenž nakonec zvolil střelu od modré a Radek Tihlář tak neměl s jeho pokusem žádné vážnější problémy. Před Tihlářem zahrozil také Vít Mika, jeho střelecký pokus však jen těsně minul pravou tyčku porubské branky. Na druhé straně tak udeřili domácí.

Hned po buly před porubským gólmanem vyrazil do útoku Rostislav Vaněk, který nahrál ještě lépe postavenému Adamu Červenkovi, který dokázal překonat Kevina Rozuma střelou mezi betony – 1:0. Hodonín mohl vyrovnat hned o minutu později v nabídnuté přesilové hře, tu však Drtiči nezužitkovali a skóre tak zůstalo nezměněné. Krátce po jejím skončení to ale v domácím hledišti jen zahučelo, jelikož Martin Dufek nastřelil od modré tyč. RT TORAX dostal v 16. minutě možnost navýšit své vedení ve dvojnásobné přesilovce, jež mohla trvat až dvě minuty. Už po necelé odehrané první minutě však zhasla světla v hale podruhé. Luděk Krayzel našel na protější straně kluziště osamoceného Petra Seidlera, který se trefil pohotovou střelou přesně k levé tyči – 2:0.

Poruba do druhé periody vystoupila fantasticky. Marek Pavlačka se štěstím zpracoval před Rozumem, uviděl kousek od sebe na pravém kruhu naprosto volného Adama Červenku, který poslal puk do odkryté klece – 3:0. O minutu později mohl zvyšovat Aleš Kilnar, v rozhodující chvíli mu ale před brankářem sjel kotouč z čepele. V 27. minutě se s góly roztrhl pytel. Martin Buček nejprve fantasticky zastavil kotouč na modré čáře, poté se ještě dokázal postavit na brusle a vypálit. Jeho střela zamířila přesně do levé tyče, od které se puk odrazil do sítě – 4:0.

Tato inkasovaná branka se stala osudným pro Kevina Rozuma, který se musel ze své svatyně poroučet. Zdenko Kotvan se ještě ani neohřál a už lovil kotouč ze své sítě. Jan Chaloupka našel na pravém kruhu volného Davida Zachara, který se trefil přesně pod víko – 5:0. To se psala osmadvacátá minuta. Za dvě minuty už se stav na světelné tabuli změnil znovu. Milan Ovšák našel rozjetého Davida Zachara, jenž ujel hodonínské obraně a střelou k levé tyčce přidal šestý gól utkání – 6:0.

Přesně za minutu ale bylo vše opět jinak. Jan Puškár našel na levém kruhu Adama Červenku, který nastřelil Kotvana do zad a kotouč poté zapadl až za brankovou čáru. Porubský útočník tak zkompletoval hattrick – 7:0. Po sedmé inkasované brance se vrátil mezi tři tyče opět Kevin Rozum. RT TORAX poté výrazně polevil, a tak se i Drtiči dostali do svého útočného pásma. Před porubským gólmanem doráželi a tečovali střely Charvát, Mika i Michal Kuba, ani jeden ale Radka Tihláře nepřekonal.

Začátek závěrečné třetiny patřil alespoň na chvíli Hodonínským. Nejprve tečoval před domácím gólmanem lídr kanadského bodování Hodonína Zdeněk Jurásek, o chvíli později doklepával do prázdné brány Petr Peš, gólu ale zabránil výborný zákrok Radka Tihláře, jenž zasáhnul betonem. O chvíli později se ocitl ve stejné pozici Zdeněk Kučera, i tento pokus ale ostravský brankář úžasně zastavil. Krátce po polovině poslední periody slavila domácí střídačka opět. Petr Seidler se prosadil po krásné individuální akci. Porubský útočník si vyjel od levého mantinelu do ideální střelecké pozice mezi kruhy, odkud zamířil přesně pod víko – 8:0.

Pět minut před koncem opět čaroval Radek Tihlář. Hodonínští se dostali do přečíslení a Radoslav Smetana nahrával lépe postavenému Zdeňku Kučerovi, jenž mohl zakončovat do prázdné brány, ale gólman Poruby se stačil výborně přesunout a šanci zneškodnit. Dvacet vteřin poté byl faulován při úniku tentýž útočník hostí a hlavní sudí Fiala zkřížil ruce nad hlavou. Hodonínský útočník ale své trestné střílení nevyřešil příliš dobře a vystřelil pouze do Tihlářovy výstroje.

Radek Tihlář tak i díky tomuto zákroku vychytal své první čisté konto v sezóně a Poruba si připisuje první bod ve čtvrtfinálové sérii. Další zápas sehraje RT TORAX již v neděli 1. března od 17 hodin na ledě Hodonína, kde bude usilovat o mečbol.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme potvrdili výhodu domácího prostředí. Nemá moc smysl dělat z vítězství nějakou vědu, protože se hraje na tři výhry. Hodonín je velmi zkušené mužstvo a víme z loňské sezony, že se u nich hraje velmi těžce. Nemůžeme létat v oblacích, v Hodoníně nás čeká těžký zápas.

Lubomír Oslizlo (SHK Hodonín): Play-off pro nás začalo neslavně, Poruba hrála velmi dobře. V prvních dvou třetinách jsme měli hodně vyloučených, nebyli jsme tak důrazní, čehož soupeř využil, udělal si náskok a zaslouženě vyhrál. Nechci se na nic vymlouvat, soupeř byl jednoznačně lepším týmem.