Z Opavy se junioři vrátili s těsnou porážkou, rozhodla druhá třetina

25.11.2011, Adam Bagar

Další kolo druhé nejvyšší soutěže juniorů zavedlo Porubu na led opavského Slezanu. Očekávala se vyrovnaná partie, což se nakonec potvrdilo i na ledové ploše. Opava byla v úvodu aktivnější a šla zaslouženě do vedení, RT TORAX poté srovnal hru a zásluhou Rostislava Vaňka i vyrovnal stav. Následně Porubští neproměnili řadu šancí a domácí je za to potrestali dvěma slepenými góly. Když pak pět minut před koncem zvyšovali již na rozdíl tří branek, zdálo se, že je rozhodnuto. Opak byl pravdou, dva góly Mariana Máje přiblížily hosty nadostřel. V závěrečném tlaku ovšem Slezan své těsné vedení 4:3 uhájil. V neděli juniorka přivítá hráče Prostějova.

Liga juniorů - 18.kolo pá 25.11.17:30
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:3(1:1, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Koschatzký, 28. Vaněk (Březina), 30. Havlíček, 55. Gulda (Březina) - 18. Vaněk (Vidlák), 57. Máj (Plášek), 58. Máj (Kofroň). Rozhodčí: Mrkva - Čaja, Patrman. Vyloučení: 8:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 35:35 (13:12, 13:11, 9:12). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3.
Hokejový klub Opava: Novák - Bendík, Trčka, Vaněk F., Březina, Ježek, Jelen, Svoboda, Koschatzký, Vítek, Havlíček, Spusta, Olbrecht, Gulda, Džemla, Otipka, Lichý, Chvěja, Mosler, Bezděk.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert - Axman, Dusík, Cháňa, Lažek, Jasiok, Franek - Kofroň, Vidlák, Vaněk R. - Kysučan, Plášek, Maček - Mihal, Ďurica, Máj - Palkovič, Odsedek, Rosypka.

Opavští junioři vstoupili do utkání velmi aktivně. Hned po deseti vteřinách hry se ocitl mezi kruhy osamocený Džemla, jenž pálil nad Seifertovu branku. První formace domácích ve složení Džemla – Koschatzký – Vítek dělala porubské obraně nemalé problémy. Vedoucí trefy se Slezan nedočkal ani po dobře sehraném přečíslení, kdy Otipka před Seifertem rovněž netrefil prostor tří tyčí. Následně měl k dispozici přesilovou hru a tu velmi rychle zužitkoval.

Zpoza branky se poněkud šťastným odrazem o porubského brankáře dostal touš až za brankovou čáru. Autorem trefy se stal zkušený forvard Adam Koschatzký. Poruba poté přidala a k vidění byla vyrovnaná partie. Na jedné straně v úniku nenašel mezírku mezi betony Kysučan, na druhé napálil Džemla pravou tyč. Hosté se prosadili v závěru třetiny rovněž v početní výhodě. Vidlák vylepšil pozici pro Rostislava Vaňka a ten nemohl mít problém trefit poloprázdnou svatyni.

V úvodu druhé tercie byla Poruba aktivnější. Vaněk ujížděl sám na gólmana, ale ve finální fázi branku přestřelil. Na druhé straně tak udeřili opavští hokejisté. Hostující obrana zapomněla zcela na Filipa Vaňka, jenž svůj únik dokázal přetavit v druhý gól domácích. Neuběhly ani dvě minuty a Seifert se musel opět otáčet pro touš do své sítě. V přesilové hře napřáhl těsně za modrou Ondřej Havlíček a s pomocí teče přidal již třetí gól.

Snížit mohl v dalším samostatném úniku agilní Máj, ale ani on neměl příliš dobře seřízená mířidla a prostor tří tyčí minul. V závěru druhé třetiny příliš šancí k vidění nebylo, přesto diváci viděli velmi zajímavý duel. Slezan vstupoval do závěrečné periody s dvoubrankovým náskokem.

V ní vrhli hosté všechny síly do útoku. Máj našel při přečíslení ještě lépe postaveného Odsedka, který ani nadvakrát rozvlnit síť nedokázal. Pohlednou individuální akcí se o chvíli později prezentoval porubský Vaněk, projel mezi beky jako nůž máslem a před Novákem udělal kličku do strany, jenže v koncovce opět neuspěl. Na druhé straně měl na holi definitivní rozhodnutí Gulda, Seifert ovšem svůj tým podržel.

Za několik vteřin přesto čtvrtá branka Opavy přišla. S pokusem Březiny si ještě porubský gólman poradil, ale na dorážku Dennise Guldy již byl krátký. Zdálo se, že je rozhodnuto, ale Porubští měli drtivý závěr. Marian Máj se dostal přes beka a střelou do víka nedal Novákovi žádnou šanci. Uběhlo pouhých šestašedesát vteřin a Kofroň našel Mariana Máje, který vykoupal gólmana a zasouval již do prázdné kasy.

V závěru ještě RT TORAX odvolal gólmana a pokoušel se o vyrovnání, ale Slezan si již své těsné vedení 4:3 dokázal pohlídat.

Ostatní výsledky 18. kola LJ - sk. Východ:

VHK Vsetín - HCM Warrior Brno 5 : 1
LHK Jestřábi Prostějov - HC ZUBR Přerov 6 : 4
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Frýdek - Místek 3 : 1
HC Rožnov pod Radhoštěm - HC AZ Havířov 1 : 6

Ohlasy k utkání

Petr Beránek (HC Slezan Opava): Věděli jsme, že přijede kvalitní soupeř, který je v tabulce nad námi, takže jsme se na to celý týden trošku připravovali. Chtěli jsme, aby kluci hodně bruslili, což se nám podařilo. Na začátku jsme tlačili, ale pak se hra vyrovnala. Druhá třetina byla rozhodující. Dali jsme dvě branky, ale je škoda, že jsme nepřidali další a nešli tak do třetí třetiny s vyšším náskokem. V závěru Poruba utkání zdramatizovala dvěma slepenými góly, takže se hrálo až do konce. Myslím si, že to bylo pro diváky moc pěkné utkání, vyrovnané, bojovné, byly k vidění i pěkné akce. Tentokrát jsme měli asi více štěstí než Poruba.

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Přestože jsem na to kluky upozorňoval, tak jsme první třetinu začali hrůzostrašně. Trvalo nám něco přes deset minut než jsme se vzpamatovali. Potom jsme srovnali hru a vyrovnali na 1:1. Začátek druhé třetiny byl z naší strany výborný, jeli jsme dvakrát sami na gólmana, měli další gólové šance a několik přesilovek. Nedokázali jsme dát gól, a tak přišel trest. Inkasovali jsme dvě branky po hrubkách obránce Michala Franka. Ve třetí třetině jsme se ještě pokusili o zvrat, ale přišla další hrubá chyba Michala Franka, po které domácí zvýšili na 4:1. V závěru jsme se zmobilizovali a dvěma rychlými góly jsme hráli o výsledek, ale už se nám vyrovnat nepodařilo. Myslím si, že z šedesáti minut jsme dnes hráli asi jen patnáct.