Junioři po další kanonádě přestříleli Prostějov, trenéři byli zralí na infarkt

25.10.2013, Kateřina Juříková

Porubská juniorka na svém ledě přivítala Jestřáby z Prostějova a od prvního vhození kotouče na led se dalo herní napětí na ledě krájet. Jestřábům se příliš v první části nedařilo, neboť po většinu času domácí napadali jejich klec a z nesčetného množství pokusů skončilo pět v bráně. Druhá třetina již byla o něco vyrovnanější. Aby ne, když její stav skončil 3:3, protože jakmile RT TORAX skóroval, skórovali také hosté. Zapříčinili to mezery v porubské obraně, která často nechávala proklouznout útočníky hostů. I ve třetí třetině padlo shodně branek, ale častěji se do útoku dostávali prostějovští hráči. Nicméně i přes zdramatizované dvě třetiny zvítězili porubští junioři vysoko 11:7. Hattrickem se blýskl Tomáš Král, další utkání čeká na juniory již 27. října v Přerově.

Liga juniorů - 11.kolo pá 25.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
11:7(5:1, 3:3, 3:3)
Branky a nahrávky: 10. Král (Pšeja) 12. Rataj (Maček), 18. Maček (Rataj, Puškar), 19. Holaň (Baca, Havránek), 19. Král (Mišenko, Gola), 28. Pasker (Rataj, Maček), 34. Schwarz (Král, Baca), 38. Maček (Pasker), 42. Král (Pobuta, Holaň), 57. Pasker, 60. Baca (Maček) – 12. Jurník (Gatěk), 29. Kovařík (Krček), 36. Medek (Prokop), 40. Kovařík (Dočkal, Krček), 45. Medek (Arnošt), 45. Mašek (Kovařík), 56. Matoušek (Prokop). Rozhodčí: Vaněk – Rožánek, Kopřiva. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1, 6:2, 7:2, 7:3, 8:3, 8:4, 9:4, 9:7, 11:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček (40. Šrámek) – Pobuta, Gola, Baca, Puškar, Schwarz, Pšeja, Brnčál, Mišenko, Rataj, Maček D., Ryška, Holaň, Král, Havránek, Pasker
LHK Jestřábi Prostějov: Vysloužil (19. Strašák) – Liška, Arnošt, Krček, Melka, Vykopal, Gatěk, Prokop, Matoušek, Medek, Dočkal, Mašek, Kovařík, Hofman, Wind, Jurník, Galeta

Poruba od počátku utkání na Jestřáby tlačila a napadala jejich klec. Jenomže Schwarz, který mohl dorážet, špatně zpracoval puk a první pořádná a navíc gólová šance tak nebyla úspěšná. Přece jenom se Prostějovu podařilo prolomit obranu a na pár chvil i potrápil M. Mačka, ale puk za porubského gólmana nespadl. Krásnou akci sehrál D. Maček s Ratajem. Oba se dostali za útočnou modrou, nikým nehlídáni a Maček si počkal, až bude mít Rataj správnou střeleckou pozici. Domácí útočník však promáchl a jestřábí brankář si mohl oddechnout.

Torax dlouho hosty trápil a ačkoliv hráli domácí chvíli v oslabení, po návratu D. Mačka se v útočném pásmu rozehrála parádní souhra. Sice párkrát Poruba z holí puk ztratila, ale na modré se jej chopil Pšeja a vypálil prudkou ránu směrem na klec. O doražení se postaral Tomáš Král.

Radost domácím netrvala dlouho. Jestřáb Daniel Jurník ujížděl na domácí svatyni a nikým neohrožen vypálil v rychlosti svou střelu. Puk prolétl nad gólmanovým betonem. Ale vyrovnání nebylo delší než pár sekund, neboť vzápětí prolomil prostějovskou bránu Tomáš Rataj.

Vytrvalost porubských juniorů nezná mezí. Další branka padla dvě minuty před koncem třetiny z hole Davida Mačka, který se strefil do nekrytého prostoru Vysloužilova brankoviště. I Vojtěch Holaň dokázal kotouč protáhnout skulinkou mezi betonem a tyčí a tak Vysloužil vystřídal. Uběhlo pár vteřin a rozezněla se opět píšťalka hlavního sudího, aby oznámil další gól. Jestřábího druhého brankáře Strašáka překonal Tomáš Král.

Prostějov se pokusil využít v začátku druhé části zbytek přesilové hry a obsadil útočné pásmo. Prokop ale trefil gólmana pouze do betonů a domácí přesunuli hru po návratu svého hráče před klec hostů. Jenomže dlouho nemohla Poruba ani Prostějov prostřelit gólmana. Sice domácí měli pár slušných pokusů, ale puk se do brány nedostal.

V přesilové hře Torax zabral prostor jestřábů a vyťukal si gól. D. Maček nahrál z pravého kruhu na Rataje, který puk poslal před gólmanem na připraveného Jana Paskera a ten využil Strašákovy nepozornosti. Kotouč skončil za pravým ramenem gólmana. Jestřábi však stav snížili po střele Richard Kovařík na 6:2, ale výrazněji jej neohrozili.

Domácí bojovali o každičký kus ledu a v přesilové hře několikrát ohrozili klec hostí, ale ani Ryška, ani Rataj poskakující kotouč nedokázali zkrotit a dostat do brány. Také Paskerovi se nepodařilo skórovat. Při pokusu o střelu se mu zřejmě protočila hůl v rukou a kotouč ujel mimo něj. Snaha o další gól se ale Porubě vyplatila a Jakub Schwarz Strašáka pokořil. Jestřábi i nadále pokračovali ve snižování stavu, ačkoliv domácí již vedli o pět gólů. Prostějovskou třetí branku vstřelil za Mačkova záda Robin Medek.

Poruba svému soupeři stále dokazovala, že není radno si s ní zahrávat. David Maček vstřelil gól poté, co se Pasker i s kotoučem postavil ke kleci, po gólmanově pravici. Strašák se na něj zaměřil, čehož Pasker využil a nahrál volnému Mačkovi, který okamžitě pálil do prázdné, nehlídané brány. Hosté ovšem neztráceli energii a dokázali opět domácím úder vrátit. Richard Kovařík tak znovu stav snížil.

Na poslední část utkání se místo Marka Mačka v kleci domácích objevil Richard Šrámek. Pouze minuta a půl uběhla, když jeho spoluhráči pokořili jestřábí klec po deváté a o rychlý gól se postaral Tomáš Král. A tak jako tomu bylo v předchozí tercii, tak i tentokrát po pár minutách Prostějov poslal do klece domácích další gól, o nějž se postaral Robin Medek. Při další brance znovu selhala domácí obrana, kterou obelstil Šimon Mašek a poslal puk za porubského gólmana.

Ovšem další zvrat ve skóre 9:6 dlouhou dobu nenastal. Domácí i hosté se v útoku trápili a gólmani jim jejich plány hatili. Hra ve středním pásmu byla také častější a jednou také puk skončil mimo hrací plochu. Rozdíl pouhých tří branek smazali Jestřábi. Prudkou střelu poslal Jaromír Matoušek a kotouč prolétl pod Šrámkovou rukou.

Prostějov se více a více blížil k dorovnání. Do konce utkání zbývaly pouhé čtyři minuty, ale jak bylo vidno, hosté neztráceli naději a pokoušeli se stále ohrožovat domácí svatyni. Po oddechovém čase Poruby se vše změnilo. Jan Pasker vstřelil desátou branku, po které domácí nadále setrvávali v útoku. V závěru utkání padla jedenáctá a poslední branka, kterou dal do Strašákovy svatyně Jakub Baca.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Těžko lze hodnotit, neboť s výjimkou první třetiny, která byla z naší strany velice slušná, bylo zbylých čtyřicet minut špatných po všech stránkách na všech postech. Dostávali jsme laciné góly. Nebylo to o tom, že bychom hokej neuměli, ale bylo to o přístupu.

Ivo Horák (LHK Jestřábi Prostějov): Odehráli jsme hrůzostrašný zápas, ale s mužstvem, které je dle mého názoru nejlepší v této soutěži. První třetinu, která zápas rozhodla, jsme hráli neukázněně a padla spousta branek. V závěru jsme se dostali na rozdíl dvou branek a je škoda, že jsme dostali hrozně rychlý gól a zápas byl rozhodnut. Soupeři samozřejmě gratuluji.