Poruba neudržela dvoubrankové vedení a podlehla Vsetínu po samostatných nájezdech

22.09.2012, Adam Bagar

Porubští hokejisté mají za sebou první zápas nové sezóny 2012/2013. Proti Vsetínu si již v první třetině vytvořili náskok dvou branek, ale ten dokázali Valaši bleskově ve druhé části smazat. RT TORAX ovšem přidal a výsledkem byly další dvě trefy za Plškovými zády. Svěřenci Aleše Tomáška ovšem vedení neudrželi a ve třetí třetině dokázal Vsetín zaslouženě vyrovnat. Jelikož v prodloužení jsme branku neviděli, musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější hosté a zajímavý duel tak skončil výsledkem 4:5. O dvě branky se postaral Marek Pavlačka, u tří gólů byl také Jiří Hašek a Rostislav Vaněk.

2. liga - skupina Východ - 1.kolo so 22.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
4:5sn(2:0, 2:2, 0:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Matějka (Buček), 13. Pavlačka (Vaněk R., Hašek), 27. Pavlačka (Hašek, Vaněk R.), 36. Hašek (Vaněk R., Šindelář) - 23. Kubo (Brezáni), 25. Korčák (Vítek), 41. Zúbek (Vaněk D., Farda), 55. Zúbek (Vaněk D.), rozhodující sam. náj. Podešva. Rozhodčí: Mrkva – Rožánek, Vengřín R. Vyloučení: 5:4, navíc Kubo (VSE) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 307. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Wolf, Hruzík, Šindelář, Zientek, Slavík, Prokop – Krayzel, Matějka, Buček, Hašek, Pavlačka, Vaněk R., Holuša, Sedlář, Šimkovič.
VHK ROBE Vsetín: Plšek (sam. náj. Hromada) – Farda, Vrba, Vodák, Tichý, Tesařík, Žabčík – Vítek, Vaněk D., Zúbek, Mikšovský, Korčák, Dubec, Brezáni, Podešva, Kubo, Kajaba.

Začátek utkání se nesl poněkud v opatrném duchu. Do první vážnější šance se dostala Poruba. Vsetínská obrana nechala před brankou volného Sedláře a ten trefil pouze pravou tyč. Valaši měli následně k dispozici přesilovou hru, ale ani v té příliš Tihláře ohrozit nedokázali a nadále tak ztroskotávali na pozorné domácí obraně. Na druhé straně se tak prosadila Poruba.

V signalizované výhodě poslal Buček v krkolomné pozici puk před branku na volného Jana Matějku a ten jen nastavil hůl a trefil se přesně pod horní tyč. Uběhlo pouhých sedmnáct vteřin a Poruba vstřelila druhou branku. Vsetínská obrana nedokázala vyhodit puk a Vaněk tak vybídl ke skórování Marka Pavlačku, který nedal Plškovi žádnou šanci.

Začátek druhé třetiny byl ve znamení vsetínského tlaku. Valaši se dostali velmi brzy zaslouženého snížení. Martin Kubo poměrně z těžkého úhlu dokázal překvapit Tihláře. Hned vzápětí měl na holi vyrovnání vsetínský Vaněk, ale netrefil odkrytou porubskou klec.

Přesto se hostující lavička dočkala vyrovnání. Vítek našel za porubskou obranou najetého Jiřího Korčáka a ten svůj samostatný únik zakončil po blafáku přesně k tyči. Začínalo se tak prakticky od začátku. RT TORAX našel rychlou odpověď. Zmatků ve vsetínské obraně využil Hašek, který ještě vylepšil pozici pro Marka Pavlačku a ten zamířil přesně pod horní tyč.

S Valachy branka evidentně otřásla a Poruba byla v následujících momentech mírně aktivnějším týmem. Další branky se dočkala poté, co se až před Plška natlačil Rostislav Vaněk a Jiří Hašek dorážel do poloprázdné svatyně. Hosté sice protestovali, protože gólman Plšek v tu samou chvíli ztratil masku, ale branka byla uznána.

Hned na začátku třetí dvacetiminutovky ještě Vsetín dohrával přesilovou hru a zahrál ji vskutku znamenitě. Rychlou akci na jeden dotek zasouval do zcela prázdné klece František Zúbek. Poruba se nadále spíše jen soustředila na obranu a Vsetín tak byl mírně aktivnějším celkem.

Při hře čtyři na čtyři přišlo vyrovnání. Vaněk za brankou vybojoval touš a poslal jej před Tihláře na volného Františka Zúbka, který se trefil parádně pod víko a rozveselil skupinku svých fanoušků. Závěr třetiny se už spíše jen dohrával a následovat muselo prodloužení.

Hned v jeho úvodu vyslal Matějka do samostatného úniku Krayzela, ale ten na Plška nevyzrál. Jelikož ani nastavená pětiminutovka o vítězi nerozhodla, musely o vítězi rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se postaral o vítěznou branku až v šesté sérii Jan Podešva. Valaši tak otočili průběh utkání a odvezli si po výsledku 4:5 z porubského ledu dva body.

Ohlasy k utkání

Aleš Tomášek (HC RT TORAX Poruba 2011): V první třetině jsme byli lepším týmem a dostali jsme se do vedení 2:0. Do druhé třetiny jsme vstoupili s tím, že se nám nemůže nic stát a soupeř dokázal vyrovnat. Ke konci třetiny jsme opět odskočili soupeři o dva góly, ale nebyla to z naší strany už tak dobrá třetina. Poslední část už byla z naší strany špatná, protože jsme po dvou hloupých faulech v oslabení a při hře čtyři na čtyři inkasovali dva góly. V prodloužení jsme sice měli šanci, ale stejně jako nájezdy to už byla taková loterie.

Viktor Hlobil (VHK Vsetín): Diváci museli být spokojeni, protože to bylo z obou stran dobré utkání. Soupeř nám dvakrát utekl o dvě branky, ale dokázali jsem to vždycky srovnat. Mužstvo tedy ukázalo, že určitou sílu má. Před třetí třetinou jsme si řekli, že ještě musíme zlepšit tlak do branky a když se nám to povedlo jednou stáhnout, tak se to může povést i podruhé. Se dvěma body jsme nakonec spokojeni, ale máme stále nějaké nedostatky v obranné činnosti. Nikdy si na to nestěžuji, ale tentokrát musím říci, že nás hlavní rozhodčí Mrkva několikrát poškodil.