Starší dorostenci získali první body z venkovního zápasu

15.11.2013, Gabriela Juříková

Starší dorostenci si po nadílce od Vítkovic jeli pro body do Olomouce. První třetinu vyhráli dvěma góly z oslabení i přesilovky. Ve druhé periodě přidal Tomáš Gřeš gól při normálním počtu hráčů a podruhé v oslabení. Domácí Kohouti třemi góly zápas zdramatizovali a ve třetí části se dostali do vedení. O to přišli jedenáct vteřin před poslední sirénou, když svým druhým gólem v utkání vyrovnával Adam Charvát. Utkání nakonec došlo až do nájezdů, ve kterých byli úspěšnější domácí. Poruba získala historicky první bod z venkovního zápasu.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 21.kolo pá 15.11.13:30
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba 2011
6:5sn(0:2, 3:2, 2:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Šoustal (Janás), 30. Horák (Zelený), 37. Melichárek (Marek), 42. Zelený, 51. Štefka (Heža), 65. Šoustal. – 8. Gola, 15. Charvát (Síkora), 27. Gřeš (Charvát, Csomor), 28. Gřeš (Csomor, Síkora), 60. Charvát. Rozhodčí: Cik – Petr, Velinský. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 74. Střely na branku: 36:42. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 5:4, 5:5, 6:5 – 2:1 SN. .
HC Olomouc: Urbisch – Hes, Klvaňa, Marek, Spurný, Škoda, Tomek, Zelený – Dittrich, Heža, Horák – Janás, Kuba, Malý – Melichárek V., Šoustal, Štefka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka (65. Peslarová) – Štěpán, Síkora, Šustala, Ščurek, Široký, Olšr, Charvát – Gola, Kurnik, Gřeš, Csomor, Korec, Mládek, Nardelli, Bialoň, Csabala, Dohnal.

Už od začátku utkání byl vidět svižný hokej. Do větších šancí se ale dostali hosté z Poruby. Ti se už v osmé minutě radovali z prvního gólu, který vsítili v oslabení. Olomoucká obrana totiž chybovala a na levém kruhu nechala osamoceného Patrika Golu. Jeho střela směřovaná pod břevno se ještě odrazila od tyčky a zapadla za Urbischova záda. Hosté se tak ve vlastním oslabení dostali do vedení.

Domácí šli v krátké době dvakrát do čtyř a toho dokázali Porubští využít. Dvanáct vteřin po Janásovu návratu z trestné lavice putoval opačným směrem Marek. Hráči v červených dresech svou početní výhodu využili během necelé půlminuty. Adam Charvát dostal od Síkory přesnou přihrávku na modrou. Hostující hráč nelenil a na domácí bránu vyslal dělovku, na kterou byl Urbisch krátký.

V posledních pár minutách se Kohouti snažili srovnat, jejich soupeři jim ale nic nedovolovali a dobře bránili svůj dvougólový náskok. Šanci na snížení měl Klvaňa, na jeho pokus směřovaný z levého kruhu ale Sroka dobře viděl.

Olomoučtí hokejisté ale snížili náskok hostů už pár minut po začátku druhé dvacetiminutovky. Tomáš Šoustal si s pukem na holi objel porubskou bránu a našel nepatrnou mezeru mezi tyčí a betony Sroka.

Radost domácích hráčů ale netrvala dlouho. Ke kapitánovi hostů se totiž dostal po spolupráci Charváta a Csomora kotouč, který Tomáš Gřeš poslal střelou ke vzdálenější tyči do sítě Kohoutů.

Hráči v červených dresech pak znovu ukázali Hanákům, že i v oslabení lze skórovat. Aktivní Tomáš Gřeš se vydal s Csomorem do úniku dva na jednoho. První jmenovaný zakončoval nad lapačku domácího strážce svatyně.

V polovině prostřední části ale snižoval náskok hokejistů v červeném Jiří Horák , který se dostal k vyraženému puku a ten několika pokusy procpal kotouč přes gólmana hostů.

Kohouti získali pár minut před koncem druhé části početní výhodu a usadili se před Srokou. Střelu olomouckého Marka stihl porubský gólman ještě vyrazit. K jeho smůle ale tak, že se ke kotouči dostal Václav Melichárek , který zakončoval do odkryté brány.

V poslední periodě hrála, co do počtu vstřelených branek, prim Olomouc. Už ve druhé minutě srovnával Dominik Zelený, který střelou nad lapačku nedal Srokovi šanci. Svou pátou přesnou trefou se Kohouti dostali do vedení. Ti před porubskou bránou doráželi tak dlouho, až se Janu Štefkovi podařilo se štěstím poslat puk za záda porubského gólmana.

Poruba se nevzdala a jedenáct vteřin před koncem srovnala. Hosté vytěžili ze závaru před bránou to, co potřebovali. Aktivní Adam Charvát pak nedal střelou nad lapačku Urbischovi šanci.

Zápas tak došel až do prodloužení. Hra se přelévala ze strany na stranu, více šancí si však vytvořili hráči ze Slezska. Akce Charváta ani Csomora se ale s úspěchem nesetkaly. V následných samostatných nájezdech pak byli šťastnějším týmem Kohouti. Prvním úspěšným střelcem byl Tomáš Šoustal . O druhý a zároveň vítězný gól se postaral Jakub Heža. Porubský kapitán Tomáš Gřeš jen upravoval skóre dovednostní disciplíny na 2:1.

Ohlasy k utkání

Jan Tomajko (HC Olomouc): Když to vezmeme z toho pohledu, že jsme prohrávali 1:4, tak jsou dva body úspěch. Ale také jsme dostali jedenáct vteřin před koncem gól na 5:5, takže z mám z utkání smíšené pocity. Vítězství je vítězství, takže si toho ceníme. Věřím, že se do příštího zápasu zlepšíme.

Petr Rambousek (HC RT Torax Poruba): Myslím, že jsme byli lepším týmem. Za stavu 4:1 už to vypadalo, že je zápas rozhodnutý, ale nebyl. Měli jsme vyhrát za tři body, ale je to náš historicky první bod z venkovního utkání v extralize. Jedenáct vteřin před koncem jsme srovnali na 5:5, takže jsme si bod určitě zasloužili. Kluci tentokrát oproti předchozímu zápasu odehráli utkání naprosto famózně.