Junioři zlomili venkovní prokletí, z Šumperka přiváží důležité dva body

18.02.2011, Adam Bagar

Po dvanáctidenní odmlce zajížděli junioři k dalšímu důležitému utkání na půdu Šumperka. Omlazený kádr Draků tahal od začátku utkání za kratší konec provazu. Po remízové první třetině si RT TORAX vytvořil rozhodující náskok ve druhé tercii. V závěrečné části pak přidal další dvě branky, kterými pečetil výsledek na konečných 3:7. Šlo o vůbec první venkovní vítězství juniorů v této ligové sezóně. A nutno říci, že zasloužené. Dvěma góly a jednou asistencí se blýskl Tomáš Bystroň, dařilo se také obránci Martinu Ferencovi (1+2). Na duo Frýdek - Místek a Orlová ztrácí porubští junioři dva body, které budou chtít zaručeně smazat v nedělním duelu s Prostějovem.

1. liga juniorů - 40.kolo pá 18.2.18:00
HK Mladí Draci Šumperk
HC RT TORAX Poruba 2011
3:7(1:1, 2:4, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Prokopec (Holinka), 27. Nevrlý (Žalčík), 39. Gewiese - 11. Bystroň, 27. Bystroň (Kurovský, Špok), 28. Ferenc (Peslar), 30. Kameníček (Ferenc, Blažej), 36. Barčák (Bystroň, Mládenka), 48. Blažej (Vajda), 60. Vidlák (Ferenc, Kofroň). Rozhodčí: Kareš - Buček, Huryta. Vyloučení: 6:5, navíc Dusík (POR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 30. Střely na branku: 27:42 (10:16, 11:14, 6:12). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5, 3:5, 3:7.
HK Mladí Draci Šumperk: Hoffmann (od 41. Kulhavý) - Holinka, Soos, Feledík, Drtil, Galuška, Prokopec, Řezáč, Navrátil, Chytil, Žalčík, Řehák, Provaz, Gewiese, Nevrlý, Kovář.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Dusík, Mládenka, Peslar, Ferenc, Špok, Svoboda - Vajda, Kameníček, Blažej - Kofroň, Vidlák, Zuber - Bystroň, Barčák, Kurovský.

Poruba vstoupila do utkání velmi aktivně a Hoffmann si tak na nedostatek práce nemohl stěžovat. V první vážnější příležitosti se ocitl Barčák, jenž vypíchl obráncům touš a mířil sám na šumperskou branku. Hoffmann však kotouč zastavil těsně před brankovou čárou.

Zaslouženého vedení se RT TORAX dočkal až po jedenácti minutách hry. Šlo ovšem o trefu velmi šťastnou. Tomáš Bystroň za brankou chytře nahodil kus černé pryže obloučkem do brankoviště, kde si jej Hoffmann srazil o záda za brankovou čáru.

Navýšit porubské vedení mohl unikající Kofroň, ale proti skórování byla vymrštěná lapačka strážce dračího teritoria. Neproměněné příležitosti mohly RT TORAX mrzet. Po Svobodově chybě našel Holinka najetého kapitána Pavla Prokopce a ten se z první nemýlil.

V závěru třetiny bylo ještě před oběma brankama rušno. Nejprve nepřetavil v branku únik po straně Kameníček a na druhé straně zase v dobré pozici před Hanuskou minul branku Nevrlý. Po první tercii tak oba týmy odcházely do kabin za nerozhodného stavu.

Ani ve druhé třetině se obrázek hry příliš nezměnil. Pěknou individuální akci ještě Barčák využít nedokázal, brankou neskončil ani drzý průnik Vajdy, ale po Kurovského příhře na před brankou operujícího Tomáše Bystroně se už hosté podruhé mohli radovat.

Vedení vydrželo Porubě pouhých osmnáct vteřin, kdy obrana úplně zapomněla na volného Matěje Nevrlého. S góly se nám v Šumperku rázem roztrhl pytel. O další minutu později napřáhl na modré Martin Ferenc a i s pomocí teče jednoho z bránících hráčů poslal zpět Porubské do vedení.

Čtvrtá branka přišla opět po Ferencově střele, kterou tentokrát dokázal zamést do branky přesnou tečí Dalibor Kameníček. Další pěkná kombinace měla rovněž gólovou tečku. Bystroň protečoval puk na najetého Jana Barčáka, který v situaci dva na jednoho vzal odpovědnost na sebe, udělal z beka stojícího panáka a krásně pod horní tyč zavěsil.

V závěru třetiny se ještě prezentoval krásnou individuální akcí nejlepší hráč Draků, zkušený Petr Gewiese. Ten projel porubským pásmem jako nůž máslem a parádní střelou pod horní tyč nedal Hanuskovi žádnou šanci.

Draci byli v úvodu závěrečného dějství živějším týmem, ale Poruba si už svůj náskok zkušeně hlídala. Navíc postupně opět začala přebírat aktivitu. Dobré utkání sehrála nově složená třetí formace ve složení Bystroň – Barčák – Kurovský, všichni tři mohli vedení navýšit, ale ztroskotali na Kulhavém, který v závěrečné periodě hájil šumperskou klec.

Šestá branka přišla po Vajdově střele, kterou pohotově doklepl do prázdné kasy Radim Blažej. V závěrečné desetiminutovce byly oba celky velmi nedisciplinované, a tak k vidění bylo několik přesilovek. Hosté měli k dispozici dokonce dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu, ale využít ji nedokázali.

V úplném závěru ještě v přesilovce napřáhl Ferenc a před brankou šikovně tečoval do růžku šumperské svatyně Martin Vidlák. Poruba tak poprvé v sezóně dokázala zvítězit na cizím kluzišti, po výsledku 3:7 si připsala do tabulky další cenné dva body.

Ostatní výsledky 40. kola Ligy juniorů - sk. Východ:

LHK Jestřábi Prostějov - SK HS Třebíč 6 : 3
HC Frýdek - Místek - HC Plus Oil Orlová 6 : 2
SHK Hodonín - HC Kometa Úvoz Brno 1 : 1
VHK Vsetín - HC ZUBR Přerov odloženo

Ohlasy k utkání

Kamil Skoumal (HK MD Šumperk): Soupeř byl lepším týmem, přebruslil nás. V našem týmu dostali šanci mladí hráči a projevilo se, že jim chybí síla a důraz. Nám zahrála jen jedna lajna, další dvě byly stále pod tlakem. Dopustili jsme se několika hrubých chyb, ze kterých poté padly góly.

Roman Mrázek (HC RT TORAX Poruba): Sehráli jsme dobré utkání. Je pozitivní, že jsme dali dost gólů. Zapojili se i jiní střelci, než ti běžní. Soupeř hrál velmi dobře, nebyl to pro nás jednoduchý zápas. Je také pozitivní do dalších bojů, že jsme prolomili zakletí venkovních utkání.