Starší dorostenci drželi polovinu utkání s favoritem krok, nakonec ze Zlína odjeli s prázdnou

07.10.2013, Gabriela Juříková

Poruba zajížděla k třináctému zápasu na led čtvrtého Zlína. Na gól domácích z druhé minuty odpověděl kapitán RT TORAXu Tomáš Gřeš po deseti minutách a minutu před první přestávkou nahrál spolu s Csomorem na branku Patriku Golovi. Ze strany hostí to bylo v tomto zápase vše. V dalších dvou třetinách se už prosazovali jen favorizovaní domácí ševci. Ti využili tři přesilovky a výhrou 6:2 potvrdili papírové předpoklady. Další kolo RAKO extraligy je na programu v pátek 11. října, kdy Poruba hostí pátou Olomouc. A když se podíváte na zápasový rozpis, po čtyřech prohrách by měli domácí konečně bodovat.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 13.kolo po 7.10.17:00
PSG Berani Zlín
HC RT TORAX Poruba 2011
6:2(1:2, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Hladiš, 34. Procházka (Vyoral, Hladiš), 36. Hladiš, 40. Valášek (Gago), 49. Vyoral (Hladiš, Procházka), 58. Rezek (Bumbál, Valášek) – 12. Gřeš (Csomor), 19. Gola (Gřeš, Csomor). Rozhodčí: Jeřábek A. ml. – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 5:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 43:23. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 6:2.
PSG Berani Zlín: Haloda – Hradila, Fridrich, Gabrhelík, Procházka, Kobylík, Schmied, Gazda, Martínek – Pavlůsek, Peška, Karafiát, Rezek, Krejčiřík, Vyoral, Gago, Kolařík, Hladiš, Bumbál, Valášek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Štěpán, Síkora, Šustala, Ščurek, Široký, Olšr, Hranoš – Gola, Kurnik, Bartoň, Greš, Csomor, Mládek, Nardelli, Bialoň, Konvička.

Zlínští od samého začátku hráli aktivně a už po minutě a půl se poprvé radovali z gólu, když Dominik Hladiš zamířil přesně mezi betony. Zanedlouho se do zajímavé pozice dostal Gago, ale Klára Peslarová v brance hostů si poradila. Bleskový úvod jako by domácí tým uspokojil a do šancí se stále častěji tlačili hosté. Příležitost Goly ještě Martínek na poslední chvíli překazil obranným zákrokem, ale zakrátko již hosté vyrovnali. Tomáš Gřeš se ocitl tváří v tvář Ondřeji Halodovi a povedenou kličkou zařídil první gól Poruby.

Hráči v červených dresech znova zahrozili v přesilovce, když Csomor nahazoval od modré. Na druhé straně neuspěl v oslabení zlínský Vyoral, jehož šanci zastavil obránce hostů. V závěru první třetiny se Poruba dostala do vedení, když Gřeš našel chytrou přihrávkou zpoza branky volného Patrika Golu a ten trefil odkrytou branku. Odpovědět mohli vzápětí Rezek s Bumbálem, ale nedokázali v brankovišti dotlačit puk za záda Peslarové.

Do prostřední části vstoupili Zlínští odhodlaně a prakticky celou třetinu měli více ze hry. Obrana Poruby v čele s Peslarovou však dlouho odolávala. Od modré čáry to zkoušeli Hradila se Schmiedem, překvapit se snažil Valášek, ale všechno bez úspěchu. Střeleckou bídu protrhl až Petr Procházka, který v přesilovce povedenou ranou nad lapačku porubské brankářky vyrovnal na 2:2.

Vyrovnaný stav nevydržel dlouho. Domácí dostali vzápětí další přesilovku a dál se tlačili do zakončení. Procházka tentokrát pálil do břevna, těsně vedle zamířil Vyoral. Do vedení se Zlínští dostali o chvíli později, když brankářce hostů smolně propadlo pod vyrážečkou nahození Dominika Hladiše. Minutu před přestávkou pak zvýšil na rozdíl dvou branek Lukáš Valášek, od něhož se odrazila do sítě Gagova přihrávka z rohu.

Na začátku poslední dvacetiminutovky se pokusil snížit Csomor, jeho střelu ovšem Haloda vyrazil. Hostům se naskytla šance v podobě přesilovky pět na tři, ale prosadit se jim nepodařilo. Největší příležitost v početní výhodě měl Gola, který nebezpečně dorážel v brankovišti. Z branky se tak opět radovali Zlínští. Jan Vyoral si sjel za obranu hostů, ocitl se sám před Peslarovou a chytře po zemi zasunul kotouč za čáru.

Do dalších šancí se poté dostali Karafiát a Krejčiřík, na druhé straně střílel Kurnik těsně nad, ale další branka padla až v samotném závěru. Bumbál společně s Václavem Rezkem ujeli do přečíslení dvou na jednoho, druhý jmenovaný zakončil přesně mezi betony, a uzavřel tak gólový výčet zápasu. Domácí Zlín vyhrál přesvědčivě 6:2, naopak hráči Poruby se vrací domů bez bodu.

Ostatní zápasy RAKO extraligy staršího dorostu sk. Východ:

HC Olomouc – HC AZ Havířov 2010 1:0
HC Oceláři Třinec – VHK Vsetín 5:2
HC Vítkovice Steel – HC Kometa Brno 3:2 pp

Ohlasy k utkání

Tomáš Valášek (PSG Zlín): Utkání jsme nezačali dobře, náš výkon byl ze začátku špatný. Po první třetině jsme si museli v kabině nahlas popovídat a zamíchat sestavou. Ve druhé třetině nás nakoply dvě využité přesilovky a pak už ta hra byla daleko lepší. Jsme šťastní, že máme tři body.

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Zase jsme vzdorovali jen půl zápasu. Už se nám to povedlo doma s Třincem, kdy jsme s nimi drželi krok, ale pak jsme prohráli druhou třetinu v závěru 4:0. Dnes jsme ji prohráli 3:0. S touto první čtverkou tabulky v žádném případě nevydržíme šedesát minut, nemáme na to hráče. Extraliga je opravdu někde jinde než první liga. Šedesát minut neumíme s těmito prvními čtyřmi týmy vydržet. I v Brně jsme vedli 1:0 a dlouho to bylo 1:1, nakonec to po dvou třetinách skončilo 2:1, takže dokážeme hrát prvních třicet minut, kdy máme sílu, ale nemáme ve svých řadách hráče, kteří by měli na tuto extraligu. Musíme bojovat s tím co máme. Gratuluji Zlínu k vítězství.