Junioři vydřeli těsné vítězství nad silným Vsetínem

06.02.2011, Adam Bagar

Velmi těžký soupeř čekal juniory ve 39. kole Ligy juniorů. Na porubském ledě se představil druhý Vsetín. Porubě vyšel náramně vstup do utkání, když už po necelých dvanácti minutách hry vedla po brankách Tomáše Bystroně, Jana Barčáka a Radovana Vajdy o tři góly. Jenže Valaši byli po většinu času lepším týmem, domácím neustále zatápěli a snížili na dostřel jediné trefy. Rozhodující branku nakonec vstřelil v úvodu poslední tercie Dalibor Kameníček. Hosté sice stačili snížit, ale to bylo z jejich strany vše, pozorně bránící a srdcem hrající domácí hokejisté zápas zvládli a vybojovali vítězství 4:3.

1. liga juniorů - 39.kolo ne 6.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
4:3(3:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Bystroň (Barčák, Kofroň), 6. Barčák (Špok, Ferenc), 12. Vajda (Kameníček), 45. Kameníček (Kurovský) - 19. Ondra z TS, 27. Sochora (Vítek), 48. Ondra (Lechner, Lukeš). Rozhodčí: Janda T. - Hlavatý, Moravec. Vyloučení: 8:5, navíc Kubo (VSE) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 70. Střely na branku: 37:36 (10:11, 8:14, 19:11). Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Mládenka, Dusík, Ferenc, Špok, Lužný, Hudeček - Vajda, Kameníček, Blažej - Kofroň, Barčák, Bystroň - Peslar, Chaloupka, Motyka - Kurovský.
VHK ROBE Vsetín: Šenk - Ondra, Skýba, Boháčik, Kubo, Zbranek, Stupka, Vítek, Gromus, Sochora, Kozák, Žabčík, Lechner, Valigura, Lukeš, Motloch, Romanov.

Porubě vyšel náramně vstup do utkání. Už po pětasedmdesáti vteřinách hry napřáhl na modré Tomáš Bystroň a jeden ze vsetínských beků tečoval jeho střelu za Šenkova záda. Vyrovnat mohl v oslabení Vítek, ale dobře chytající Hanuska jeho gólovou šanci vykopl mimo prostor tří tyčí. Trestalo se na druhé straně. Špok poslal před Šenka střílenou přihrávku na volného Jana Barčáka a ten již doklepl touš do poloprázdné kasy.

Valaši začali výrazně přebírat aktivitu. Jenže pozorná porubská obrana jim příliš vyložených možností nedovolila. Za zmínku stojí snad jen Sochorova střela z bezprostřední blízkosti branky, kterou Hanuska opět stačil vytěsnit. Z ničeho nic přidal RT TORAX třetí gól, navíc ve vlastním oslabení. Kameníček využil hrubice vsetínských beků, poslal kotouč na lépe postaveného Radovana Vajdu a ten jej nadvakrát poslal přízemní střelou za brankovou čáru.

V další dobré střelecké pozici se ocitl Ondra, ale Hanuska domácí držel nad vodou. Na druhé straně měl na holi stoprocentní tutovku Barčák, před kterým byla z poloviny opuštěná klec. Domácí centr trefil jen tyč. Z protiútoku ujížděl Michal Ondra a zastavit jej jen za cenu faulu musel Ferenc. Gesto sudího Jandy bylo jasné – trestné střílení. Ondra jej s přehledem přesnou střelou k levé tyči dokázal proměnit.

V úvodu druhé periody byli domácí značně nedisciplinovaní. Hosté hráli v kuse téměř šest minut v početní výhodě, osmatřicet vteřin dokonce dvojnásobné, ale Poruba velmi dobře bránila a celou šestiminutovku vydržela bez gólové újmy. Jenže sotva stačil naskočit do hry pátý domácí hráč, Valaši udeřili. K pravé tyči si šikovně sjel Petr Sochora a trefil se přesně do volného prostoru v horní části branky.

Poruba toho příliš v této části nepředvedla a především vycházela z pozorné obrany. Hrálo se o každý kousek ledu, ale Valaši měli stále více ze hry. Zajímavá situace nastala, když ve vyložených šancích nejprve Vítek orazítkoval pravou tyč a z dorážky Kubo levou tyč. Další černá chvilka pro domácí přišla, když se na Hanusku řítil Lechner, toho zastavil Hudeček jen za cenu faulu a domácí mohli být rádi, že rozhodčí Janda nenařídil druhé trestné střílení v zápase.

Do poslední dvacetiminutovky Poruba vstoupila nebojácně. Barčákovu šikovnou střelu ještě Šenk zachytil těsně před brankovou čárou, ale o chvíli později už přišla domácí radost. V signalizované výhodě se Kurovského střelecký pokus odrazil k Daliboru Kameníčkovi, který poslal kus černé pryže do Šenkovy branky. Pro domácí šlo o nesmírně důležitou branku, pro Filipa Kurovského o vůbec první asistenci v sezóně.

Jenže radost Porubským nevydržela příliš dlouho. Hosté sehráli přesilovou hru parádně a Michal Ondra tak měl lehkou úlohu zasunout kotouč do zcela prázdné klece a snížit tím opět na dostřel jediné branky. Závěr sehrál RT TORAX velmi zkušeně a Valachy do žádného většího náporu nepouštěl.

Naopak minutu před koncem vznikl v přesilové hře před Šenkem obrovský závar, ve kterém Barčák nedokázal doklepnout kotouč do vsetínské svatyně. Hosté neměli možnost vyzkoušet ani hru bez brankáře. Poruba vybojovala další nesmírně důležité dva body za vítězství 4:3. Prodloužila tím svou sérii vyhraných domácích zápasů na číslo sedm. Jelikož Frýdek – Místek zvítězil na půdě brněnského Úvozu, ztrácejí svěřenci trenéra Vavrečky na svého soka stále dva body.

Ostatní výsledky 39. kola Ligy juniorů - sk. Východ:

HC Kometa Úvoz Brno - HC Frýdek - Místek 2 : 6
HC ZUBR Přerov - SHK Hodonín 3 : 2
SK HS Třebíč - HK MD Šumperk 8 : 1
HC Uherské Hradiště - LHK Jestřábi Prostějov ODL.

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že jsme hráli proti velmi kvalitnímu soupeři. Vypracovali jsme si rychle tříbrankový náskok a měli další příležitosti k jeho navýšení, které jsme neproměnili. Dalo se čekat, že Vsetín by bez branek z Poruby jen těžko odjel. Vývoj byl takový, jaký byl, a soupeř snížil. Každopádně musím poděkovat hráčům, bylo to jedno z takových prvních utkání, kdy nechali na ledě srdíčko.

Miroslav Kubo (VHK Vsetín): Rozhodl nástup do utkání, kdy už jsme po dvanácti minutách prohrávali o tři góly. Nelíbila se mi koncentrace na začátku zápasu a přístup některých hráčů, kdy každý to chce tahat sám, chce rozhodnout zápas, vytratila se nám systematika hry. Nedáváme branky z vyložených příležitostí, takže můžeme být naštvaní jen sami na sebe. Utkání jsme si prohráli sami a hráči se z toho musí poučit. Jen tvrdou prací a disciplínou se někam dostanou. S takovým výkonem hráči pomýšlet na kvalifikaci o extraligu skutečně nemohou.