Vítězná série juniorů skončila v Hodoníně

20.01.2013, Adam Bagar, Tomáš Chramosta

Po čtyřech výhrách v řadě zajížděli junioři bojovat o další body do dalekého Hodonína. Drtiči si již v první dvacetiminutovce, která přinesla celkem pět gólů, vytvořili náskok. Když pak v úvodu druhé části přidali další dvě trefy, zdálo se, že je rozhodnuto. Poruba se však za nepříznivého stavu nevzdávala a v závěru střetnutí se dvěma slepenými góly dostala na rozdíl jediné branky. Další už nepřidala a v utkání plném vyloučení podlehla Drtičům těsně 5:6. Vůbec poprvé v sezóně za juniorku nastoupil gólman Marek Maček, který vystřídal Lukáše Seiferta po pátém inkasovaném gólu. Rozhodujícím faktorem byly i přesilovky, zatímco domácí využili dvě, Poruba žádnou.

Liga juniorů - 26.kolo ne 20.1.15:45
SHK Hodonín
HC RT TORAX Poruba 2011
6:5(3:2, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Vrba (Fojtík), 7. Horinka (Buřič, Janota), 15. Kučera (Sedlák), 22. Fojtík (Horinka, Vrba), 23. Sedlák (Fojtík, Bureš), 44. Horinka (Sedlák, Vrba) - 4. Piják (Dusík), 20. Kaleta (Dominec), 37. Ryška (Maček D.), 57. Piják (Demel), 57. Demel (Mihal). Rozhodčí: Humpolíček – Král, Mlčoch. Vyloučení: 9:11, navíc Tomi (HOD) 10 min. OT [NESP] a Maček D. (POR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 97. Střely na branku: 34:32 (10:10, 12:13, 12:9). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:5.
SHK Hodonín: Masaryk – Kulyk, Horinka, Kukliš, Polák, Prčík – Vrba, Bureš, Buřič, Hložánek, Čavoj, Janota, Fojtík, Tomi, Výmola, Kučera, Sedlák.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert (23. Maček M.) – Dusík, Ryška, Demel, Jasiok, Puškár – Maček D., Odsedek, Piják – Kysučan, Mihal, Rosypka – Dominec, Kaleta, Gřeš – Pobuta, Palkovič, Holaň.

Oba týmy zahájily nedělní zápas velmi aktivně a o góly zejména v první třetině nebyla nouze. Domácí šli hned ve třetí minutě zápasu do vedení. Střelu Fojtíka v přečíslení dorazil za brankovou čáru Lukáš Vrba. Jenže odpověď Poruby na sebe nenechala dlouho čekat. Kapitán hostí Dusík přebruslil hodonínskou obranu u pravého mantinelu a vybídnul k zakončení Lukáše Pijáka, který nezaváhal a překonal přesouvajícího se Masaryka k delší tyči. Avšak mladí Drtiči šli přesně po třech minutách opět do vedení, když se po krásné kombinaci dokázal prosadit z mezikruží obránce Ondřej Horinka.

V patnácté minutě zápasu to bylo již o dvě branky, po střele Sedláka uplatnil důraz na brankovišti Tomáš Kučera. Jenže hosté dvanáct vteřin před koncem prvního dějství snížili tolik nepopulární brankou „do šatny“. Po zmatcích hodonínské obrany ve středním pásmu ujel sám na Masaryka Jakub Kaleta a technicky zdařilým blafákem do bekhendu doslova vykoupal domácího brankáře.

V nastaveném trendu z první třetiny pokračovaly oba celky i po přestávce. Hodonínští během minuty a deseti vteřin odskočili Ostravským do vedení o tři branky. Nejprve se po Horinkově dorážce ocitl zcela sám před prázdnou bránou Dominik Fojtík a kdyby z této situace nepadl gól, musel by se domácí útočník hodně červenat. Následně se přízemní ranou z první prosadil po Fojtíkově přihrávce Jiří Sedlák, který svým prvním zářezem v utkání vyhnal Lukáše Seiferta z brány a místo něj nastoupil Marek Maček.

Po čtyřech minutách mohlo být pro hosty ještě hůř. Ryška totiž tečoval Kulykovo nahození od modré čáry tak nešťastně, že kotouč málem zaplul do vlastní brány, takže se nová tvář v porubské bráně měla co otáčet, aby kotouč zachytila včas. Po nepřesné rozehrávce červeno-bílých to mohlo být již o tři góly, ale Výmola v dobré příležitosti nastřelil pouze boční síťku Mačkovy brány. Hosté následně udeřili těsně před přestávkou, podobně jako v předcházející dvacetiminutovce. Jihomoravané špatně vystřídali, čehož využil Filip Ryška přesně mířenou střelou z mezikruží.

Domácí hokejisté začali třetí periodu daleko aktivněji než jejich protivníci a na ledě to samozřejmě bylo znát. Po Vrbově střele z bezprostřední blízkosti se sám střelec i jeho spoluhráči začali radovat z branky, ale předčasně. Marek Maček jeho dorážku zázračně vytáhl lapačkou těsně před brankovou čarou. O několik málo sekund později ale musel brankář Poruby kapitulovat. Od modré čáry jej povedenou střelou švihem prostřelil Ondřej Horinka. Zhruba o pět minut později se po Fojtíkově kolmici ocitl zcela sám na brankovišti Čavoj, ale jeho bekhendový pokus skončil pouze ve výstroji brankáře Mačka.

Po sáhodlouhé sérii vyloučení na obou stranách se dostali ke slovu hosté a výrazně znepříjemnili Jihomoravanům závěr utkání. Výraznou roli v posledních minutách hrál mladíček Patrik Demel. Nejprve po jeho krásné individuální akci vykřesal jiskřičku naděje pro RT TORAX dorážkou do poloprázdné klece Lukáš Piják a vzápětí sám Patrik Demel propálil Masaryka nekompromisní ranou bez přípravy z prostoru mezi kruhy. Ostravští v samotném závěru mocně finišovali, vypracovali si obrovskou převahu v útočném pásmu a dokonce odvolali brankáře, ale ani to jim nepomohlo srovnat stav utkání, a tak všechny body zůstaly na hodonínském ledě.

Ohlasy k utkání

Jaroslav Crlík (SHK Hodonín): Dnes to bylo hlavně ubojované vítězství. Kluci hráli v patnácti lidech, na soupisku jsme zařadili i dva starší dorostence, protože spousta kluků jelo s A-týmem do Kolína a navíc je zraněný Matěj Charvát, takže nám šli dneska mladší kluci pomoct a já jim za to chci moc poděkovat, jelikož odehráli skvělý zápas. Prakticky celý zápas jsme drželi dvoubrankové vedení, ale bohužel jsme na konci třetí dvacetiminutovky dostali během chvilky dva góly a třepali jsme se o výsledek, což je velmi špatně. Ale vydřeli jsme to a tři body nakonec zůstaly doma. Měli jsme strašně moc vyloučených hráčů, v každé třetině jsme hráli minimálně tři oslabení, což je taky špatně, i když rozhodčí někdy píská opravdu zvláštně. Konkrétně v případě Dominika Janoty. Hráč Poruby jej "sestřelil", musela ho odvézt záchranka a on ještě navíc dostal dvě minuty za nedovolené bránění. Tento výrok sudího jsem absolutně nepochopil, naštěstí Dominik by měl být v pořádku podle posledních zpráv.

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Utkání, ve kterém venku prohrajete 5:6 se nehodnotí příliš dobře. Zdaleka jsme v něm netahali za kratší konec provazu a po většinu utkání jsme byli lepším týmem, přesto jedeme bez bodů. Do 23. minuty soupeři skončilo prakticky vše, na co sáhl, v brance. Pro třetí třetinu jsme si stanovili určité cíle a věřili jsme v obrat, ale série vyloučení, mnohdy zcela zbytečných, nám plány zcela zhatila. Nakonec se nám podařilo dotáhnout se na jednu branku, ale času už zbývalo hodně málo a i štěstí se k nám tentokrát otočilo zády.