Junioři poprvé v sezoně nedokázali skórovat, ve šlágru kola zaslouženě padli s Havířovem

24.11.2013, Redakce

V neděli odpoledne byl na porubském zimním stadionu na programu šlágr kola druhé nejvyšší juniorské soutěže. Souboj vedoucí Poruby s druhým Havířovem byl zároveň i tradičním derby, které tentokrát lépe vyznělo pro hostující AZet. Ten měl sice k dispozici pouze dvanáctku hráčů, ale po bezchybném a takticky výborném výkonu, kdy domácím juniorům prakticky nic nedovolil, došel k zaslouženému fotbalovému vítězství 2:0. Porubští junioři tak poprvé v sezoně vyšli střelecky naprázdno a ukončili šňůru výher. Přesto se nadále mohou vyhřívat na čele ligové tabulky, i když už jen díky lepšímu skóre.

Liga juniorů - 16.kolo ne 24.11.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
0:2(0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Suchý, 26. Matějek (Potočný). Rozhodčí: Kubičík – Barteček, Vengřín R. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Průběh utkání: 0:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Baca, Puškár, Bolek, Schwarz, Pšeja, Kaleta, Brnčal, Rataj, Maček D., Štěpán, Mihal, Ryška, Holaň, Havránek, Rosypka.
AZ Heimstaden Havířov: Slanina – Jarsch, Gawlas, Flamík, Graca, Potočný, Weisser, Vyčesaný, Matějek, Caruk, Suchý, Diviš, Lenomar.

Rozjetá porubská mašina byla ve šlágru nedělního kola mírným favoritem. Jenže Havířovští vstoupili do utkání podstatně lépe. Porubská obrana nepůsobila příliš jistým dojmem, čehož mohl využít Suchý a o chvíli později i Matějek, jehož jedovatou střelu Šrámek se štěstím vytáhl na horní síťku branky. Další rychlá akce aktivnějšího AZetu už měla gólovou tečku. Jako blesk vjel do třetiny agilní Dominik Suchý a rychlou přesnou střelou do růžku porubské klece otevřel skóre zápasu.

Havířov lépe bruslil, aktivně napadal porubskou rozehrávku a RT TORAX ani v dalších minutách nedokázal na kvalitně připraveného soupeře najít recept. Jakmile byla Suchého formace na ledě, domácí zadáci museli být na pozoru. Jeho šikovnou přihrávku ke vzdálenější tyči ale Diviš využít nedokázal. Poruba sice poté srovnala hru, ale do vyložených šancí se nedostala. Když pak Vyčesaný ztroskotal na Šrámkově lapačce, odcházelo se do kabin za těsného vedení AZetu.

Ani ve druhé třetině se obraz hry příliš nezměnil a Havířov byl nadále nebezpečnějším mančaftem. Šrámek sice ještě pokus Diviše dokázal zastavit, ale na individuální akci Tomáše Matějka už byl krátký. Havířovský forvard projel domácí obranou a přesnou střelou mezi betony zaslouženě navýšil vedení hráčů v černých dresech. RT TORAX dostala do hry až přesilovka. Po ní nejprve zůstal Schwarz sám před Slaninou a o několik momentů později neuspěl u pravé tyče ani kapitán Maček.

Naopak na druhé straně mohl hosty výrazně přiblížit ke třem bodům Matějek, ale to by tentokrát musel mít před Šrámkem lepší střeleckou mušku. Havířov přijel do Poruby pouze s dvanáctkou hráčů, kteří však o tři body bojovali jako lvi a ani ve třetí třetině toho domácím příliš nedovolili. Lídr tabulky sice měl optickou převahu, ale ani vykřesat jiskru naděje na bodový zisk se mu nepovedlo. Havránek z ideální pozice netrefil branku a po objetí branky se neradoval ani Rosypka.

Hosté si už v závěru zkušeně výsledek pohlídali a když bylo nejhůř, vyhodili kus černé pryže přes všechny čáry. Po takticky vyspělém výkonu se tak svěřenci trenéra Jaromíra Vengláře mohli radovat ze zaslouženého tříbodového vítězství, po němž se dotáhli právě na Porubu, která však zůstává při lepším skóre nadále na čele ligové tabulky.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že jsme si utkání prohráli v první třetině, protože jsme do něj nevstoupili s takovým elánem a hokejovým drajvem. Havířov si postupně vypracoval dvoubrankový náskok a pak opravdu velmi dobrou obrannou fází si to pohlídal a zaslouženě odváží tři body. Navíc mu skvěle zachytal gólman, ale nutno říci, že jsme si za celý zápas žádné vyložené šance nevypracovali.

Jaromír Venglář (HC AZ Havířov 2010): Přijeli jsme jen s dvanácti hráči do hry, ale sehráli jsme tady výborné utkání. Taktickým výkonem a precizní obranou jsme došli ke třem bodům. Celých šedesát minut plnili kluci do puntíku stanovenou taktiku a prakticky neudělali žádnou chybu, proto jsme vyhráli.