Sedmnácté vítězství v řadě! K jistotě extraligové baráže stačí juniorům pouhý bod

23.02.2014, Redakce

Zatímco v Soči bojovali o zlato reprezentanti Švédska a Kanady, na porubském ledě toužili junioři opět natáhnout svou úctyhodnou vítěznou sérii. S oslabeným Hodonínem se ale vzhledem k předchozím střetnutím značně trápili. V úvodních deseti minutách si vypracovali náskok dvou branek, pak ale jen těžko hledali recept na houževnatou desítku bojujících Drtičů, kteří dokázali dvakrát duel pořádně zdramatizovat. RT TORAX nakonec potvrdil roli velkého favorita, porazil Hodonín 5:2 a šňůru výher natáhl už na sedmnáct zápasů! Mezi střelce se zapsal i obránce Jan Puškár, shodně po dvou bodech nasbírali David Maček a Robin Gola. K jistotě baráže stačí svěřencům trenéra Petra Trojana získat v závěrečných šesti kolech pouhý bod!

Liga juniorů - 32.kolo ne 23.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
5:2(2:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Puškár (Pasker), 11. Mišenko (Brnčal), 40. Maček (Gola R.), 51. Gola R. (Kotas), 60. Kaleta (Maček D.) – 23. Tomi (Prčík, Černohous), 50. Tomi (Rauš, Frolek). Rozhodčí: Krenželok D. – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 3:1, navíc Král (POR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Baca, Puškár, Štěpán, Kotas, Ryška – Gola P., Gola R., Schwarz, Kaleta, Brnčal, Mišenko, Maček, Král, Pasker.
SHK Hodonín: Luner – Frolek, Prčík, Tomi, Rauš, Buřič, Kučera, Jahota, Sedlák, Černohous, Výmola.

Hrstka nejvěrnějších fanoušků, kteří dali přednost juniorskému šlágru před finálovým zápasem olympijského turnaje, viděla od začátku porubskou převahu. Uběhlo pouhých čtyřiatřicet sekund, když v prostoru pravého kruhu napřáhl Jan Puškár, jenž i s pomocí teče překvapil Lunera. Zanedlouho se už Poruba radovala podruhé, ale Pasker poslal puk do sítě poněkud volejbalovým způsobem, což neuniklo pozornosti hlavního sudího Krenželoka.

Až v polovině v prvního dějství přidal RT TORAX uklidňující druhý gól. Tomáš Mišenko se dostal do ideální střelecké pozice mezi kruhy a zamířil přesně k pravé tyči. Následně předvedl své šikovné ruce Schwarz, jenž mohl s trochou nadsázky při svém útočném tažení uplést svetr, ve finální fázi ale v pádu zamířil mimo tři tyče. Když pak v závěru třetiny nevyužili své příležitosti postupně Mišenko, Král a Brnčal, šlo se do kabin za stavu 2:0.

I druhá část začala porubskou aktivitou. Nejprve mířil při pohledné kombinaci těsně vedle branky kapitán Maček a za několik sekund neuspěl před Lunerem ani Baca. Ačkoliv se měl hodonínský gólman stále co ohánět, přišlo na druhé straně snížení jako blesk z čistého nebe. Desítka hodonínských juniorů si jej ale za příkladnou bojovnost zasloužila. V poněkud nepřehledné situace poslal puk za brankovou čáru Jakub Tomi. Drtiči byli rázem zpátky v utkání a na porubské hole se lepila nervozita.

Především v zakončení se domácí junioři velmi trápili. V polovině střetnutí to dokumentoval i Maček, jenž se právem držel za hlavu poté, co nedokázal na brankovišti přehodit ležícího gólmana. V další šanci už měl před sebou poloprázdnou svatyni Král, ale v rozhodující moment mu sjel kotouč z hole. Až těsně před druhou sirénou se porubští junioři dočkali. Při dobývání hodonínského teritoria si Luner sám srazil touš do branky. Prakticky z nulového úhlu se prosadil vcelku šťastně David Maček.

I ve třetí třetině měla porubská hra k ideálu dost daleko. Do šancí se proti oslabenému soupeři dostával RT TORAX spíše jen sporadicky. A když pak zbytečně fauloval u mantinelu Král, rodilo se velké závěrečné drama. Hodonínští junioři totiž z přesilové hry vytěžili snížení. Na modré napřáhl Frolek, jehož pokus propadl Šrámkovi mezi betony a Jakub Tomi už měl lehkou úlohu dorazit kus černé pryže do úplně prázdné klece. Na odpověď se ale nemuselo příliš dlouho čekat, přesná střela Robina Goly zaplachtila až za bezmocného Lunera.

Další zdramatizování výsledku v podání desítky statečných Drtičů nepřišlo. Naopak při vlastním oslabení mohl přidat pátou trefu agilní Brnčal. Protáhl se až před gólmana, ale po blafáku a bekhendovém zakončení prostor tří tyčí minul. V závěru ještě pečetil porubské vítězství Jakub Kaleta, jenž řešil přečíslení přesnou střelou z prostoru kruhu. Porubští junioři zdolali po nepřesvědčivém výkonu Hodonín 5:2 a natáhli úctyhodnou sérii úspěchů už na sedmnáct zápasů, zároveň si prakticky zajistili postup do baráže o extraligu. K jistotě jim chybí pouhý bod.

Ostatní výsledky 14. kola nadstavbové části ligy juniorů:

HC Krkonoše – Královští lvi Hradec Králové 1:7
HC AZ Havířov 2010 – HC ZUBR Přerov 1:4

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Hodně těžko se mi na zápase hledají nějaká pozitiva, snad jen získané tři body. Myslím si, že jsme sehráli nejméně povedené utkání v nadstavbové části. Bylo to bez nasazení, nehráli jsme do těla, nedohrávali souboje, střelecky jsme se trápili a proti jedenácti klukům jsme se nedokázali pořádně prosadit. Je potřeba se dál připravovat na baráž, protože s takovým výkonem bychom těžko mohli pomýšlet na úspěch.

Jan Prčík (SHK Hodonín): Přijeli jsme do Poruby v poněkud oslabené sestavě, protože se nám v pátek zranili tři hráči. Byli jsme rádi, že nás přijelo alespoň jedenáct. Měli jsme taktiku postavenou na tom, že budeme hrát zezadu a napadat jen s jedním hráčem. Klukům nemohu nic vytknout, protože jsme čekali větší příděl, ale přistoupili k tomu zodpovědně a snažili se hrát. Trošku jsme to soupeři znepříjemnili tím, že jsme pořád vyhazovali kotouče a museli se pro ně vracet, takže hokej to asi nebyl pěkný, ale pro nás účelný. Kluci zjistili, že i v deseti se to dá hrát. Soupeři gratuluji k vítězství a přeji mu, ať uspěje v baráži a postoupí do extraligy.