Šestá výhra v řadě! Poruba v nádherném derby přetlačila Frýdek-Místek

10.01.2015, Adam Bagar

Už podruhé v novém roce se porubští hokejisté představili svým fanouškům, kteří na tradiční derby s Frýdkem-Místkem přišli v hojném počtu. A své návštěvy rozhodně nelitovali. Sledovali totiž dech beroucí bitvu, která se od úvodních minut hrála ve strhujícím tempu. RT TORAX sice brzy prohrával, ale v brankové přetahované měl nakonec navrch, k čemuž mu pomohly i dvě využité přesilové hry a proměněné trestné střílení v podání veterána Luďka Krayzela, který zapsal čtyři body za dva góly a dvě nahrávky. Porubští hokejisté v nadprůměrném druholigovém střetnutí nakonec porazili tradičně houževnatý Frýdek-Místek 6:3, když se třikrát prosadili v závěrečné třetině, a zaznamenali už šestou výhru v řadě!

2. liga - skupina Východ - 31.kolo so 10.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
6:3(2:2, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Červenka (Krayzel, Ovšák), 14. Krayzel z trest. střílení, 21. Vaněk (Ovšák, Krayzel), 42. Vrána (Buček, Javín), 54. Krayzel (Ovšák, Červenka), 60. Vrána (Buček, Krayzel) – 1. Sluštík (Kubáň, Samiec), 16. Gogolka (Prokop, Minařík), 30. Krutil (Samiec, Stránský). Rozhodčí: Kika – Matěj, Vožda. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 784. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Vrba – Peslar, Vajda, Ovšák, Slavík, Javín, Buček, Baca – Mihal, Červenka, Krayzel, Seidler, Hulva, Zachar, Sedlář, Vaněk, Vrána, Kilnar.
HC Frýdek-Místek: Kubáň – Samiec, Teper, Krutil, Černín, Podešva, Jindřich, Hurtík, Prokop – Matějek, Zedník, Stránský, Mamula, Gogolka, Slovák, Sluštík, Vacula, Minařík.

Tradiční derby se hrálo ve výborné kulise, spokojenější mohl být zpočátku hostující hrozen fanoušků, který už po necelé minutě hry rozveselil Ondřej Sluštík, jenž se z první střely v zápase prosadil přesně nad Vrbův beton. S domácím týmem inkasovaný gól neotřásl. Naopak. RT TORAX skvěle bruslil a Kubáně zasypal sprškou střel. Červenka a posléze Krayzel s Vaňkem ještě neuspěli, ale pohledná přesilovková akce, která by mohla bez problémů v elitní tuzemské soutěži kandidovat na Zlatou helmu, už měla gólový přívlastek. Na jejím konci našel aktivní Krayzel hůl Adama Červenky, který se nemýlil.

Za další dvě minuty se už pomyslné misky vah převážily na domácí stranu. Veterán Luděk Krayzel byl při úniku evidentně faulován a hlavní arbitr Adam Kika bez váhání zkřížil ruce nad hlavou. Sám postižený se podle pravidel postavil k puku a trestné střílení s přehledem proměnil. Kubáně zaskočil přesně mířeným pokusem pod horní tyč. Ještě do přestávky však Slezan stihl srovnat krok. Do šaten se odcházelo za nerozhodného stavu poté, co v signalizované výhodě našel Prokop Jaromíra Gogolku a ten z první trefil svým projektilem prostor v horní části branky. Skvělá bitva začínala zase od začátku.

Z druhého dějství bylo ukrojeno pouhých sedmnáct sekund, když šli domácí podruhé do vedení. Rostislav Vaněk se bez problémů zorientoval u pravé tyče a zasunul kus černé pryže do poloprázdné svatyně. Dál se hrálo v obrovském tempu a šanci na vyrovnání měl Frýdek-Místek po dalším odpískaném trestném střílení. V něm však Slovák nevyzrál na vystrčenou Vrbovu hůl. Z následného vhazování už ale houževnatí hosté znovu našli odpověď a v polovině zápasu srovnali na 3:3. Porubská obrana nechala Michalu Krutilovi až příliš prostoru v předbrankovém prostoru, čehož frýdecký hráč využil k šikovné bekhendové střele k tyči.

Pak se na porubském zimáku začaly dít věci. Hosty vyrovnávací branka očividně nabudila a porubští hokejisté si rázem museli vypomáhat fauly. Hned dvakrát v krátkém sledu se museli bránit dvojnásobné přesile. Výrazné brankové příležitosti si Slezané nevytvořili a RT TORAX těžké chvíle zvládl bez újmy. Na gólové příspěvky musely natěšené tábory fanoušků čekat až do závěrečné části. Porubským už podruhé v utkání pomohla přesilovka, v níž Buček napřáhl na modré a Lukáš Vrána si na brankovišti počínal výborně, když tečoval kotouč za bezmocného Kubáně. RT TORAX šel už potřetí do těsného náskoku.

Frýdek se na zápasy s Porubou dokáže vždy vyhecovat k heroickým výkonům, což ostatně znovu předvedl v sobotní nadprůměrné bitvě. Hosté měli k dispozici další dvě přesilovky, v níž zasypali Vrbu nebezpečnými pokusy, těsný stav 4:3 však trval dál. O změnu se postaral až necelých sedm minut před třetí sirénou Luděk Krayzel, když neomylně tečoval Ovšákův pokus od modré až za Kubáně. Domácí hokejisty pátá branka uklidnila a v závěru si už cenné vítězství, v pořadí šesté, nenechali uniknout. Hosté ještě zkusili hru bez brankáře, v ní ale přidal Lukáš Vrána už šestý úder, jímž pečetil sladké vítězství 6:3.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): "Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání. Frýdek hrál velmi dobře, hlavně v útočné třetině. Vytvářel si spoustu šancí. Pořád máme problémy v obranné fázi, nejsme schopni hrát jednoduše a pořád přemýšlíme o tom, že bychom zakládali nějakou akci. Jakmile máme kotouč pod kontrolou, musíme jí do protiútoku, ale jakmile jsme pod tlakem, tak musíme třeba poslat puk na zakázané uvolnění. Na tom musíme zapracovat. Sehráli jsme ale výborně přesilovky a dobře jsme chodili před branku. Bylo tam hodně pozitivních věcí, ale na obraně je potřeba zapracovat."

Miroslav Kameník (HC Frýdek-Místek): "Přijeli jsme sem s okleštěnou sestavou, ale nepodali jsme vůbec špatný výkon. Kluci bojovali a v určitých momentech jsme byli lepším týmem. Bohužel rozhodly naše neproměněné přesilovky pět na tři, nedali jsme ani trestné střílení. Byly tam individuální chyby, které nás trápí celou sezonu. Zápasy bohužel prohráváme o gól a psychicky nás to hrozně moc sráží."